6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialAdrian Bucur: "Educatia despre mediu ar trebui sa inceapa odata cu Abecedarul"

Adrian Bucur: „Educatia despre mediu ar trebui sa inceapa odata cu Abecedarul”

De la un an la altul, Ro­mania se confrunta cu grave probleme de mediu, cauzate de politica industriala, sub­iec­t ce a fost abordat in campania "Bunul simt salveaza vieti", initiata de Prima TV. Concluzii la final de campanie ne-a oferit Adrian Bucur in interviul de mai jos.

Cand vorbim despre poluare, de ce sa mizam pe bun simt? Vorbim cumva de o schimbare a mentalitatii?

Adrian Bucur: Asta incercam sa facem prin astfel de campanii de constientizare. Personal, cred ca devii res­pon­sabil daca esti inzestrat cu bun simt.

Ce ati reusit si ce nu ati reusit?

AB: Ne-am dorit sa deschidem ochii cetatenilor, ro­ma­nilor simpli. Campania s-a bucurat de un real succes. Te­lespectatorii ne-au trimis foarte multe mail-uri si ima­gini cu zone poluate din Ro­mania, fapt care demonstreaza ca sunt multi romani carora le pasa de mediul in care traiesc.

Pe durata campaniei, ce v-a frapat?

AB: Indolenta si delasarea unora. Si am si un exemplu. Filmam prin Bucuresti cum arunca soferii chistoace pe strada, la semafor. I-am intrebat pe cativa de ce fac acest lucru, dar am fost repede apostrofati de un taximetrist: "Du-te domnule de aici! Asta este ultima voastra proble­ma?!".

Care este cea mai potrivita  metoda pentru ca romanii sa constientizeze importanta respectarii  mediului?

AB: Din pacate, facem prea putin pentru mediu. O campanie TV cum a fost "Stop indiferentei! Bunul simt sal­veaza vieti" ajuta desigur. Pe de alta parte, nici ONG-urile de profil, oricat de numeroase ar fi, nu sunt prea vocale in a cere implicare civica din par­tea cetatenilor. Personal, cred ca educatia despre mediu ar trebui sa inceapa odata cu Abe­cedarul. Copiii ar putea sa stie ca Ana are mere, dar are si cos de gunoi sa arunce cotorul.

Cati romani au cunostinte privind problemele de me­diu? Dar privind legislatia, institutiile sau politicile de mediu?

AB: Da, din pacate, necu­noas­terea naste indiferenta. Din email-urile si scrisorile primite la redactie pe timpul campaniei noastre, ne-am dat sea­­ma ca foarte putini isi cu­nosc drepturile sau ca nu stiu cui sa se adreseze pentru a reclama o problema de mediu. Cred, repet, ca ONG-urile, Re­­­prezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si, mai ales, Ministerul Mediului sau Agentiile de Mediu din tara ar trebui sa faca mult mai mult pentru a sensibiliza publicul.
 
Care este sursa de poluare care afecteaza cel mai mult viata orasenilor?

AB: Cred ca numarul foarte mare de automobile, cel putin in orasele mari din tara. Bucurestiul are un trafic mai aglo­merat ca al Parisului, desi e de zece ori mai mic ca aces­ta. In provincie, sunt marii poluatorii industriali. Copsa Mica sau Ciudanovita (acest Cerno­bil de Romania) vor mai polua multa vreme de acum inainte, in ciuda ter­menelor de retehnologizare fixate de UE.
 
Putem vorbi acum despre o ameliorare a problemelor?

AB: Perceptia mea este ca me­diul nu trebuie tratat ca si cum ridici o hartie de pe stra­da si, gata, strada este curata. Sa fim seriosi, Romania este plina de tomberoane neecologizate.

Cele mai citite

Donald Trump, gata să revină în Biroul Oval: Vrea să semneze 100 de ordine executive

Donald Trump a anunțat că va semna un număr record de ordine executive în prima zi de la preluarea mandatului, conform surselor citate de...

Piața asigurărilor Casco: Creștere de 11% în primele 9 luni ale anului trecut

În primele nouă luni ale anului 2024, piața asigurărilor Casco a înregistrat prime brute subscrise de peste 2,9 miliarde de lei, marcând o creștere...

Moment istoric: Sute de soldați suedezi s-au alăturat unei brigăzi NATO în Letonia

Sâmbătă, sute de soldați suedezi au ajuns în Letonia pentru a se alătura unei brigăzi multinaționale conduse de Canada, amplasată de-a lungul flancului estic...
Ultima oră
Pe aceeași temă