22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAdrian Bucur: "Educatia despre mediu ar trebui sa inceapa odata cu Abecedarul"

Adrian Bucur: „Educatia despre mediu ar trebui sa inceapa odata cu Abecedarul”

De la un an la altul, Ro­mania se confrunta cu grave probleme de mediu, cauzate de politica industriala, sub­iec­t ce a fost abordat in campania "Bunul simt salveaza vieti", initiata de Prima TV. Concluzii la final de campanie ne-a oferit Adrian Bucur in interviul de mai jos.

Cand vorbim despre poluare, de ce sa mizam pe bun simt? Vorbim cumva de o schimbare a mentalitatii?

Adrian Bucur: Asta incercam sa facem prin astfel de campanii de constientizare. Personal, cred ca devii res­pon­sabil daca esti inzestrat cu bun simt.

Ce ati reusit si ce nu ati reusit?

AB: Ne-am dorit sa deschidem ochii cetatenilor, ro­ma­nilor simpli. Campania s-a bucurat de un real succes. Te­lespectatorii ne-au trimis foarte multe mail-uri si ima­gini cu zone poluate din Ro­mania, fapt care demonstreaza ca sunt multi romani carora le pasa de mediul in care traiesc.

Pe durata campaniei, ce v-a frapat?

AB: Indolenta si delasarea unora. Si am si un exemplu. Filmam prin Bucuresti cum arunca soferii chistoace pe strada, la semafor. I-am intrebat pe cativa de ce fac acest lucru, dar am fost repede apostrofati de un taximetrist: "Du-te domnule de aici! Asta este ultima voastra proble­ma?!".

Care este cea mai potrivita  metoda pentru ca romanii sa constientizeze importanta respectarii  mediului?

AB: Din pacate, facem prea putin pentru mediu. O campanie TV cum a fost "Stop indiferentei! Bunul simt sal­veaza vieti" ajuta desigur. Pe de alta parte, nici ONG-urile de profil, oricat de numeroase ar fi, nu sunt prea vocale in a cere implicare civica din par­tea cetatenilor. Personal, cred ca educatia despre mediu ar trebui sa inceapa odata cu Abe­cedarul. Copiii ar putea sa stie ca Ana are mere, dar are si cos de gunoi sa arunce cotorul.

Cati romani au cunostinte privind problemele de me­diu? Dar privind legislatia, institutiile sau politicile de mediu?

AB: Da, din pacate, necu­noas­terea naste indiferenta. Din email-urile si scrisorile primite la redactie pe timpul campaniei noastre, ne-am dat sea­­ma ca foarte putini isi cu­nosc drepturile sau ca nu stiu cui sa se adreseze pentru a reclama o problema de mediu. Cred, repet, ca ONG-urile, Re­­­prezentanta Comisiei Europene la Bucuresti si, mai ales, Ministerul Mediului sau Agentiile de Mediu din tara ar trebui sa faca mult mai mult pentru a sensibiliza publicul.
 
Care este sursa de poluare care afecteaza cel mai mult viata orasenilor?

AB: Cred ca numarul foarte mare de automobile, cel putin in orasele mari din tara. Bucurestiul are un trafic mai aglo­merat ca al Parisului, desi e de zece ori mai mic ca aces­ta. In provincie, sunt marii poluatorii industriali. Copsa Mica sau Ciudanovita (acest Cerno­bil de Romania) vor mai polua multa vreme de acum inainte, in ciuda ter­menelor de retehnologizare fixate de UE.
 
Putem vorbi acum despre o ameliorare a problemelor?

AB: Perceptia mea este ca me­diul nu trebuie tratat ca si cum ridici o hartie de pe stra­da si, gata, strada este curata. Sa fim seriosi, Romania este plina de tomberoane neecologizate.

Cele mai citite

Deciziile Fed privind dobânda de referință influențează economia globală și costurile de împrumut

Modificările recente ale ratei dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite au un impact nu doar asupra economiei americane, ci...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Dialog satiric despre cum să îngropi afacerile românești

– Mata urlai așa? A murit răposatul? – Aș! Făceam vocalize. Repetam pentru înmormântarea de mâine. Client sau rudă? – Îmi dai voie! Pafta Viorel!...
Ultima oră
Pe aceeași temă