13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMondialul sub teroare

Mondialul sub teroare

Multe veşti îngrijorătoare pentru cei care vor să meargă la Mondialul din Africa 
de Sud. Oficialităţile locale spun însă că nu vor fi probleme.

Scepticii care se îndoiau de faptul că FIFA a ales bine Africa de Sud drept gazdă a Mondialului de fotbal primesc din ce în ce mai multă „apă la moară”. Deşi gazdele fac eforturi vizibile pentru a spulbera ideea că ţara ar fi una nesigură pentru turişti, cifrele sunt îngrijorătoare. Acum câteva zile, o persoană a decedat şi opt au fost rănite, la Soweto, în două atacuri asupra unor autobuze dintr-o reţea de transport înfiinţată tocmai în vederea Cupei Mondiale. Poliţia a deschis o anchetă pentru omucidere, tentativă de omucidere şi distrugere de bunuri şi nu exclude o eventuală legătură între cele două incidente. Reţeaua de autobuze ce leagă Soweto de centrul oraşului Johannesburg a fost înfiinţată în august 2009. De atunci, au mai fost rănite trei persoane în incidente legate de această reţea, una în luna martie şi două în septembrie 2009. Municipalitatea din Johannesburg contează pe aceste noi reţele pentru a transporta sutele de mii de vizitatori aşteptaţi la Cupa Mondială. „Cupa Mondială: săbiile ameninţă”, a titrat o publicaţie britanică, care îi pune în gardă pe cei 370.000 de străini aşteptaţi în Africa de Sud în timpul Cupei Mondiale privind posibilitatea izbucnirii unui „război rasial” în această ţară. Africa de Sud are una dintre cele mai ridicate rate ale criminalităţii din lume, cu 50 de crime pe zi şi cu 40 de decese la 100.000 de locuitori pe an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cu toate acestea, Africa de Sud a cheltuit aproximativ 120 milioane de euro pentru a recruta, forma şi echipa 41.000 de poliţişti suplimentari în vederea turneului final de fotbal.

Se pregătesc şi românii

România nu s-a calificat pentru Mondiale, dar agenţiile de turism estimează că vor fi câteva sute de români în tribune, în calitate de turişti. Oferta minimă este cea care include vizionarea unui singur meci din grupe, cu trei nopţi de cazare în Africa de Sud, preţul fiind de 2.132 de euro de persoană. Aceeaşi agenţie îţi oferă acelaşi pachet de trei nopţi de cazare şi bilet la finală cu 2.700 de euro. Ofertele merg de la minimum 3.250 de euro pentru un sejur de cinci nopţi, cu bilete de intrare la trei meciuri din grupe. O altă agenţie are o ofertă de 10 zile de cazare, în partea finală a Mondialului, cu vizionarea unei semifinale şi a finalei CM, preţul de pornire fiind de 10.730 de euro. În sfârşit, operatorii cu care am discutat ne-au spus că există şi oferte pentru întreaga durată a Mondialului, cu bilete de meci la toate fazele competiţiei, costul fiind de 25-30.000 de euro de persoană. Ministerul Afacerilor Externe a elaborat un ghid de călătorie pentru românii care vor merge în Africa de Sud, atenţionând asupra nivelului ridicat al criminalităţii şi sfătuindu-i să nu se plimbe seara, să nu meargă în zone aglomerate, să circule cu uşile blocate la maşini şi să evite călătoria cu trenul în cazul deplasărilor dintr-un oraş în altul, apelând la transportul aerian. MAE recomandă turiştilor ca înainte de sosirea în Africa de Sud să aibă asigurat transportul până la locul de cazare şi să se deplaseze cu mijloace de transport puse la dispoziţie de hoteluri. De asemenea, ei se recomandă turiştilor să-şi încheie o asigurare de călătorie şi una de a viaţă înainte de pleca din România.   

În urmă cu doi ani, s-a estimat că 483.000 de vizitatori vor face deplasarea în Africa de Sud în perioada 11 iunie-11 iulie, însă aceste previziuni au fost revizuite, în scădere, în acest an, estimându-se că vor fi cu cel puţin 100.000 de vizitatori mai puţin.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă