20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Cu Jupiter nu stai in fiece zi la masa"

„Cu Jupiter nu stai in fiece zi la masa”

Pana la sosirea pe sticla a pseudo-vedetelor (in diverse emisiuni din grila de toamna)… noi va propunem o intalnire cu trei romani care merita atentia dumneavoastra.

Nu cred ca exista vreun semn de indoiala ca nu vom avea parte de asa-zisele "emisiuni de divertisment" ce promoveaza pseudo-vedetele (sau "vedetele de carton"), si cu siguranta vor reveni deja celebrele "Un show pacatos" sau "Acces direct". Dar, asa ca de sfarsit de vara, ne mai putem bucura si de cateva personaje  care chiar merita atentia noastra, oameni talentati sau curajosi al caror scop a fost sau este de a ne delecta intr-un alt fel… oferind un alt fel de divertisment, poate pentru unii mai greu de digerat, insa nu imposibil.

Numarul acesta din "Timpul liber" este unul foarte special pentru ca reuseste sa stranga in paginile sale trei persoane importante: marele compozitor George Enescu, actorul Florin Piersic Jr. si o adolescenta care vrea sa cucereasca un varf de peste 8.000 metri.

Festivalul International "George Enescu" este o ocazie unica de a asculta creatiile marelui compozitor chiar la el acasa, in Romania. In discutia pe care am avut-o cu criticul muzical Dumitru Avakian mi-am aratat nemultumirea fata de doua lucruri: promovarea intensa a lui Enescu in strainatate (realizata indeosebi prin evenimente organizate de Institutul Cultural Roman) dar foarte putini in tara, si lipsa unor inre­gistrari a marilor opere ale artistului. Ca raspuns la prima mea do­leanta domnul Avakian mi-a spus, mai in gluma, mai in serios ca "muzica lui Enescu trebuie ascultata in rastimpuri pentru a avea timp sa meditezi asupra ei". Eu unul, cand am dorit sa cumpar un CD cu muzica lui Enescu nu am gasit in magazinele bucurestene. Din pacate productia disco­gra­fica enesciana, ca de altfel si cea dedicata altor compozitori romani, nu cunoaste rate ridicate ale vanzarilor, si acesta este unul dintre motivele pentru care, pe plan local, productia de materiale discografice cu operele acestora se reali­zeaza in editii limitate.

O alta "vedeta" care nu-si face foarte mul­ta publicitate este Florin Piersic Jr. "Bine, dar pe el il cheama Piersic! Ce nevoie de publicitate sa mai aiba?!" ar putea spune unii dintre dumneavoastra. Ei bine, Piersic Jr. a muncit mult pentru a ajunge sa "fie cineva". Recunoaste si el ca prezenta sa in filme straine a fost limitata – marcata prin roluri secundare sau episodice. In filmul "Calatoria lui Gruber", Piersic Jr. vine si demonstreaza ca poate face film, la fel de bine ca si teatru. Intre timp, Piersic Jr. a devenit si scriitor. Si scrie bine. Dar, despre activitatea sa in acest domeniu, puteti citi pe site-ul nostru.

Am lasat la sfarsit o tanara speranta, Crina Coco Popescu, care vrea sa infiga steagul Romaniei pe cat mai multe varfuri de munti. Pana acum Crina a reusit sa-si insuseasca titulatura de cel mai tanar alpi­nist care sa fi cucerit varfuri precum Ararat – 5.165 m (Turcia, 2007), Ojos del Salado – 6.891 m (Chile, 2008), Kilimanjaro – 5.895 m (Kenya, 2009). Iar acum, desi are doar 14 ani si 6 luni, Crina vrea sa cucereasca varful Cho Oyu, aflat la o altitudine de 8.201 metri, urmand sa devina si cea mai tanara persoana care sa fi ajuns vreodata la aceasta altitudine. Totodata, povestea acestei expeditii va reprezenta si subiectul primului documentar realizat de National Geographic Romania.

Pentru noi, cei din redactia "Timpul liber", este o onoare sa gazduim in paginile suplimentului trei astfel de personalitati. Speram ca si pentru dumneavoastra, pentru ca vorba proverbului…. "Cu Jupiter nu stai in fiece zi la masa".

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...
Ultima oră
Pe aceeași temă