Un proiect derulat la Sibiu de Fundatia britanica „Gaia Heritage”, Consiliul Judetean si Complexul National Muzeal „Astra” urmareste transformarea a patru localitati din judet intr-un „ecomuzeu” al mestesugurilor vii. „Scopul acestui ecomuzeu este acela de a valorifica potentialul regiunii Sibiu, mostenirea, traditiile si mestesugurile populare inca pastrate vii si, in acelasi timp, de a le proteja in fata disparitiei. Cele patru localitati vor fi incluse intr-un circuit turistic international permanent, ce va propune publicului descoperirea Transilvaniei si a locuitorilor sai”, a afirmat unul dintre reprezentantii fundatiei „Gaia Heritage”, specializata in prezervarea valorilor de patrimoniu cultural.
Primul pas, la Gura Raului
Organizatia neguvernamenala straina si Consiliul Local Gura Raului au initiat deja un parteneriat in cadrul caruia vor sa transforme localitatea intr-un veritabil muzeu ecologic in aer liber. Mai multe case din sat urmeaza sa fie conservate si vor fi initiate demersuri pentru a include localitatea intr-un circuit turistic international permanent.
„Proiectul inceput cu Fundatia "Gaia Heritage" se refera la dezvoltarea unui ecomuzeu. Tinta finala este ca Gura Raului sa devina o zona unde traditia ramane intacta. Fundatia a cumparat mai multe case si un teasc vechi, pe care le amenajeaza acum pentru turism”, a declarat primarul localitatii, Ioan Dutu.
Interes pentru intregul judet
Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean, in proiect sunt incluse localitatile Gura Raului, Saliste, Biertan si Valea Viilor. „Scopul parteneriatelor este ca zona aceasta sa intre in circuitul turistic anul viitor, in 2007, cand Sibiul va fi capitala culturala europeana. Ideea este de a le oferi turistilor posibilitatea de a face o paralela. Pe de o parte, acestia pot vedea si simti romanismul perfect conservat de la Gura Raului si in Marginime, iar pe de alta parte, pot studia traditiile sasesti din Biertan si alte sate din nordul judetului”, a mai spus edilul implicat direct in derularea programului.
La baza proiectului, conceput de specialistii CNM „Astra” si „Gaia Heritage”, stau principii moderne de prezervare a valorilor etnografice si arhitectonice. Conform acestora, patrimoniul protejat nu este constituit doar din obiecte si obiective culturale, dar vizeaza si zona in care acestea se afla natural dispuse, locuitorii, peisajele, istoria, mestesugurile, activitatile agricole si industriale specifice, meserii sau traditii comerciale locale, posibil a fi conservate "in situ”. Acest lucru nu va fi, insa, posibil, considera specialistii, fara implicarea puternica a populatiei din localitatile selectionate.