15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialRetetele pentru medicamentele uzuale nu sunt decontate de casele de sanatate

Retetele pentru medicamentele uzuale nu sunt decontate de casele de sanatate

Autoritatile sanitare continua sa explice de ce este nevoie de aberatia la care sunt supusi romanii prin obligativitatea de a avea in mana o reteta de la medicul de familie pentru un pumn de pilule de algocalmin fiole sau pentru o cutie de supozitoare de diclofenac.
In loc sa corecteze modalitatile de prescriere pentru aceste medicamente banale, dar benefice, insista sa ingreuneze si mai mult situatia bolnavilor si a medicilor. Mai mult, retetele de care se face atata caz nu au nici o valoare, nefiind decontate de casele de asigurari de sanatate. In aceasta ecuatie au fost prinsi si presupusi inspectori ai Oficiului de Protectie a Consumatorului.

Nicolaescu sesizeaza Politia si SRI

„Exista o campanie de denigrare a reformei din Sanatate. Se constata o manipulare a opiniei publice. Avem sesizari, dar numai verbale, cu pretinsi inspectori ai Oficiului pentru Protectia Consumatorului, care intra in farmacii si ameninta farmacistii ca le vor ridica autorizatia de functionare dupa care dau amenzi de 20-25 de milioane de lei. Am hotarat sa sesisez Politia si SRI, in legatura cu acesti presupusi inspectori”, a declarat ieri Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. El a subliniat ca in ultima perioada nu a dat nici o dispozitie farmacistilor privind modul de eliberare al medicamentelor si nu a trimis nici un inspector prin farmacii. Ministrul Sanatatii a spus ca de circa 10 zile umbla fel de fel de zvonuri cu privire la acest subiect. El crede ca se creeaza artificial o alta criza in Sanatate. Inspectiile in farmacii pot fi realizate numai de catre reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Colegiului Farmacistilor din Romania. In cazul neregulilor, farmacistii pot fi sanctionati cu amenzi de la 5 pana la 10 milioane de lei, la prima abatere, iar daca in decurs de trei luni se repeta abaterea – li se suspenda autorizatia. Ministrul Sanatatii a precizat ca a solicitat algocalmin pentru ca-l durea maseaua, dar a fost refuzat. El crede ca neacordarea medicamentului solicitat este legata de faptul ca in farmacie era un asistent de farmacie si nu un farmacist. O aluzie la „profesionalismul” lanturilor farmaceutice si la reglementarile din Legea farmaciei pe care ministrul Sanatatii a decis retragerea sa din pachetul de reforma din Sanatate.

ANPC: Nici un control pe farmacii

Robert Hart, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, a declarat ca „nu este posibil ca inspectorii OPC sa fi efectuat controalele respective. Inspectorii nostri nu au avut nici o tematica pe farmacii. Conform legislatiei, farmaciile pot fi controlate doar pentru a se vedea daca respecta informarea consumatorilor: orar de functionare, afisarea preturilor si etichetarea in limba romana a medicamentelor. Am avut cateva sesizari de la consumatori in sensul ca in unele farmacii nu se gaseau compensate, dar am redirectionat sesizarile catre CNAS. Un inspector pleaca la un control dintr-un ordin al directorului, cu un proces-verbal semnat de director, cu o legitimatie. Nimeni nu face controale dupa capul sau”.

Explicatii fara sens

Cei mai loviti de acest exces de zel nascut peste noapte raman tot bolnavii, mai ales batranii, nevoiti sa bata drumurile la medicul de familie, transformat intr-un scrib de retete. Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, Magdalena Badulescu, a prezentat modurile in care pot fi eliberate medicamentele: pe baza de reteta care ramane la farmacist, retete care pot fi utilizate sase luni sau fara retete (OTC). Maria Zaman, seful Departamentului Inspectie Farmaceutica din MS, a explicat cazurile in care farmacistul poate sa ofere medicamentele solicitate de pacient fara reteta: cand acesta se afla in tratament, dar reteta i-a expirat; cand necesita prelungirea tratamentului, dar nu a putut lua legatura cu medicul; cand se afla in urgenta medicala.
Culmea, aceste tipizate se diferentiaza de retetele pentru medicamentele compensate si gratuite. Practic, bucata de hartie vinovata de intinderea nervilor bolnavilor si medicilor, pentru ca asa vrea ANM care a copiat o parte din practicile U.E., nu are nici o valoare: ea nu este decontata de nici o casa de asigurari de sanatate din Romania, ci este platita integral din buzunarul omului ros de durere si obosit de atata exces de zel. „Medicamentele care nu se afla pe listele de compensate si gratuite, dar nu sunt nici OTC, pentru a fi eliberate de farmacist, sunt trecute pe o reteta simpla, completata de medicul de familie sau de orice alt medic specialist, care nu trebuie neaparat sa fie in contract cu casa de asigurari de sanatate”, a spus Cristina Calinoiu, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Muncipiului Bucuresti.

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă