Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, asigura turistii ca in week-end pot merge la mare. Ploile si furtuna au afectat saptamanile acestea mai multe plaje de pe litoral, nisipul fiind spalat de valuri si ploi pe mari portiuni (cele mai afectate au fost plaja Adras II din Saturn, plaja Olimp, in zonele „Paparazzi” si „Casa Scriitorilor”, plaja „Esplanada” din statiunea Venus, plaja din Mangalia, in dreptul hotelului „Siemens”). „Toate zonele care au fost afectate de ploile torentiale vor fi reabilitate pana la sfarsitul acestei saptamani. In cea mai mare parte ele au fost deja refacute, iar zona Venus, care a fost cel mai mult afectata, va fi gata pana sambata in totalitate”, a declarat ministrul Mediului.
O alta problema cu care s-au confruntat autoritatile locale referitor la curatenia plajelor a fost depunerea unei cantitati mari de alge, depunere care a avut loc din cauza vantului extrem de puternic. Pentru debarasarea lor de pe plaje s-a actionat cu peste 100 de muncitori si utilaje, iar in ultimele 48 de ore de pe tot litoralul au fost ridicate peste 1.600 tone de alge, 350 tone de scoici si 127 mc de deseuri.
Comisie speciala de monitorizare
Din punctul de vedere al curateniei si dotarii plajelor, intr-un raport solicitat de ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, unei comisii constituite special pentru monitorizarea starii plajelor se precizeaza ca acestea sunt in general curate, intretinute corespunzator, fiecare investitor avand personalul necesar asigurarii functionalitatii lor. Totusi, desi pe unele sectoare de plaja dotarile tehnico-sanitare au fost realizate si chiar montate, unele dintre acestea nu functioneaza, nefiind racordate la utilitati. Mai mult, unii dintre investitorii care au montat deja cabinele de dus pe plaja au fost amendati de autoritatile locale pe motiv ca nu ar avea autorizatie de constructie. Din acest motiv, ministrul a criticat municipalitatea din Constanta pentru o „serie de contre” pe care aceasta le pune dezvoltarii plajelor romanesti. Desi Directia de Ape Dobrogea Litoral a depus la Primaria Constanta planurile urbanistice zonale care cuprind si investitiile concesionarilor de suprafete, aceasta a refuzat sa le aprobe, sub motivul ca investitorii mai au de obtinut cateva avize pentru ca dusurile si toaletele de pe plaja sa functioneze.
Referitor la investitiile care au fost facute, inspectorii de specialitate au descoperit, in urma unor analize, ca titularii contractelor de inchiriere a plajelor au investit impreuna, pana la data finalizarii raportului, circa 3 milioane RON in utilaje de intretinere a suprafetei de plaja. In plus, alti 754.192 de lei au fost investiti in dotari igienico-sanitare, iar 1.386.009 lei in cumpararea diverselor instalatii de agrement. „Valorile pe care le-am prezentat se refera numai la investitiile efectuate de catre agentii economici care au inchiriat plajele. Nu au fost incluse investitiile efectuate de Directia Apelor Dobrogea Litoral”, ne asigura doamna ministru. Raportul subliniaza si bonitatea contractorilor, sustinand ca nu au fost descoperite cazuri de rea-credinta sau intarzie la plati.