”Descentralizarea a băgat spitalele de stat în comă profundă”, titrează, miercuri, Adevărul.
”Unităţile sanitare din toată ţara vor fi controlate timp de trei luni de inspecţia sanitară asta după ce un control – fulger derulat în decembrie 2013 a scos la iveală disfuncţionalităţi în mai multe spitale din teritoriu, multe dintre ele aflate în subordinea autorităţilor locale după descentralizare, o măsură contestată de specialişti. Ei vorbesc, însă, de o lipsă cronică de control în sistemul de sănătate românesc. Aceştia dau vina pentru condiţiile inumane din unităţile sanitare pe descentralizarea făcută în 2010, când o parte din spitale au rămas la minister, altele au ajuns la autorităţile locale şi altele au fost închise sau transformate în cămine de bătrâni. „Descentralizarea e un fiasco total”, au precizat specialiştii din sistem”, conform Adevărul.
Evenimentul Zilei trece în revistă transformarea politică a liderului PNL Crin Antonescu din ultimul an şi jumătate: ”Lungul drum de 1.116 zile al lui Crin, de la coautorul loviturii de stat la apărătorul Justiţiei”.
”Crin Antonescu îşi pregăteşte o ascensiune în forţă la Cotroceni bazânduse pe voturile anti-USD, inclusiv pe cele ale electoratului lui Traian Băsescu. Rămâne de văzut dacă publicul preşedintelui, sensibil la mesajul anticorupţie, va accepta transformarea liderului PNL din co-autor la lovitura de stat din vara lui 2012 în apărătorul Justiţiei de abuzurile PSD”, notează EVZ.
Gândul prezintă, miercuri, lista noilor miniştri, conform negocierilor dintre PSD şi UDMR: ”În noua structură guvernamentală, discutată deja în linii mari înaintea anunţului oficial al PNL legat de ieşirea de la guvenare, Cabinetul Ponta 3 ar urma să rămână cu 17 ministere, să reducă numărul de miniştri delegaţi, dar să includă 4 posturi de vicepremieri, dacă şi UDMR intră la guvernare. Reprezentanţii maghiarilor sunt în negocieri pentru două ministere, UNPR va primi Internele pentru Gabriel Oprea, iar PC, pe lângă avansarea lui Daniel Constantin pe un post de vicepremier, face diligenţele pentru a obţine încă un portofoliu, cedând în schimb, preşedinţia Senatului atunci când va fi eliberată de Crin Antonescu. Între actualii miniştri scârţâie scaunele lui Robert Cazanciuc, în pericol să fie schimbat la cererea PSD-iştilor din teritoriu, dar şi al Rovanei Plumb, Mediul fiind revendicat şi de UDMR”.
Ziarul Financiar face o analiză a promisiunilor şi realizărilor Guvernului Ponta: ”Ce a promis şi ce a făcut guvernul Ponta 2 din punctul de vedere al economiei”.
”Primul an de guvernare avea să dea câştig de cauză mai degrabă componentei social-demcrate a guvernării. Salariile bugetarilor au fost reîntregite, iar, din 2014, pensiile au fost indexate cu rata inflaţiei, cum cere legea, profesorilor cu salarii mici le-au fost daţi bani în plus, medicilor rezidenţi o bursă de 160 de euro care să le mai crească veniturile. Anul trecut ponderea salariilor bugetarilor în PIB a ajuns la 7,4% faţă de 6,9% în 2012 pentru că volumul cheltuielilor cu salariile a crescut cu 13%. Dar aceste majorări de cheltuieli sociale s-au făcut nu cu restrângerea altor cheltuieli, cum s-a spus în programul de guvernare (în loc să fie restrânse cu 50% cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut cu 12% în 2013, la 6,2% din PIB, cu 0,3% mai mult decât în 2012), ci cu majorarea unor taxe. Trei valuri de majorări de taxe au fost până acum – două în 2013 şi una de la începutul acestui an. Or, programul de guvernare nu vorbea despre majorări de taxe, eventual de o lărgire a bazei de impozitare. TVA redus la produsele de panificaţie a fost singurul aspect care a privit o reducere a poverii fiscale. Promisiunea reducerii CAS la angajator cu 5%, prevăzută în programul de guvernare, a rămas la stadiul de promisiune. Ea urma să fie operată din vară, dar va mai fi operată, acum că liberalii sunt pe picior să-şi înainteze demisia din guvern, iar aceştia au fost cei mai vocali în susţinerea ei?”, scrie ZF.
”Efectul Udrea asupra PMP: pleacă intelectualii, vin penalii!”, scrie, miercuri, Curentul.
”Un Adrian Papahagi şi-a dat demisia după primirea în partid a unui elefant pe nume Marin Anton, despre care s-a scris câte ceva de interes chiar în Curentul cu nişte ani în urmă. “Afacerile necurate ale secretarului de stat Marin Anton”, aşa se chema articolul. Şi alţii au aflat că personajul nu este preacurat, veste s-a întins şi astfel a ajuns Papahagi să plece indignat din PMP la aflarea veştii că a devenit coleg cu necuratul. Papahagi n-a ştiut şi de un alt nou coleg de-al său, achiziţionat la pachet cu Anton, că probabil şi-ar fi făcut harachiri. Filiala Giurgiu a PMP este condusă de Nicu Ştefan, fost şef al gărzii SPP a dlui prim-ministru Nicolae Văcăroiu, 1992-1996), fost membru PDL. În 2012 s-a mutat la UNPR, din partea căruia a candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Giurgiu. S-a transferat apoi la PNL, pentru că acum să ajungă liderul filialei PMP Giurgiu. Are dosar penal, la Parchetul Constanţa, pentru falsificarea unor acte publice, fiind acuzat că a scăpat ilegal de impozitul pentru vilă”, scrie Curentul.
Citeste mai mult: adev.ro/n1k8d”, scrie Adevărul