Suntem in viteza. Nimeni nu are timp de nimeni si nimic. Ajungem acasa franti, dupa mai bine de zece ore de munca, si rupti de foame. Surpriza, nici nevasta n-a ajuns! Ce ne facem? Raman doua solutii: ori murim de foame, ori coboram la nonstop si luam cateva felii de muschi sau salam. Groaznic! Ambele solutii sunt odioase… De bucate gatite nu se mai poate vorbi in familiile tinere. Unde sunt cantinele muncitoresti care erau altadata la "intreprindere"? La cantina gaseai o ciorba calda sau un carnat afumat cu orez. Asa ceva nu mai exista in oras. Localurile de acest fel ori au fost transformate in saloane de nunti, ori zac abandonate prin zona industriala a Iasiului. Dorintele nostalgicilor au fost, se pare, auzite si in incinta Metro Iasi a aparut un restaurant "impinge-tava" cu preturi studentesti, axat numai pe produse traditionale din Bucovina. O ciorba radauteana o poti lua cu 5 lei, ori o varza calita cu ciolan afumat pentru doar 4,5 lei. Ne asezam la coada, luam o tava de plastic, tacamuri si servetele si caram… Tochitura moldoveneasca cu mamaliguta si branza framantata, de 10 lei, apare pe tava alaturi de gogonelele de casa, cu numai 2,5 lei. Delicatesele bucatariei moldovenesti nu mai prididesc pe mesele de inox: tocanita de hribi cu smantana si mamaliguta, zacusca de casa cu ciuperci si legume asteapta cuminti alaturi de specialitatea casei: cartofi taranesti la cuptor, cu usturoi. Mirosul care te izbeste de la intrare a fost uitat de multi dintre noi. Aroma de bucatarie de la tara contrasteaza cu ambientul ultramodern impus de aderarea la Uniunea Europeana. Pentru cei mai grabiti dintre noi, restaurantul Noemi livreaza si mancare pentru acasa, in caserole din plastic. "Nu trebuie decat pusa la cuptorul cu microunde si ai mancare gatita la orice ora. Usuram mult munca femeilor, le scutim de bucatarie si privirile crunte ale sotului la deschiderea frigiderului. Altfel te simti cand gasesti o ciorba fierbinte pe masa si o portie de sarmalute cu smantana aburinda decat un sandvis cu cascaval si sunca", sustine Tony Cazacu, artizanul placerilor culinare. Cantina din hypermarket a prins repede si a inlocuit cu succes "impinge-tava" de la uzina sau din campusul studentesc. Pacat ca localul este departe de oras si o initiativa de acest gen si la "scorurile" de acolo nu si-a gasit locul intr-un campus sau langa marile firme de IT care apar din ce in ce mai des in peisajul tehnologic al Iasiului! Lipseste doar scanteia…