16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSommet-ul amana operatiile din spitale

Sommet-ul amana operatiile din spitale

Peste 40 de angajati ai Spitalului Caritas din Bucuresti au donat ieri sange, intr-o actiune de incurajare a acestui gest umanitar. Dr. Bogdan Jansen, directorul Spitalului Caritas, a declarat ca este a treia actiune de donare de sange pe care unitatea spitaliceasca din Bucuresti o realizeaza pentru pacientii care au imperioasa nevoie de sange.
Dr. Mihaela Hoinarescu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, a declarat ca nu se poate vorbi de o criza de sange. „Este mai degraba un deficit, deoarece oferta este mult mai mica decat cererea. Avem stocuri pentru a acoperi toate cazurile de urgenta”, a spus dr. Hoinarescu. Zilnic, la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti se colecteaza 120-150 de unitati recoltate, iar sambata numarul este mai mare – si anume 130 de unitati. „Am avea nevoie de inca trei ori mai mult. Intr-adevar, la nivelul unor judete din tara se poate vorbi de o lipsa de donatori”, a spus directorul CTS Bucuresti. Pentru a crea stocurile de sange necesare pe perioada Sommet-ului Francofoniei, dr. Mihaela Hoinarescu a spus ca anumite interventii chirurgicale vor fi reprogramate. Este vorba de operatii de la Spitalul Fundeni, Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Foisor, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

O operatie de proteza de sold in cadrul careia s-ar putea folosi o cantitate mare de sange va putea fi amanata.

Cele mai mari consumatoare de sange sunt marile spitale de urgenta din Capitala, dar si Institutul Clinic Fundeni, unde se realizeaza mari interventii chirurgicale pentru transplant de organe. De exemplu, la Institutul Clinic Fundeni se folosesc anual peste 30.000 de unitati de sange. De asemenea, 50 de unitati spitalicesti din Capitala apeleaza zilnic la rezervele de sange ale centrului.
Daca, de la 1 ianuarie 2007, se va trece la donarea benevola, conform cerintelor Uniunii Europene in acest domeniu, numarul donatorilor romani va scadea si mai mult, ceea ce va pune in pericol pacientii pentru care sangele inseamna viata.

Criza la nivelul tarii
Criza de donatori se face insa simtita la nivelul tarii. Daca anual se strang 350.000 de unitati de sange, pentru acoperirea necesitatilor existente in spitale este nevoie de aproape un milion de unitati. In prezent, conform legislatiei, fiecare donator primeste la donarea de sange un bon valoric de 300.000 de lei vechi, o reducere la jumatate de pret a abonamentului RATB si doua zile libere de la serviciu.

Cele mai citite

Tu ești Mircea decrețelul? – Academia Catavencu

Recent, Geoană s-a trezit brusc din somnul rațiunii în care era președinte și a emanat primul gând care i-a venit în minte: „Noi...

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...

VIDEO. Aurelian Temișan, reacție după ce Andreea Bălan a părăsit „Te cunosc de undeva”

Aurelian Temișan a vorbit pentru prima dată despre plecarea neașteptată a Andreei Bălan din emisiunea „Te cunosc de undeva”, unde au fost colegi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă