5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialMii de crestini din toata tara s-au solidarizat cu Catedrala Sf. Iosif

Mii de crestini din toata tara s-au solidarizat cu Catedrala Sf. Iosif

Dupa protestul pasnic din ziua de 25 aprilie pe strazile Capitalei, dupa alte zile intregi de post si rugaciune, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a organizat una dintre cele mai puternice actiuni de solidaritate crestina cu destinul amenintat al Catedralei Sfantul Iosif, monument istoric de arhitectura. Joi seara, dupa Sfanta Liturghie, credinciosii catolici au iesit impreuna cu ierarhii si preotii lor in fata Catedralei Sf. Iosif, cu lumanari in maini, si au pornit in procesiune in jurul monumentului istoric, rugandu-se si cantand in dangatul impresionant al clopotelor.

S-au solidarizat cu romano-catolicii bucuresteni, care cer stoparea lucrarilor ilegale de langa catedrala, mii de crestini din marile orase ale tarii, Iasi, Constanta, Bacau, Roman, Pitesti, Craiova, Braila, Tulcea, Turnu Severin, carora li s-au alaturat comunitatile greco-catolice din Blaj, Cluj, Lugoj, Baia Mare, Oradea, Timisoara, Alba Iulia, Brasov, Targu Mures, Ramnicu Valcea, Sebes, Turda etc. Joi seara, incepand de la ora 20, in toate aceste localitati ale Romaniei crestine, clopotele au batut simultan si mii de crestini au facut lanturi umane in jurul lacaselor, cantand si rugandu-se pentru stoparea lucrarilor care ameninta monumentul istoric al Catedralei Sfantul Iosif. Construit la mai putin de 10 m de zidurile monumentului, blocul de 75 m inaltime, cu 4 niveluri subterane, este considerat un pericol de moarte pentru Catedrala Sf. Iosif si impotriva acestui proiect, apreciat ca fiind ilegal, crestinii s-au mobilizat in sarbatoarea Inaltarii Domnului (la romano-catolici si protestanti), solidarizandu-se intr-o actiune fara precedent in Romania, cu adevarat inaltatoare, pentru apararea unei valori a patrimoniului nostru cultural.

Lucrarile santierului sunt considerate ilegale

Dupa scrisori trimise Presedintiei, Guvernului, Prefecturii, primariilor Capitalei, altor institutii implicate in avizarea autorizatiei de constructie pentru buildingul cu 19 etaje de langa Catedrala Sf. Iosif, Arhiepiscopia Romano-Catolica a trimis un nou raport informativ prefectului municipiului Bucuresti, ministrului delegat pentru Constructii, ministrului Culturii si Cultelor, inspectorului general de stat in Constructii s.a. In aceasta sinteza, se aduc noi argumente si dovezi, din perspectiva carora „lucrarile, in santier, se efectueaza in stare de ilegalitate totala”. Astfel, ca sa luam un singur exemplu al modului cum s-a eludat protejarea monumentului istoric al catedralei, aflat sub protectia Legii 422/2001, din punctul de vedere al Arhiepiscopiei, avizul nr. 80/Z/6.02.2006, eliberat de Ministerul Culturii si Cultelor, este considerat ilegal si nul de drept, deoarece este eliberat de un organism lipsit de competenta. Acest aviz nu face altceva decat sa reconfirme o decizie mai veche, nr. 346/Z/2001, care se referea la o faza initiala (PAC) a proiectului. In acea faza, constructia-mamut avea parcaje in subsol, iar la parter si etaje, sali de conferinte si birouri. Configuratia celor 4 subsoluri avea limite pe latura paralela cu catedrala si alta solutie tehnica de realizare a fundatiilor. Pe parcurs, proiectul initial s-a modificat, astfel incat versiunea actualizata din 2004 are functiuni noi, sali de cinematografe multiplex, spatii comerciale si de alimentatie publica. De asemenea, cele 4 subsoluri au alte limite pe latura vecina catedralei si alta solutie tehnica de realizare a fundatiilor.
Arhiepiscopia considera o ilegalitate faptul ca proiectul initial, care a fost modificat in 2004, in raport cu faza initiala, a primit de la MCC si MCTC avize de reconfirmare in anul 2005 si 2006. Asadar, acest PROIECT MODIFICAT, fata de cel din 2001, n-a mai fost supus analizei nici unei comisii tehnice de specialitate, nici de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, nici de Comisia de Protectie Antiseismica a MCTC. Aceasta inadvertenta flagranta, cumulata cu faptul ca, prin noua Lege 50/1991 republicata, nici Inspectia de Stat in Constructii nu s-a mai putut pronunta asupra unor astfel de lucrari, aprecierea calitatii acestui proiect a ramas doar la latitudinea proiectantului si a verificatorilor, platiti de firma constructoare, lucru considerat deosebit de grav.
Prin noul semnal de alarma tras de monseniorul dr. Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, si PS Cornel Damian, episcopul auxiliar, se solicita in termeni categorici institutiilor decizionale „sa opreasca de urgenta lucrarile din santierul aflat in imediata vecinatate a Catedralei Sfantul Iosif, al carui beneficiar este SC Millennium Building Development SRL”.

Cele mai citite

Accizele la băuturi alcoolice vor crește treptat în următorii doi ani, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a publicat joi un proiect care propune majorarea accizelor pentru băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice cu 4,4%...

Rusia e gata să facă pace cu Ucraina. Ce rol va avea Donald Trump

Rusia este deschisă negocierilor privind încetarea războiului din Ucraina dacă acestea sunt iniţiate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi ambasadorul...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă