15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCota de reciclare lunara… la televiziuni

Cota de reciclare lunara… la televiziuni

Televiziunile recicleaza tot ce au la indemana: filme, seriale, emisiuni… doar-doar de-or cheltui mai putini bani. Poftim? Credeati ca e vorba de campanii de reciclare? As!

In Epoca de Aur existau tot felul de cote (sau planuri, cum doriti), in diverse industrii si domenii de activitate. Exista o cota lunara de kilograme de grau la hectac, una de borcane si sticle date la centrele de reciclare. Sambata, stand in casa, obligat de o raceala banala de toamna, am avut ocazia sa butonez telecomanda. Am incercat vreo trei ore sa ga­sesc ceva vi­zionabil insa nu am avut prea mare succes. Emisiuni in reluare sau unele fara consistenta, seriale pentru adolescenti sau filme aflate la a nu stiu cata difuzare. Si aici nu ma pot abtine sa nu fac o comparatie intre vremurile in care existau "cote" si situatia actuala a grilelor televiziunilor romanesti. Imi si imaginez discutiile de la o sedinta in care se stabilesc grilele de programe:
– Director de programe: Ia sa-i aud eu pe ba­ietii de la economic… cati bani avem de cheltuit pe filme, productii proprii si transmisiuni in direct!
– Un baiat de la economic: E criza… Asa ca avem buget comun, si e mic!
– Directorul de programe: Bine! Atunci instauram cota de programe "reciclate". 70% din ce dam sa fie deja in arhiva si uite asa trecem de criza! Hai cu filmele…
– Directorul departamentului filme: Sefu’, avem numai bunatati. "Nume de cod: Mercury" – l-a mai dat si Pro TV-ul acum un an, dar merge ca e cu Bruce Willis. "Profesorul trasnit" – a fost mai peste tot, dar e o comedie buna pentru copii; ei rad oricum mai mereu! "Maestru din umbra", un clasic cu Steven Seagal, iar asta eclipseaza faptul ca filmul a fost deja la Antene, Pro si chiar la National TV.
– Directorul de programe: Merge, merge! Si la emisiuni? De cine radem?
– Directorul departamentului divertisment: Pai, sefu’, cei de la Divertis si-au uitat casetele cu emisiunile filmate. Eu zic sa dam niste Divertis, ca la noi sunt mai bune ca la altii! Sac!
– Directorul de programe: Bun asa!
– Directorul departamentului divertisment: Daca e sa atacam direct, hai sa dam si noi "Familia Bundy", ce daca a fost de vreo pa­tru ori la protevisti si o data la Pro Cine­ma!
– Directorul de programe: Dam! Clar ca dam! Bai da’ cum facem cu stirile? E campanie electorala… candidatii se plimba prin tara. Avem bani de benzina ca sa mergem dupa ei?
– Directorul departamentului de stiri: Sefu’ nu prea avem… asa ca va rog, cat mai putine directuri!
– Directorul departamentului divertisment: Pai eu propun sa dam o emisiune in direct cu Marina Almasan ca ea e de-a casei si e mai ieftin asa! Ce atatea jurnale cu stiri electorale?
– Directorul de programe: Foarte bine! Am ajuns la 70%?
– Toti in cor: Nu sefu’, am depasit planul pe luna asta! Cheltuieli aproape zero, timpul de emisie acoperit 100%.
Radeti, radeti… dar situatia este cat se poate de trista. Serialele si filmele se muta de la o televiziune la alta, circul politic este atotprezent la unele, dar lipseste cu desavarsire la altele, si tot ce poate fi considerat "nou" in weekend la televizor sunt meciurile (nu conteaza sportul), editiile "Dansez pentru tine" si "O data-n viata" sau "Divertis-ul" protevist de duminica seara. Si acum ma gandesc cu groaza ca se apropie sarbatorile. Deja stiu o parte din programele care vor fi difuzate: "Singur acasa" (1, 2 si 3 cel putin… ca 4 a fost cam rasuflat!), "Miracolul de pe Strada 34" sau mai nou (n-a apucat inca sa fie difuzat excesiv!) "Polar Express". Asa e oameni buni, ziua are 24 de ore… banii sunt putini, asa ca programe… dupa buget!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă