”România, în topul european al salariilor cocoşate de taxe”, titrează, joi, Adevărul.
”Presiunea fiscală care apasă asupra forţei de muncă este atât de mare în România, încât angajatorul plăteşte statului, sub formă de taxe şi impozite, o sumă aproape egală cu leafa plătită salariatului. Pentru fiecare euro plătit angajaţilor ca salariu net, angajatorii români plătesc 83 de eurocenţi statului, fapt care ne plasează pe locul 7 în clasamentul costurilor cu forţa de muncă din UE”, scrie Adevărul.
Evenimentul Zilei scrie, joi, despre grupările extremiste maghiare din România: ”Marşul violent al extremiştilor maghiari, de luni, din Târgu Mureş, a fost sprijinit de partide naţionaliste din Ungaria, de secui din Transilvania, dar şi de primari UDMR. Printre participanţi s-au numărat: preşedintele partidului Jobbik – de extremă dreapta din Ungaria – Vona Gabor, Toro Tibor – Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, precum şi primarii din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi din Miercurea Ciuc, Raduly Robert”.
În Gândul găsim un fotoreportaj cu EuroMaidan: ”Cum am ajuns de mână cu extremistul Oleg, după ce am asistat la prohibiţia lui Serghei. Cum s-au transformat străzile revoluţionare din Kiev”.
„Maidanul nu s-a terminat, Maidanul continuă”, a fost primul lucru pe care mi l-a spus un bărbat la întoarcerea în Kiev. Duminică noapte, m-am întors în locul în care s-a dat şi încă se dă, de mai bine de trei luni, lupta pentru Ucraina. Când am fost ultima dată pe EuroMaidan, la sfârşitul lunii ianuarie, după primii morţi în mişcările de stradă care începuseră în noiembrie, oamenii îmi spuneau că sunt dispuşi să meargă până la capăt pentru a scăpa de Viktor Ianukovici şi de Rusia. Am revenit în acest loc în care s-a scandat, s-a cântat, s-au spus rugăciuni, s-a râs, s-a plâns, s-a murit. Am dat de covoare de flori şi de icoanele (nu poze, căci cei peste 100 sunt sfinţii Maidanului acum) celor care chiar au mers până la capăt. Ucraina nu a scăpat însă de Rusia, iar ameninţarea întoarcerii în ţară a lui Viktor Ianukovici, destituit în urmă cu mai bine de două săptămâni, este din ce în ce mai mare. Pe Maidan e cald acum şi luminos, fără funinginea şi fumul de atunci; e linişte, dar o linişte obosită şi precaută. Lumea se uită temătoare spre est”, scrie Gândul.
Curentulnotează, joi, că liderii UDMR îi finanţează pe extremiştii maghiari: ”Se delimitează de extremişti în declaraţii, dar de fapt ei îi finanţează şi-i încurajează”.
”Încurajaţi de atitudinea pasivă a principalului partid aflat la guvernare în România – PSD – membrii Jobbik şi ai celorlalte grupări paramilitare ungureşti zburdă liberi prin România, acolo unde fie se încaieră cu jandarmii, aşa cum s-a întâmplat pe 10 martie la Târgu Mureş, fie îşi fac campanie electorală împărţind pliante în cutiile poştale din zonele cu etnici unguri sau chiar scot presă de propagandă politică. Tema principală a acestora este ca etnicii maghiari din România cu dublă cetăţenie să voteze la alegerile din Ungaria. În tot acest timp, liderii UDMR se dezic chipurile de acţiunile reprobabile ale acestora în România şi susţin că nu sunt de acord cu ele aici, ci eventual la Budapesta”, scrie Curentul.
Ziarul Financiar prezintă, joi, o analiză a mediului de afaceri românesc: ”Zece judeţe din România au 70% din business şi 80% din angajaţii din companii. Jumătate din ţară este „corigentă“ la economie”.
”Companiile înregistrate în Bucureşti generează 35% din cifra de afaceri totală a firmelor din România şi adună 32% din numărul total de angajaţi din mediul de business. Capitala şi alte nouă judeţe sunt singurele „centre“ din România unde cifra de afaceri a companiilor depăşeşte 5 mld. euro anual (un rezultat cel puţin egal cu cifra de afaceri a Petrom – cea mai mare companie locală), în timp ce alte zece judeţe nu reuşesc „să adune“ un business de 1,5 mld. euro (similar cu cifra de afaceri a magazinelor Kaufland), arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Cu o rată a şomajului de peste 10%, un salariu mediu net care nu ajunge la 1.400 de lei, cu mai puţin de 30.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri mai mică de 1,5 mld. euro în companii, judeţe precum Mehedinţi, Teleorman sau Vaslui nu contează în economia românească”, scrie ZF.