13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial2009, anul Microsoft?

2009, anul Microsoft?

Ideea ca Microsoft ar putea oferi si produse gratuite i-ar putea face pe unii sa zambeasca, iar pe altii chiar sa rada. Cu toate acestea, se pare ca Microsoft chiar are de gand sa lanseze o ver­siune online a serviciului Office (Word, Excel, Power Point).

Si, ca sa moara si capra vecinului, tocmai a semnat si un pateneriat cu Nokia pentru a implementa aceeasi suita software pe smartphone-urile produse de finlandezi.

Anul 2009 a fost, cel putin pana in acest moment, unul foarte productiv pentru compania creata de Bill Gates. Dupa ce a lansat in primavara o noua suita de aplicatii offline – Microsoft Live – si a modificat interfata serviciului de webmail Windwos Live Hotmail, Microsoft doreste acum sa lanseze mai multe servicii pe care sa le integreze in cele doua suite. Desi poate unii ar putea spune ca Microsoft nu are o strategie clara, specialistii spun ca americanii stiu exact ce vor sa faca: sa ofere solutii software online si offline, incat utilizatorul sa nu mai apeleze la alte programe aditionale.

Atac la Google

Noua suita Office va fi lansata la inceputul anului viitor, sub denumirea de Office 2010. Software-ul offline va fi lansat in mai multe versiuni cu licente platite, insa o versiune rudimentara va fi oferita gratuit, online. Miscarea Microsoft vine la aproape cinci ani dupa ce Google a lansat serviciul Google Docs, care permite utilizatorilor sa creeze, sa editeze si sa imparta cu alti utilizatori documente de tip Word, Excel sau Power Point. Google a imbunatatit continuu serviciul, iar in momentul de fata suita online este cea mai folosita din lume. Microsoft ofera si acum utilizatorilor posibilitatea de a incarca documente create cu suita Office online – Office Live Workspace – insa serviciul nu permite crearea de documente online. Noul Office 2010 va oferi un spatiu de stocare de 5GB, in timp ce Google Docs impune o limita de maximum 5000 de documente. Ramane de vazut daca Google va contraataca cu noi functii, desi specialistii in domeniu spun ca acest lucru este putin probabil deoarece compania isi concentreaza fortele pe dezvoltarea unor noi servicii precum Google.

Mai multe servicii online

De la inceputul anului, Microsoft a inbunatatit serviciile oferite online, adaugand la Windows Live Hotmail si Windows Live Calendar, servicii precum Live Photos (stocare de imagini si creare de galerii), Blog (jurnal online) si SkyDrive (spatiu de stocare documente diverse – 25GB oferiti tuturor utilizatorilor). Acum, cu noul Office 2010, Microsoft va avea sansa de a atrage si mai multi utilizatori. "Microsoft a fost mai generos in ceea ce priveste spatiul de stocare. Cu toate acestea, mai are de lucrat la interfata si functiile noului Live Hotmail", explica Mary Branscombe de la Techradar.com. Ramane sa vedem, si asta se va intampla cat de curand, cum vor evolua serviciile Microsoft. Cert este, ca dupa semnalele de pana acum, compania si-a concentrat atentia asupra diversificarii si  imbunatatirii serviciilor. Asta e bine!

Google versus Microsoft

1997 – Google lanseaza un sistem de cautare web;
2005 – se lanseaza Google Talk, serviciu de chat online; programul nu a fost un succes, nereusind sa bata competitori precum Yahoo! Messenger sau Microsoft MSN;
2007 – se lanseaza Google Docs, prima suita de software online care permite editarea si crearea de documente tip Word, Excel sau PowerPoint.
2005 – Microsoft MSN (acum Live Messenger) este al doilea program din lume folosit pentru chat prin internet, dupa Yahoo! Messenger;
2009 – Microsoft isi reface sistemul de cautare, denumindu-l Bing si cumpara divizia Yahoo! Search in speranta ca va detrona Google;
2010 – se va lansa o suita online, gratuita, Office.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă