0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialReforma pensiilor, intarziata cu un deceniu

Reforma pensiilor, intarziata cu un deceniu

Dupa 1990, peste doua milioane de romani au plecat sa munceasca in strainatate. Daca cei mai multi lucrau la negru, numarul celor angajati cu contract de munca legal a crescut de la an la an. Contributia de asigurari platita de-a lungul anilor si in continuare va fi valorificata la iesirea la pensionare. Care sunt varstele de pensionare in tari ale Europei si tipurile de pensii acordate sunt lucruri mai putin cunoscute.
Reformarea sistemului de pensii preocupa tot mai multe guverne, in special pentru a elimina discriminarea care inca mai exista atat in ceea ce priveste salarizarea, cat si varsta de pensionare, sensibil mai mica la femei comparativ cu barbatii. In Romania, de exemplu, in 2007 diferenta de pensionare intre femei si barbati se apropie de 7 ani, aceasta tinzand sa se reduca la 5 ani in 2014. Centrul National pentru Combaterea Discriminarii a realizat un Studiu comparativ privind varsta de pensionare a femeilor si barbatilor in Romania si tari europene, pornind de la reglementarile comunitare. Articolul 3 (1) din Directiva Consiliului 79/7/CE din 19 decembrie 1978 privind aplicarea progresiva a principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in materie de securitate sociala dispune ca se aplica regimurilor legale care asigura o protectie impotriva urmatoarelor riscuri: boala, invaliditate, batranete, accident de munca si boala profesionala, somaj.
Pensionarea a devenit, pentru multi angajati, un cosmar mai apropiat sau mai indepartat. Schimbarea legii pensiilor care prevede calcularea fiecarui an de activitate, si nu a cinci ani consecutivi din ultimii 10 lucrati a diminuat drastic cuantumul varstnicului, care a platit asigurarile sociale o viata. Modul complicat de calcul si lipsa informatiilor privind salariile medii brute lunare din fiecare luna, comunicate de Institutul National de Statistica, la care se raporteaza salariul propriu, fac imposibila verificarea punctajului transmis de casa de pensie in decizia de pensionare. Femeile, obligate sa se pensioneze mai devreme decat barbatii, chiar si dupa anul 2014, vor avea in continuare un venit lunar mult mai mic decat acestia. Din pacate, prin reforma pensiilor nu se intelege egalizarea varstelor de pensionare in sistemul public de pensii – numit Pilonul I, ci introducerea Pilonului II – pensia privata obligatorie si Pilonului 3 – Pensia privata facultativa. Persoanele trecute de 45 de ani nu pot participa la cele doua fonduri private, astfel ca vor fi nevoite sa se multumeasca doar cu pensia publica. La acestea, pensia pe care o vor primi va fi calculata conform Legii nr. 19/2000, astfel: valoarea pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual, realizat de angajat in perioada de cotizare, cu valoarea unui punct de pensie; punctajul mediu anual se determina prin impartirea numarului de puncte, realizate prin insumarea punctajelor anuale realizate in perioada de cotizare, la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare, prevazut de lege. Punctul anual se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizate in fiecare luna. Numarul de puncte realizate in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut individual, inclusiv sporurile si adaosurile, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

Varsta trebuie egalizata

Pilonul 2 al sistemului de pensii va functiona, anul viitor, pe baza Legii nr. 411/2004. Contributia la un fond de pensii private va fi obligatorie pentru toate persoanele care vor avea sub 35 de ani in momentul adoptarii legii si optionala pentru persoanele intre 35 si 45 de ani.
Pensia privata facultativa reprezinta asa-numitul Pilon 3 al sistemului de pensii si va functiona pe baza Legii 204/2006, din acest an. Contributia va fi optionala si se va aplica tuturor angajatilor interesati, cu varste de pana in 45 de ani.
Pentru persoanele cu varste sub 35 de ani (in 2008) si pentru cele cu varste intre 35 si 45 de ani care aleg sa contribuie si la un fond de pensii private obligatorii, pe langa contributia la bugetul de pensii si asigurari sociale, pensia lor se va constitui din pensia publica plus pensia privata obligatorie. Daca acestea decid sa participe si la un fond de pensii private facultative, pensia lor va fi compusa din trei surse – pensia publica, pensia privata obligatorie si pensia privata facultativa.
Studiile au aratat ca varsta de pensionare are un impact major asupra pensiilor private, nivelul cuantumului fiind direct proportional cu durata de contributie. Cand au intrat in perioada de tranzitie, multe tari din Europa Centrala si de Est permiteau femeilor sa se pensioneze cu 5 ani mai devreme decat barbatii. Doar o treime au ales sa mentina aceasta diferenta, iar celelalte au eliminat-o treptat. Dintre noile state membre ale UE din 2004 doar Polonia a mai pastrat diferenta de 5 ani. Responsabilii cu egalitatea sanselor din cadrul Ministerului Muncii sau ai partidelor – care sunt si parlamentari – ar trebui sa dezbata in regim de urgenta modificarea Legii sistemului public de pensii pentru egalizarea varstelor de pensionare intre barbati si femei in 2007.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă