2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialRecensământul s-a încheiat în judeţul Braşov, Bucureştiul a înregistrat aproape 88% dintre...

Recensământul s-a încheiat în judeţul Braşov, Bucureştiul a înregistrat aproape 88% dintre locuinţe

Recensământul s-a încheiat în judeţul Braşov cu o zi înainte de data limită, iar la nivel naţional au fost recenzate 94,49 la sută dintre locuinţe, Bucureştiul rămânând în continuare pe ultimul loc, cu aproape 88% dintre locuinţe înregistrate până duminică seară, a anunţat, luni, INS, citat de Mediafax.

Cu o zi înainte de data încheierii recensământului, la nivel naţional au fost recenzate 7.960.983 de locuinţe, respectiv 94,49 la sută din totalul estimat.

În perioada 20-30 octombrie au fost înregistrate 18.710.326 de persoane, număr care include persoanele prezente, temporar absente sau plecate pentru o perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte, a precizat Institutul Naţional de Statistică (INS) într-un comunicat de presă transmis luni.

Recensământul s-a încheiat în judeţul Braşov, unde până duminică seara au fost înregistrate toate cele 227.490 de locuinţe estimate a fi recenzate, precum şi 524.599 de persoane.

Potrivit INS, până la sfârşitul zilei de duminică a fost finalizată recenzarea în 904 localităţi din 38 de judeţe, reprezentând 28,37 la sută din cele 3.180 de localităţi şi şase sectoare ale municipiului Bucureşti.

În topul judeţelor cu cele mai ridicate procente de înregistrare a datelor se află în continuare Aradul, cu 99,34 la sută, Vâlcea, cu 99,25 la sută, Covasna, cu 98,92 la sută şi Teleorman, cu 97,73 la sută.

Bucureştiul are în continuare cel mai scăzut procent de locuinţe recenzate. Astfel, Capitala are aproape 88 la sută dintre locuinţe recenzate, fiind urmată de judeţele Galaţi, cu 91,61 la sută, Iaşi, cu 91,65 la sută, Tulcea, cu 91,93 la sută şi Constanţa, cu 92,24 la sută.

În Bucureşti, până la sfârşitul zilei de duminică fuseseră recenzate 707.166 de locuinţe, reprezentând 87,59 la sută din totalul estimat, precum şi 1.665.605 persoane. Un ritm mai scăzut este înregistrat în continuare în Sectorul 1, unde au fost recenzate 68,78 la sută dintre locuinţe, urmat de Sectorul 3, cu 86,66 la sută, Sectorul 5 – 90,83 la sută, Sectorul 2 – 91,15 la sută, Sectorul 6 – 91,72 la sută şi Sectorul 4 – 94,12 la sută.

Bucureştenii pot să opteze şi pentru autorecenzare, formularele putând fi descărcate de pe site-ul www.recensamantromania.ro. Cei care aleg varianta autorecenzării trebuie să transmisă formularele completate integral şi semnate olograf prin poştă, pe mail sau să le ducă personal la primăria sectorului pe raza căruia locuiesc. Aceştia trebuie să transmită prin e-mail primăriei de sector intenţia de folosire a uneia dintre metode, pentru a putea fi luaţi în evidenţă în mod corespunzător şi a nu mai fi vizitaţi de recenzori. În mail-ul transmis primăriei, persoana care alege autorecenzarea trebuie să menţioneze numele, prenumele, adresa poştală, adresa de e-mail şi numărul de telefon.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început în 20 octombrie şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

În cadrul procedurii de recenzare au apărut mai multe probleme, printre care cea legată de obligativitatea declarării Codului Numeric Personal de către persoanele recenzate.

Astfel, în 22 octombrie, la două zile după începerea recensământului, purtătorul de cuvânt al Institului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu, declara că persoanele care refuză să-şi declare Codul Numeric Personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nicio sancţiune.

Trei zile mai târziu, Ministerul Administraţiei şi Internelor preciza că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea CNP-ului este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011.

Astfel, articolul 2, alineatul 1 prevede că „persoanele [ ….] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ”, iar „nerespectarea prevederilor alin. (1)atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi”, arăta MAI.

Miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful INS, Vergiliu Voineagu, afirma că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie şi că discuţiile privind lipsa sancţiunilor dacă această informaţie nu este furnizată au fost generate de purtătorul de cuvânt al INS, „pregătit insuficient”, care a fost destituit.

Voineagu a spus că, în acest context, instituţia a revenit şi a subliniat că declararea CNP-ului este obligatorie. El a precizat că persoanele care refuză să-şi declare CNP-ul la recensământ vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a bâlbei purtătorului de cuvânt al INS vor trebui să-l declare la o doua vizită a recenzorilor.

Întrebat dacă persoanele care nu au dat CNP-ul nu vor mai fi găsite acasă la domiciliu, Voineagu a răspuns că şi acestea vor fi amendate.

După aceste declaraţii, preşedintele Institutului Naţional de Statistică a fost chemat la Guvern pentru a prezenta miniştrilor, în şedinţa de miercuri, explicaţii privind problemele apărute în derularea recensământului şi a fost ameninţat de premierul Emil Boc cu demiterea dacă situaţia nu este remediată, declarau pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, premierul a transmis că este extrem de nemulţumit de modul în care recensământul a fost organizat şi desfăşurat până în prezent şi l-a ameninţat pe preşedintele INS că va fi demis dacă problemele nu vor fi remediate.

„Ceea ce s-a întâmplat este forma supremă a incompetenţei”, i-a spus Boc lui Voineagu, cerându-i ca problema CNP-urilor să fie remediată cu „minim de disconfort”, au relatat sursele prezente la discuţie.

Sursele citate au mai spus că Guvernul ia în calcul o eventuală prelungire a perioadei în care trebuie realizat recensământul populaţiei şi locuinţelor, dacă datele pe care conducerea Institutului Naţional de Statistică trebuie să le prezinte până cel târziu vineri vor indica o depăşire a termenului legal.

Până luni după-amiază nu a fost anunţată o decizie privind prelungirea perioadei de recenzare.

Cele mai citite

Kickboxing pentru copii: beneficii, riscuri și alte sfaturi utile 

Kickboxul este un sport de contact care îmbină tehnici din box și karate. A luat naștere în anii ’60, în Japonia și Statele...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Kit complet pentru unghii: ce include și cum să îl folosești corect

Care este soluția ideală pentru a face acasă manichiuri profesionale, fără a investi în vizitele constante la salon? Cu siguranță un kit complet pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă