Peste 300 de inventii vor putea fi admirate in Sala Pasilor Pierduti a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi pana maine. Salonul „Inventica 2006”, aflat deja la a XVIII-a editie, s-a deschis ieri si a adus la un loc peste 60 de inventatori atat din Romania, cat si din Statele Unite ale Americii, Canada, Camerun, Suedia si Republica Moldova. Masina viitorului, periuta de dinti cu energie pozitiva ori vestimentatie sinergetica pentru optimizarea starii de sanatate sunt doar cateva atractii dintre bijuteriile tehnologice prezentate aici.
Masina viitorului
In jurul masinutei albastre s-a strans ieri toata curiozitatea vizitatorilor. Vazut din profil, „Virgilius 50 S” aduce putin a carucior pentru bebelusi. Sosit pe rotile propriei inventii, profesorul Iustin Capra a luat doua amenzi de la politisti si a fost bombardat cu pietre de pe marginea strazii. „Am luat amenzi ca nu aveam casca, dar mie nu-mi trebuie casca. S-a aruncat cu pietre, s-a injurat, nici nu mai vreau sa povestesc. Nimeni nu suporta sa gandesti altfel si sa fii original”, povesteste cu amaraciune inventatorul. Masina a fost special creata pentru un consum infim si o deplasare sigura. „Consuma sub unu la suta, adica transportul este aproape gratuit, cheltuiesti un leu la o suta de kilometri. Si poti sa atingi maximum 60-70 de kilometri pe ora, desi in oras nu poti sa ai mai mult de 45”, adauga profesorul. Daca ar intra in productie, Virgilius ar costa cam 2.000 de euro. Sistemul de „incarcare cu energie pozitiva” a starnit intrebarile curiosilor.
Profesorul Ovidiu Baltag si studenta Roxana Tipa, de la Facultatea de Bioinginerie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, au pus la punct o periuta de dinti speciala, in care solutia de curatat dantura se pune in coada periutei si, printr-un mecanism simplu, iese direct prin fire.
In standul de prezentare al Palatului Copiilor pot fi vazute mai multe inventii ale copiilor, dintre care amintim priza cu telecomanda radio, un detector de fisuri in piese feroase, o macheta a unei sali de sport cu sistem pentru deszapezire si un vehicul special. „Un vehicul special poate merge intr-o zona minata, directionat de o telecomanda. In felul acesta pot fi evitate pierderile de vieti omenesti”, a povestit Stefan Codrut Ciobanu, elev la Liceul Vasile Alecsandri si cursant al Palatului Copiilor.