Forgetting Sarah Marshall il gaseste din nou pe ubicuul Judd Apatow in scaunul de producator, fiind si cel mai nou episod din saga – fir conducator al intregii sale filmografii, indiferent de capacitati – grasunului semi-natang, lenes si nu tocmai comunicativ si a fabuloaselor sale reusite, in ciuda numeroaselor obstacole si a parerilor pe care urmele de bun simt din fiecare ar putea incerca sa le emita cu privire la credibilitate ori plauzibilitate. Regizorul debutant e Nicholas Stoller, fost colaborator al lui Apatow, iar vedeta si scenarist e Jason Segel, alt supraponderal abulic si dedicat sezutului pe canapea, si el vechi tovaras de-al mentorului amintit din vremurile televizuale. Protagonistul Peter/ Segel, un ingeras benign si dolofan, o incurca – in tipica maniera deja patentata, inca din primele minute in care, proaspat iesit din dus ramane literalmente gol de uimire (soc?) in fata iubitei (Sarah Marshall din titlu) venite sa-l paraseasca. Sarah e insipida si miniona Kristen Bell din serialele TV Veronica Mars si Heroes, iar in film e starul din Crime Scene: Scene of the Crime, un soi de CSI mult mai cretin (vezi si titlul!) si sugubat.
Aceasta dinamica inversata si mentinuta de-a lungul urmatoarelor aproape doua ore, in care Peter, barbatul nu tocmai atragator, e cel lasat in posturi penibile (fie nuditate care inchide si deschide, in alta cheie, povestea, fie nenumarate alte umilinte), e una dintre trasaturile simpatice ale acestui FSM. Pentru ca, previzibil, dupa (multe) tentative esuate de a-si ineca amarul in plans, holbat la tv si apoi aventuri ratate, Peter – care e compozitor (e autorul "coloanei sonore" a serialului in care joaca fosta) decide ca cel mai bine i-ar prinde o vacanta… in Hawaii. Prilej pentru mult soare, plaja, femei frumoase si sumar acoperite cat cuprinde si, desigur, pentru o reintalnire cu ea – aflata la acelasi hotel alaturi de noul iubit, starul rock Aldous Snow (comicul si vedeta radio-tv britanica Russell Brand) intr-o versiune hilar-retardata, lubrica si hiper-vorbareata de englez malefic. Urmeaza, iar previzibil, seria de ciocniri, tentative de radiografiere a obsesiei si idila cu Rachel, o receptionera cel putin la fel de atragatoare ca Sarah, jucata de Mila Kunis (vocea lui Meg Griffin din Familia mea dementa/ Family Guy). Plus interludiile comice de rigoare, asigurate de cativa dintre obisnuitii lui Apatow – Paul Rudd ca instructor de surf zen-spatializat, Jonah Hill pe post de chelner/ dealer obsedat de domnul Snow ori Bill Hader ca proaspat insuratel socat de dorintele sexuale neortodoxe ale consoartei ("Dumnezeu ne-a pus gurile pe fata pentru un motiv!").
Dar adevarata problema, dincolo de formula, e inegalitatea fundamentala si, finalmente, cu iz de misoginie a intregului. Caci in afara de carcasele frumoase si de efectele lor si rolul lor de catalizatoare (emotionale) pentru jalnicii masculi, femeile din FSM nu prea au consistenta – dovada imbecilitatea dialogului impiedicat dintre Sarah si Rachel (care e, evident, despre Peter). In lumea aceasta, barbatii au toate sansele, indiferent de aspect si defecte, in timp ce damele trebuie sa fie – ce sa vezi?! – si hot si desteptute si, mai ales/ in primul rand, receptive, fundamental si cvasi-exclusiv dedicate amenajarii si razgaierii adolescentilor intarziati care populeaza universul (masculin) impus de gasca asta pe ecrane. E o fantasma cu potential mare de priza la un anume segment de audienta, dar ramane o fantasma. Ceea ce nu cadreaza frumos cu pretentiile de sapaturi in psihicul "viril" ori de nuantare. Si e, dintr-o perspectiva feminina, chiar toxica.
Inselat de Sarah Marshall (Forgetting Sarah Marshall)
Productia: SUA, 2008
Regia: Nicholas Stoller
In distributie: Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis, Russell Brand
Distribuit de Ro Image 2000