16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialScandal in pavilionul cancerosilor

Scandal in pavilionul cancerosilor

Medicii oncologi atentioneaza Ministerul Sanatatii Publice ca desfiintarea oncologiei medicale si asimilarea ei specialitatii medicina interna va avea o serie de repercusiuni asupra bolnavilor de cancer. Mai mult, medicii specialisti se tem ca aplicarea Ordinului nr. 1044/25 august 2006 va duce la disparitia retelei oncologice din Romania, in timp ce forurile stiintifice europene recomanda tocmai accesul pacientilor la centrele specializate.
Motivul invocat de oficialii Ministerului Sanatatii Publice cu privire la asimilarea oncologiei de catre medicina interna ar fi acela ca toate specialitatile medicale din Romania sa fie recunoscute mutual in Uniunea Europeana, astfel incat medicii oncologi sa poata profesa pe piata europeana. In vederea aderarii la Uniunea Europeana, MSP a luat o decizie care nu poate fi sustinuta prin argumente adevarate. Oncologia medicala este o specialitate care a fost recunoscuta in SUA din 1965, iar in Romania aceasta disciplina a luat nastere in 1980. Mai mult, specialitatea este recunoscuta in 23 de tari europene: Franta, Germania, Anglia, Suedia, Elvetia, Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia, Islanda, Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Croatie, Cipru, Ungaria si, pana la aberantul ordin din august 2006, Romania. „UE nu ne obliga sa desfiintam oncologia. Bulgaria, de exemplu, a facut demersuri pentru a aproba in nomenclatorul de specialitati medicale oncologia”, a declarat dr. Florin Bacanu, medic primar oncolog de la Spitalul „Sf. Maria” Bucuresti.

O pregatire mai buna, o sansa la viata mai mare
Dincolo de aceste aspecte, consecinta acestei decizii aberante va fi o ingrijire inadecvata a bolnavilor de cancer. Astfel, medicii rezidenti in medicina interna vor fi instruiti intr-un singur an in oncologie. Pana acum medicii rezidenti erau obligati sa-si cimenteze cunostintele pe parcursul a cinci ani. Medicul internist va trebui sa acumuleze si cunostinte in cardiologie, gastro-enterologie, nefrologie, pneumologie, reumatologie, imunologie, hematologie clinica, alergologie. „Numarul de ani pregatitori pentru un medic specialist este foarte important. Sunt studii care dovedesc ca rezultatele tratamentelor care se traduc in ani de supravietuire a bolnavilor de cancer depind foarte mult de nivelul de instruire”, a declarat dr. Florin Bacanu.

Urmari grave
In Romania sunt inregistrati 370.000 de bolnavi de cancer (conform statisticilor la sfarsitul lui 2004), iar supravietuirea lor va fi pusa sub semnul intrebarii. Dr. Constatin Plesan, medic oncolog la Spitalul Drobeta Turnu-Severin, atentioneaza ca in ceea ce priveste prescrierea tratamentului „limita intre doza terapeutica si cea toxica a medicamentelor citostatice este foarte mica, iar efectele toxice pot avea urmari grave in mana unor medici neinitiati (infectii, sangerari, deces)”. Anual, in evidentele cabinetelor judetene sunt 57.000 de noi cazuri (in crestere de la 43.000 in 2001), iar mortalitatea este de aproximativ 42 de milioane de decese. In prezent, in Romania profeseaza 200 de medici oncologi in 160 de entitati oncologice (sectii, clinici, cabinete, institute nationale la Bucuresti si Cluj). „Prin asimilare, vor exista sectii de medicina interna mamut, cu 130-150 de paturi. De asemenea, costurile vor fi de 10 ori mai mari, proportional cu numarul medicilor internisti ce vor prescrie medicamente si cu gradul lor de pregatire profesionala”, a mai explicat dr. Constatin Plesan.

Reteaua, in pericol
„Noi am rugat oficialitatile sa fie o specialitate de sine statatoare, cu o curricula adaptata nevoilor din Romania. Nu sunt putine momente in care medicul oncolog este singurul prieten al pacientului. Acesta ramane in ingrijirea lui de la data diagnosticului pana la deces. Vor fi probleme cu functionarea actualei retele de cancer, care este bine pusa la punct, dar si cu continuarea registrului unic de cancer”, a declarat dr. Florin Badulescu, presedintele Societatii Romane de Oncologie.

Ministrul Sanatatii, satul de subiect
Contactat telefonic, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca nu mai are ce comenta vizavi de aceasta problema, mentinandu-si punctul de vedere, si anume ca va pastra programul de oncologie si reteaua de asistenta medicala in tratarea bolnavilor cu afectiuni oncologice. „Nu a fost niciodata vorba despre desfiintarea retelei de medicina oncologica. Nu stiu cine are interesul sa lanseze zvonuri neadevarate”, declara ministrul Nicolaescu. El a promis ca va suplimenta fondurile pentru programul gestionat de MSP de 10 ori mai mult in 2007. „Prin acest program se face depistarea precoce a unor cancere, precum cancerul de col uterin si mamar. Practic, efortul financiar este infim si reprezinta praf in ochi pentru necunoscatori. Este vorba de 22.000 mii lei RON”, a comentat dr. Plesan. Medicii oncologi banuiesc ca in spatele desfiintarii acestei specialitati stau de fapt costurile enorme pentru programul national. Astfel, ar fi facute economii substantiale in bugetul Sanatatii.

Vor fi prost tratati
„Bolnavul de cancer este preluat, supravegheat si tratat de medicul oncolog. Acesta se ocupa numai si numai de pacientul cu boala canceroasa. Un medic internist va avea, pe langa pacientii sai, cateva cazuri de cancer si le va trata ca rebuturi. Lucrez in aceasta specialitate de 30 de ani si toti colegii mei s-au format in acesti ani. Disparitia oncologului va pune in pericol actul medical oncologic, deoarece doar acesta are pregatirea necesara stabilirii indicatiei terapeutice”, a declarat dr. Teodor Georgescu, medic primar oncologie medicala de la Institutul Oncologic Bucuresti.

Ce spun expertii europeni
In timp ce Romania sterge, de bunavoie si nesilita de nimeni, din nomenclator oncologia, lumea medicala internationala cauta solutii pentru ca din ce in ce mai multi pacienti sa aiba acces la ingrijirea medicilor oncologi. Un studiu efectuat de Societatea Europeana de Medicina Oncologica si facut public la congresul din Turcia subliniaza: „Calitatea ingrijirilor medicale nu este intru totul conditionata de costurile financiare. Tari mai putin bogate, dar care poseda centre specializate furnizeaza ingrijiri de mai buna calitate decat unele tari mai bogate unde pacientii pierd mult timp cu birocratia inainte de a ajunge direct la oncolog”. Conform expertilor europeni, pacientii ar fi mai bine tratati de medicii oncologi. In Germania si Belgia, bolnavele de cancer la san sunt tratate direct de medicul ginecolog. In Olanda, Franta, Italia aceste paciente au posibilitatea sa se adreseze direct centrelor specializate.

Cele mai citite

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă