-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialTeleviziunile generaliste şi de ştiri, obligate să difuzeze emisiuni culturale şi educative

Televiziunile generaliste şi de ştiri, obligate să difuzeze emisiuni culturale şi educative

Televiziunile generaliste vor fi obligate să difuzeze săptămânal cel puţin 120 de minute de emisiuni culturale sau educative, iar posturile de ştiri trebuie să transmită în fiecare săptămână 30 de minute de astfel de programe, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de deputatul PNL Mirel Taloş, informează Mediafax.

Propunerea legislativă iniţiată de deputatul PNL Mirel Taloş modifică şi completează actuala Lege a audiovizualului (Legea 504 din 2002) şi a fost depusă la Camera Deputaţilor în data de 17 noiembrie. Iniţiativa lui Mirel Taloş este susţinută şi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Potrivit propunerii legislative, „programele oferite publicului de radiodifuzorii care difuzează servicii generaliste de televiziune trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 120 de minute pentru emisiuni cu conţinut cultural sau educativ”.

Totodată, „programele oferite publicului de radiodifuzori care difuzează programe de televiziune specializate în ştiri trebuie să rezerve săptămânal cel puţin 30 de minute pentru emisiuni sau ştiri cu conţinut cultural sau educativ”.

Dacă proiectul legislativ va fi adoptat de Camera Deputaţilor şi de Senat şi va modifica astfel actuala Lege a audiovizualului, prevederile privind difuzarea emisiunilor culturale sau educative vor intra în vigoare la şase luni de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial.

Totodată, CNA va fi însărcinat cu controlul respectării de către televiziunile generaliste şi de ştiri a prevederilor privind difuzarea emisiunilor culturale şi educative.

Potrivit expunerii de motive din proiectul lui Mirel Taloş, „televiziunea formează gust public şi are un impact enorm, inclusiv capacitatea de a forma modele culturale şi de a lansa direcţii culturale”.

Totodată, el spune că, prin obţinerea unei frecvenţe din patrimoniul naţional, „televiziunile şi-au asumat obligaţia de a face un serviciu public, în interes public, interes care nu trebuie confundat cu curiozitatea publicului şi nici cu buna dispoziţie a publicului, care nu sunt acte de cultură sau educaţie”.

În expunerea de motive, Mirel Taloş mai spune că prin adoptarea acestei propuneri legislative, actuala Lege a audiovizualului este pusă în acord cu articolul 33 din Constituţia României, care obligă statul „să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume”. De asemenea, Legea audiovizualului va fi pusă astfel în acord cu „obiectivele generale ale legislaţiei culturale europene, constituind, totodată, o garanţie în plus pentru protejarea operelor creatorilor români şi străini”.

Iniţiativa legislativă a deputatului Mirel Taloş a fost analizată în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care a decis să susţină acest proiect care va modifica Legea audiovizualului.
Decizia a fost luată cu un vot „împotrivă” (Gelu Trandafir) şi cu „o abţinere” (Christian Mititelu). Ceilalţi opt membri ai CNA – Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Attila Szasz, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Cristina Trepcea, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare – au votat „pentru” susţinerea acestui proiect legislativ.

Cele mai citite

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă