-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialTrafic cu diplome false la Facultatea de Medicina - Oradea

Trafic cu diplome false la Facultatea de Medicina – Oradea

Universitatea din Oradea (UO) a eliberat in 2003, pe cand era condusa de rectorul Theodor Maghiar, diplome pentru specializari medicale postuniversitare „Naturopatie” si „Chiropraxie”, care nu s-au predat niciodata in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie, al carei prodecan era actualul rector, Theodor Traian Maghiar, fiul fostului rector. De altfel, cei doi au si semnat aceste diplome.

Un exemplu este o diploma in specializarea „Naturopatie”, in urma unor asa-zise studii aprofundate cu durata de patru semestre, eliberata unui italian. Nimeni din conducerea acestei facultati nu a putut sa ne confirme daca aceasta specializare s-a predat vreodata la Oradea si, mai mult, oficiali ai Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) ne-au informat ca nu au la cunostinta ca „Naturopatia” sa fi fost obiect de studiu in vreuna din facultatile de medicina acreditate de MEC. Concluzia nu poate fi decat una: diploma este un fals. Nu se stie cate astfel de documente, cu antetul MEC, au plecat de la Oradea in strainatate. O alta specializare pentru care UO a eliberat diplome postuniversitare este „Chiropraxia”. Nici despre aceasta specializare nimeni nu a auzit nimic.

O manarie cu acte in regula

De tarasenia de la Oradea s-au prins initial chiar italienii. Astfel, in martie 2005, Ambasada Italiei a cerut MEC sa confirme, in regim de urgenta, autenticitatea unei diplome pentru studii aprofundate in specializarea „Naturopatie”, eliberata pe 28.07.2003, pe numele cetateanului italian Marco Motagnani. Totodata, Ambasada Italiei solicita sa i se transmita actele de studii prezentate de italian in momentul inscrierii, respectiv aprobarea care a stat la baza acesteia. MEC cere, la randul sau, aceleasi documente de la UO. In loc sa transmita documentele cerute, UO trimite o simpla adresa in care o scalda. Semnatarul acesteia, noul rector Theodor Traian Maghiar, mostenitorul functiei detinute de tatal sau, povesteste despre un acord incheiat in 2000, pe cinci ani, intre UO si European Institute of Technolgy (!?) din San Marino. Acord care, chipurile, prevedea o recunoastere reciproca a studiilor efectuate, a diplomelor si echivalarea studiilor. In ceea ce priveste actele de studii cerute, se spune doar ca o comisie de examinare a aprobat acordarea acestei diplome italianului. Cu alte cuvinte, tanarul Maghiar isi acopera urmele printr-un alt act care nu reflecta realitatea, intrucat nu este o recunoastere de diploma, ci o acordare de diploma falsa.

Afacere cu diplome postuniversitare

Distractia este ca, potrivit continutului unei note interne a MEC, din 17 august a.c., acest Institut Tehnologic European din San Marino „(…) nu apare mentionat nici in baza de date a institutiilor de invatamant superior, recunoscute la nivel international de catre UNESCO/IAU (…) si nici in baza de date on-line a European University Association. In consecinta, aceasta universitate nu este recunoscuta nici pe teritoriul Romaniei, in vederea unei posibile echivalari”. Deductia logica e ca, in baza autonomiei universitare, conducerea UO a ales sa recunoasca niste acte de studii nerecunoscute nicaieri in lume doar pentru a pune pe roate o afacere. Practic, s-a procedat cam asa. Se ia una bucata absolvent de studii superioare din San Marino, cu o diploma pe care nu i-o recunoaste nimeni, i se echivaleaza studiile la Oradea, se incaseaza si ceva banuti frumosi, iar apoi, dupa doi ani de asa-zise studii postuniversitare, i se da o diploma de studii aprofundate recunoscuta peste tot.

Diploma eliberata de Universitatea Oradea are antetul MEC

Cea mai flagranta ilegalitate este insa ca diploma eliberata de UO cetateanului italian Marco Montagnani are pe antet sigla MEC. „Ma intreb oare cate astfel de diplome au fost emise de UO in numele MEC?”, se intreaba prof. dr. Nikolaus Kleininger, consilier pentru problemele studentilor straini in cadrul MEC. Cel mai grav este ca aceste specializari, intitulate „Naturopatie” si „Chiropraxie”, nu s-au studiat niciodata in Romania, cu atat mai putin la Oradea. Consilierul Kleininger ne-a declarat ca nu stie ca astfel de specializari sa se fi predat vreodata in vreuna din facultatile de medicina acreditate de MEC. „Intelegerile interuniversitare nu sunt girate de MEC. Ministerul nu se amesteca in aceste relatii. Aceasta intelegere (n.r. – dintre UO si Institutul Tehnologic din San Marino) are insa o stampila ministeriala pusa de un director pe nume Brateanu, care nu mai lucreaza in minister”, a mai adaugat Nikolaus Kleininger.

La Medicina nu s-a auzit de „Naturopatie”

Decanul Facultatii de Medicina a UO, acad. prof. dr. Mircea Ifrim, ne-a marturisit ca nu a auzit sa existe specializarile „Naturopatie” sau „Chiropraxie” cu durata de patru semestre in regim de studii aprofundate la Facultatea de Medicina Oradea, studii post universitare. Mircea Ifrim a mai declarat ca un an de studiu pentru un strain costa 3.600 de dolari, dar, intrucat „Naturopatia” si „Chiropraxia” nu se regasesc printre specializarile Facultatii de Medicina oradene, rezulta ca nu s-au platit taxe. Nici seful catedrei de Medicina Interna, dr. Aurel Lazar, nici seful catedrei de Genetica, dr. Marius Bembea, nici seful catedrei de Semiologie medicala, dr. Aurel Babes, si nici seful catedrei de Psihiatrie, dr. Gavril Cornutiu, toti – membri ai Consiliului Profesoral, n-au auzit sa se predea astfel de specializari postuniversitare sau sa se fi discutat despre asa ceva in sedintele de consiliu. Nici de vreun plan de invatamant sau de profesori care sa predea astfel de materii n-au auzit.

Fostul rector – tatal si actualul rector – fiul au semnat pe diploma falsa

Cel mai ciudat este insa altceva. Daca pe diploma italianului Montagnani semneaza in dreptul rectorului chiar Theodor Maghiar (n.r. Ð rectorul de pe atunci al UO), pentru decan nu semneaza profesorul Ifrim, ci prodecanul din 2003, Theodor Traian Maghiar, in prezent rectorul Universitatii, nimeni altul decat fiul fostului rector. Asa-numita semnatura cu „bara” sau cu „bat”. Aceleasi intrebari pe care le-am pus decanului Ifrim si celorlalti patru medici, membri ai Consiliului Profesoral, le-am adresat si fostului rector, Theodor Maghiar. Domnia sa ne-a spus ca nu mai e rector de doi ani si ca nu-si aminteste nimic. In ceea ce-l priveste pe fiul sau, actualul rector Theodor Traian Maghiar, acesta nu a putut fi contactat, de la secretariatul rectoratului comunicandu-ni-se ca e plecat intr-o delegatie in strainatate. Va fi asteptat cu nerabdare.

„Naturopatia” si „Chiropraxia”

„Naturopatia” este o specializare in care se utilizeaza mijloace de tratament ale medicinei alternative. Se folosesc remedii ca ierburi, ceaiuri, extracte naturale si arome. „Chiropraxia” este o metoda prin care se actioneaza asupra coloanei vertebrale cu diverse miscari astfel incat acestea sa duca la vindecarea unor afectiuni de tipul hierniei de disc.

Cele mai citite

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...
Ultima oră
Pe aceeași temă