11.9 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialTechirghiol redevine statiune

Techirghiol redevine statiune

» Opt milioane de euro vor intra in bugetul orasului cel mai probabil in cursul lunii septembrie, banii urmand sa fie folositi pentru infrastructura turistica si oraseneasca.
» Localitatea a supravietuit gratie a 2 milioane de euro, rezultati din vanzarea unui teren de pe malul lacului, decenii intregi folosit ilegal ca pasune de catre crescatorii de animale.

Altadata unul dintre orasele importante ale Dobrogei, Techirghiol a decazut mult in anii ‘90 din cauza unei administratii defectuoase si a indiferentei manifestate de autoritatile judetene de la acea vreme. A devenit un oras "rural", strazile asfaltate pe vremea regimului comunist fiind lasate sa devina ulitele desfundate ale unei localitati abandonate de toata lumea. Turismul, pe vremuri domeniul de activitate cel mai productiv, a fost de asemenea lasat de izbeliste, tot mai putini vilegiaturisti incumetandu-se sa isi petreaca aici vacanta. Vilele fostului IHR au fost retrocedate adevaratilor proprietari sau au ajuns pe mana unor indivizi care au preferat sa le darame. Situatia a devenit dramatica si la un moment dat parea ca orasul Techirghiol este condamnat sa dispara de pe harta turismului romanesc. Singurele obiective care s-au incapatanat sa supravietuiasca au fost Sanatoriul Balnear si Complexul Manastirea Sfanta Maria, acestea fiind singurele locuri decente care au mai atras ceva turisti in ultimii ani. Din fericire, "pasa neagra" pare sa se apropie de final, iar orasul-statiune este foarte aproape de o salvare miraculoasa. De doi ani de zile, mai multe proiecte ale noii administratii au fost puse in aplicare, iar roadele au inceput deja sa se vada. Viitorul pare si mai interesant, in sensul ca pana la finalul acestui an vor fi definitivate programe de reabilitare, in general cu finantare externa, care vor aduce bani multi in asa-zisa statiune-fantoma. Una dintre masurile care s-au dovedit benefice pentru oras a fost cea de vanzare a unor loturi de teren situate aproape de malul ghiolului, chiar pe drumul care leaga Techirghiol de Eforie. Au fost vandute 80 de loturi de cate 5000 si 1000 mp, care au adus in bugetul local peste 2 milioane de euro (fara TVA). Unii au contestat aceasta actiune, afirmand ca primaria "vinde" orasul, desi acel teren era unul viran si era folosit mai mult, ilegal, ca pasune pentru animale. Banii rezultati din aceasta actiune s-au dovedit mana cereasca pentru un oras a carui vistierie era in anii trecuti mereu goala.

Realizari in premiera

In mod cu totul surprinzator, Techirghiol pare sa se fi salvat intrucat institutiile statului, autoritatile judetene si administratia locala au decis sa lucreze impreuna, in ciuda faptului ca erau formate din persoane cu "coloratura" politica diferita. Este o premiera la nivel national in sensul ca membrii unor partide aflate in opozitie nu si-au mai "dat peste maini" unul altuia si au decis sa puna intr-adevar umarul pentru rezolvarea problemelor. Primarul Gheorghe Zamani ne-a declarat ca s-au facut pasi uriasi pentru contractarea unor fonduri externe impresionante. "Hotararea de Guvern 811 modificata prevede 8 milioane de euro, bani impartiti pe doua axe de finantare. Prima se refera la infrastructura oraseneasca (reabilitare retea de apa, canalizare, strazi), iar cea de-a doua la infrastructura turistica. In acest al doilea caz este vorba despre bani pentru faleza, pentru Baile Reci, reabilitarea Bailor Saline (cele mai vechi bai ale orasului – din primii ani ai sec. XX) si a Vilei Lucia. Am colaborat foarte bine cu celelalte institutii, care au inteles situatia dramatica in care ne aflam. Consiliul Judetean Constanta a platit studiul de fezabilitate al proiectului (n.r. – de obtinere a finantarii de opt milioane euro), iar Ministerul Integrarii a platit acest proiect. Ultimii pasi care au ramas de facut sunt aparitia a doua hotarari de guvern prin care sa se dispuna preluarea obiectivelor turistice de catre primarie si transformarea drumului comunal Techirghiol-Eforie in drum judetean", a mai declarat Zamani. Cele opt milioane de euro ar putea intra in bugetul orasului chiar din luna septembrie.

Noua fata a orasului

Prin programele initiate la Techirghiol se incearca retransformarea localitatii in statiune. Centrul a inceput a fi deja amenajat astfel incat sa nu mai arate asemenea unui catun prafuit. Faleza din zona inalta a orasului (dinspre Baile Reci) a fost deja reabilitata si in aceasta arie de promenada s-a lucrat mult la capitolul peisagistica. A aparut pe faleza si un parc pentru copii, luminat noaptea si in care dupa apus isi fac aparitia tinerii din localitate. In scurt timp va fi gata si parcul pensionarilor, amplasat langa Statuia Eroului Necunoscut, chiar la intrarea in statiune. Autoritatile locale au demarat procedura de achizitie a unor masini pentru salubrizare, care vor inlocui echipele de maturatori. Pana acum pentru asfaltarea drumurilor din oras s-au alocat 18 miliarde lei iar in urmatoarea etapa se vor cheltui alte 20 de miliarde. In prima faza se va continua reabilitarea centrului turistic, in timp ce in a doua faza se va lucra la firul de vale care desparte orasul in doua. Un alt proiect realizat este cel legat de prevenirea unor inundatii in acest fir de vale, riscul unei calamitati precum cea de la Tuzla fiind, potrivit specialistilor, unul foarte ridicat. Astfel, prin Hotararea de Guvern 343 din 21 mai 2007, Techirghiol a fost introdus pe lista obiectivelor de investitii prioritare, impreuna cu o alta zona din judet – faleza Olimp. Pana acum reabilitarea lacului a fost realizata in doua etape, iar cea de-a treia va fi realizata in curand cu ajutorul Ministerului Mediului, care va face un imprumut extern pentru realizarea de baraje. Printre proiectele finalizate se afla si cel al locuintelor ANL, un bloc de 24 de apartamente fiind facut la "ingemanarea" strazilor Puskin cu Eminescu. De asemenea, Ministerul Invatamantului a investit 2,5 miliarde pentru reabilitarea a patru unitati de invatamant, in timp ce la sistemul de energie electrica s-au dat 12,5 miliarde lei vechi. Sanatoriul Balnear a capatat si el "haine noi" dupa ce Ministerul Sanatatii a alocat o suma importanta.

Cele mai citite

Uniunea Europeană, gata să contracareze măsurile protecționiste, inclusiv posibilele decizii ale lui Trump

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se apere împotriva politicilor comerciale protecționiste, inclusiv în cazul unui eventual nou mandat prezidențial al lui Donald...

Fondurile de acțiuni au atins 125.000 de investitori. Creștere spectaculoasă de 72,5% în 11 luni

La finalul lunii noiembrie 2024, fondurile deschise de acțiuni au înregistrat 125.005 investitori, cu 72,5% mai mulți față de începutul anului. Creșterea echivalează cu 52.536...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...
Ultima oră
Pe aceeași temă