2.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialTinuta de placa

Tinuta de placa

» Cele 6-7 magazine din Capitala care vand skateboarduri au luat avant in ultimul an, o data cu raspandirea in Romania a noilor subculturi ale tinerilor.

» Rulez, Boarder’s, Ollie Boardshop, Base si H2O devin centre de atractie pentru adolescenti, plasandu-se la intersectia intre moda, skateboarding, graffiti, muzica, o atitudine si un lifestyle.

» O tinuta completa, de la sapca la placa, cu tricou, pantaloni, curea si hanorac, ii va costa pe parintii tinerilor alternativi intre 1.500 si 2.000 de lei.

Magazinul Rulez, aflat pe stirbei Voda, nu departe de micul parculet pentru skateboarderi de la Eroilor, exista doar de un an si ceva, dar s-a impus rapid printre adolescentii din Capitala. Rulez aduce placile, incaltarile si sprayurile pe care tinerii le gaseau cu greu pana de curand, iar ei poarta brandul inscrip-tionat pe tricouri si sepci, ca pe un insemn de recunoastere a apartenentei la acelasi club.
Inauntru servesc tineri care nu arata ca vanzatorii obisnuiti, doar cu cativa ani mai mari decat clientelela locului, dar imbracati pe acelasi tipic. O fata cu rasta (coditele impletite à la Bob Marley) imi spune ca cele mai vandute produse sunt sprayurile de graffiti, stivuite pe rafturi in acceasi camera cu skateboardurile. In timp ce eu ma uit dupa haine, doi copii nu mai mari de 12 ani se uita la sprayuri. Niciodata nu e prea devreme sa fii cool, dar, la limita superioara, varsta clientilor rar trece de 20.

Cum arata un tanar skater? Poarta parul ceva mai lung, cu varfurile suvitelor din fata intoarse spre exterior, iesind obraznic de sub sapca patratoasa sau fesul colorat, tricouri largi cu dungi, texte, sau grafica tare, pantalonii lasati, trei sferturi, in carouri sau blugi drepti, cu banda boxerilor pe afara si incaltari butucanoase, cu multe sireturi niciodata incheiate. Marca e esentiala, iar daca n-ai auzit de Vans, Fallen, Globe sau DC poti sa te duci la plimbare.
La Ollie Boarshop, ascuns strategic intr-un gang de pe Calea Victoriei, vanzatorul cu cercei rotunzi negri in urechi il sfatuieste pe un pusti in privinta unei perechi de incaltari: "Asta poarta si skateboarderii lor pe afara". Altcuiva ii explica ca cineva care are in picioare incaltari marca Fallen ar putea sa-si cumpere si niste Supra, pentru ca "Fallen sunt asa mai community, mai underground, Supra sunt mai selecti".
Boarder’s, asezati langa McDonalds-ul de la Cismigiu, sunt mai vechi in bransa, iar recent au deschis vizavi inca un magazin, cu lucruri doar pentru fete. Pe pereti au atarnate multe din placile pictate si personalizate care au fost expuse in urma cu cateva luni la Galeria Noua, in cadrul expozitiei "Ne placa ce faci". Pe langa skateboarduri, aici se gasesc si snowboarduri si kiteboarduri. Pe langa baietii cu placa la ei, aici am vazut si fete cu esarfe si sosete in dungi colorate si alte specii de urbani. Gusturile noilor adolescenti alternativi ii vor costa insa scump pe parinti. De la sapca la placa, o tinuta completa de skateboarder ajunge la 1500-2000 de lei. O placa simpla costa in jur de 200 de lei, iar un skateboard complet in jur de 500, un tricou 80-100, un hanorac aproape 300, pantalonii inca 150, incaltarile spre 300, cureaua si sapca impreuna pun capac cu inca 150 de lei.
Ce muzica asculta un skater bine imbracat? Robi (a.k.a. Robert), care in vara s-a dat cu skate-ul pe half-pipe-ul de la clubul Shire din Vama Veche, imi spune ce se asculta acolo: "Ceva rap, ceva rock, ceva punk, ceva ska, ceva raggae, ceva drum’n’base. Orice suna bine, orice mai cu atitudine".

"Skateboardingul este noul rock in Romania"

Magazinul Rulez a fost prezent recent la Noaptea Alba a Bucurestiului cu un concurs de graffiti, fara a rata ocazia de a se promova, asociindu-si brandul cu o alta subcultura in expansiune. Pe unul din printuri se poate citi: "Daca vrei sa «rulezi» la scoala, atunci vino la noi sa iti aratam cum se face… Skateboard, Graffiti, Smokin…", alaturi de o foaie de caiet pe care scrie cu pixul "Lucrare de control la limba romana. Conjugati verbul «a rula». Eu rulez, tu rulezi, el ruleaza etc.". si mai explicit este un alt print, pe care un personaj desenat, cu rasta in cap si cu placa sub brat tine o tigara intre doua degete. Deasupra lui scrie "Iti trebuie mai mult decat o placa", iar jos "Foite, pipe si bonguri la Rulez".

Noile subculturi ale tinerilor, centrate fie pe sport, muzica sau arta, vor avea de negociat aceleasi paradoxuri ca si cele de dinainte. Navigand intre conformism si subversiune, intre succes si inadaptare ca stil de viata, skateboarding-ul se afla in Romania intr-o situatie speciala. Daca in statele occidentale este un sport mainstream, apartinand tuturor tinerilor, in Romania este un sport mai degraba elitist si accesibil copiilor ai caror parinti apartin clasei de mijloc. Acelasi lucru s-a intamplat deceniile trecute cu subculturile rock, lucru care confirma observatia unui blogger: "Skateboardingul este noul rock in Romania".

Cele mai citite

Carburanții din România, mai scumpi decât în multe state europene, din cauza accizelor

Pe 1 ianuarie 2025, Guvernul României a implementat o nouă majorare a accizelor la carburanți, ceea ce a condus la creșteri de preț Carburanții din...

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă