1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialSchimb de carti

Schimb de carti

» "Schimb de carti" este o intalnire informala la care poate participa oricine, unde fiecare aduce carti din biblioteca proprie si pleaca acasa cu cartile altora.

» Initiat de cativa bloggeri, evenimentul a ajuns la editia a cincea, care a adunat in jur de 40 de cititori si, in premiera, a avut doi invitati speciali: tinerii scriitori Lorena Lupu si Cezar Paul Badescu.

» O modalitate practica de a face rost de material pentru lectura si, in egala masura, eveniment monden, "Schimbul de carti"  poate fi o solutie in lipsa bibliotecilor publice serioase.

Intr-o duminica dupa-amiaza am sosit la Lucky 13, un bar cochet din zona Curtea Veche, pentru a gasi o multime de tineri stransi in jurul unei mese acoperite de carti. Am scos din geanta cateva titluri aduse de acasa – "Junky" de William Burroughs, "Femei" de Charles Bukowski si "Grafitti Files", scrisa de cativa pusti grafferi de la noi –, pe care le-am pus pe masa. De primele doua nu-mi venea sa ma despart, dar tocmai pentru ca tin la ele vreau sa le citeasca si altii. Pe cea de-a treia am ales-o pentru ca nu mi-a placut prea mult, asa ca era o afacere buna sa o dau pentru o carte pe care nu am citit-o.

Din pacate, nu am ajuns chiar la inceputul intalnirii, asa ca pe masa mai erau doar vreo 15-20 de titluri, printre care nu am gasit nici una dintre cartile pe care tineam neaparat sa le citesc. Dintre numele de pe coperte imi amintesc James Joyce, Carl Gustav Jung, Herman Hesse, Traian Ungureanu, Jeffrey Eugenides, Frederic Beigbeder, Llosa, Agopian, Kant etc. O "salata de carti", toate egale pe suprafata mesei. In cele din urma, am pus mana pe "Frumosii invinsi" a lui Leonard Cohen si "Schimb de dame" de David Lodge. Una peste alta, am plecat multumit de acolo.
"Schimb de carti" a fost initiat de Gheorghe Stefanov si Ramona Florea, care au blogul comun gramos.wordpress.com, iar apoi a fost preluat de bookblog.ro, unde mai multi tineri scriu recenzii de carti. Intalnirile au loc de fiecare data in alt loc, "traficantii" de literatura vizitand pana acum Parcul IOR, Libraria Carturesti si Arcade Café de pe selari.
"Schimb de carti" a fost conceput ca o posibila solutie pentru o situatie obisnuita pentru un amator de romane: cea in care ai epuizat cartile interesante din biblioteca proprie si din ale prietenilor, gasesti ca bibliotecile publice sunt jalnice si nu prea ai bani sa dai iama in librarii. Daca pe parcurs mai faci cunostinta cu oameni pe stilul tau sau ai ocazia sa flirtezi cu cineva pasionat de aceleasi romane, cu atat mai bine.

Atmosfera e undeva spre cenaclu literar si ceva mai constipata decat ar fi cazul, dar banuiesc ca, pe masura ce oamenii ajung sa se cunoasca mai bine, se simt mai in largul lor. Ca la orice eveniment monden, cei mai putin timizi se simt mai bine. La o masa separata, intr-un colt, un tanar statea cu o carte in fata. M-a intrebat cum se procedeaza pentru a schimba carti si i-am spus ca fiecare face cum vrea, dar majoritatea le pun direct pe masa mare si iau altele. Uimit, m-a intrebat cum te poti asigura ca o sa iti recuperezi apoi cartea fara sa iei si un numar de telefon. Adusese un roman SF de care nu prea era dispus sa se desparta fara o garantie. L-am obtinut in cele din urma in schimbul unui numar de telefon.
La "Schimb de carti" nu verifica nimeni daca aduci carti, nici cate iei sau daca le mai aduci vreodata inapoi. Teoretic, ai putea sa nu aduci nimic si sa iei de pe masa cate carti poti, inainte sa se sesizeze cineva. Insa, cu toate ca evenimentul nu are nici un fel de regulament, participantii respecta un cod nescris, iar pana acum ideea pare sa fi functionat. Desigur, este oricand posibil ca utopia anarhista a schimbului de carti sa esueze, daca participantii nu repun cartile in circuit, daca iau mai multe decat aduc sau daca nu se indura sa se desparta decat de maculatura din biblioteca.

Faptul ca participantii respecta de buna voie un cod nescris se datoreaza fara indoiala chiar faptului ca evenimentul este unul literar si ca participantii se selecteaza dintre cei care citesc si care sunt conectati direct sau indirect la blogosfera literara.
Desi printre participanti erau si cativa cititori "profesionisti" – scriitori, studenti la umanioare, critici –, cei mai multi sunt oameni care citesc literatura, fara a fi neaparat conectati la lumea literara sau la mediul intelectual, tineri din clasa de mijloc care in restul timpului lucreaza la companii comerciale sau studenti la facultati tehnice.
In finalul intalnirii, Lorena Lupu, autoarea romanului science-fiction "Rondo Capriciosso", si Cezar Paul Badescu, responsabil pentru "Tineretile lui Daniel Abagiu" si "Luminita, Mon Amour", au vorbit despre cartile lor, despre scris si despre "scena" literara actuala. Desi la editiile anterioare nu au existat discutii organizate, cei prezenti au acceptat propunerea.
Daca evenimentul va ramane neconventional, sau va arata mai mult ca un cenaclu si va capata o structura si un regulament ramane de vazut.

Cele mai citite

Israelul a interceptat un proiectil lansat din Yemen

Armata israeliană a anunțat luni că a interceptat un proiectil lansat din Yemen înainte ca acesta să intre pe teritoriul israelian, potrivit barrons.com. 'Un proiectil...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă