Inspectoratul de Stat in Constructii si Primaria Iasi au constatat grave nereguli in „Amfiteatru”, noul cartier rezidential al Iasiului. Pe un teren revendicat de Comunitatea Evreiasca din Iasi, mai multi „antreprenori” cu dare de mana si sprijin direct din partea liderului PSD Iasi, Ion Solcanu, au ridicat vile direct peste pamanturile unde se presupune ca sunt ingropate sute de oseminte ale evreilor ucisi in pogromul de la Iasi.
Una dintre vilele care urmeaza sa aiba doua etaje a fost ridicata chiar langa Cimitirul Evreiesc Iasi, fapt cu totul interzis de lege. „Inspectorii s-au deplasat la fata locului si au constatat ca din sapte imobile la care au fost demarate lucrarile, au fost autorizate numai sase. Conducerea firmei a motivat inceperea lucrarilor invocand OG nr. 27/ 2003 privind aprobarea tacita. Consideram ca s-a incalcat legea, deoarece procedura de autorizare nu a fost dusa pana la capat. Am dispus sistarea lucrarilor si am dispus serviciului de disciplina in constructii din cadrul municipalitatii sa amendeze firma SC Instalatii Grup SRL”, a declarat Radu Lupasteanu, coordonatorul Inspectoratului Judetean de Stat in Constructii Iasi. Directia de Urbanism a municipalitatii refuza insa sa autorizeze aceasta constructie, deoarece este amplasata la o distanta foarte mica de Cimitirul Evreiesc. Unul dintre antreprenorii de la Instalatii Grup SRL Iasi nu este altcineva decat Zaharia Schrotter, sotul creatoarei de moda Irina Schrotter.
Interlopii Schrotter& Petreanu
Numele modelului si ulterior creatorului de moda Irina Schrotter apare prima data in paginile ziarelor in cu totul alta ipostaza. Cea de infractor de drept comun, iertata de Justitie doar pentru ca era insarcinata. Din cercetarile Politiei rezulta ca in 1993 Irina Schrotter si Bogdan Petreanu, ultimul nepotul unui profesor reputat de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, au fost surprinsi ca au primit mii de dolari de la studentii straini pentru a „aranja” examene. Irina Schrotter a luat startul in cariera de delincventa pe data de 10 octombrie 1993, cand studentii din anul II, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, majoritatea pakistanezi, se pregateau pentru sesiune. Ei erau speriati de cel mai dificil examen din an, cel de Imunologie, al conferentiarului Eugen Carasievici. Schrotter si Petreanu, cu sprijinul „bunicutei” acestuia, s-au tocmit cu opt studenti pakistanezi, promitandu-le ca le aranjeaza examenul contra sumei de 4.000 de dolari. Pakistanezii le-au dat banii fara a comenta. Dupa examen, ei au aflat cu mirare si furie ca au picat. Cooperativa Schrotter& Petreanu a luat sfarsit in 1994.
Interventie in forta a lui Zobi in dosarul Irinei
Pe data de 13 octombrie 1993, o echipa de anchetatori a Politiei Iasi a retinut-o pe Irina Schrotter, pentru 24 de ore. In aceeasi zi a fost emis un mandat de arestare preventiva, cu numarul 329039/P/1993, eliberat de Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, pe o perioada de 30 de zile. Cazul i-a fost incredintat procurorului Adrian Idriceanu. Irinei „i s-a facut rau” in puscarie, iar a doua zi a fost internata la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Elena Doamna” din Iasi. Pacienta-detinuta a fost izolata in Pavilionul al III-lea si pusa sub paza politistilor. Sotul Irinei Schrotter, Zaharia zis „Zobi”, a inceput sa „lucreze” pentru a-si salva nevasta escroaca de la puscarie. Prima gaselnita a fost contestarea arestarii, care s-ar fi facut, chipurile, nelegal. A urmat inlocuirea principalului anchetator din dosar, procurorul Idriceanu, cu prim-procurorul adjunct Mihai Maftei. Pentru ca a avut tupeul sa o ancheteze pe creatoarea de moda care va „imbraca” ulterior tineretul PSD sub ochii blanzi ai lui Adrian Nastase, procurorul Adrian Idriceanu a fost imediat anchetat de superiorii sai, fiind acuzat de arestare nelegala si cercetare abuziva. Pe data de 19 octombrie 1993, in fata Curtii de Apel Iasi, la dosar mai erau doar cinci din cele opt plangeri ale pakistanezilor. Restul disparusera! Pe 6 ianuarie 1994, dosarul a fost trimis la Tribunalul Iasi si in scurt timp a fost stramutat la Suceava, unde rapid Schrotter a fost condamnata la doi ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Cu suspendare, pentru ca era insarcinata.
Telenovela cu iz penal
Frumoasa Irina Schrotter a inceput sa rupa inimi in „dulcele targ al Iesilor”. Medicul Atef El Moussaoui, sotul unui fost model din Iasi, Daniela Moussaoui, s-a indragostit nebuneste de Irina Schrotter. Idila lor fierbinte a ajuns in ziare si totul a degenerat intr-o paruiala in toata regula, la o prezentare de moda, intre amazoanele ce si-l disputau pe medicul libanez. Povestea de dragoste dintre Irina si Atef, sfarsita prin divortul libanezului, s-a translatat si in lumea afacerilor, cei doi inchegand o cooperare economica de mai mare dragul. Numai ca in 1997 soseste si surpriza. Atef El Moussaoui vine la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi si depune o plangere impotriva Irinei Schrotter. El o acuza ca a livrat catre magazinele „Irina Schrotter” pantofi in valoare de peste 2 miliarde de lei, dar pentru care medicul nu a mai vazut nici macar un leu. Dosarul s-a pierdut in arhive, dar in toata aceasta perioada anchetatorii nu au mai fost contactati de partea vatamata. El a fost refacut in 2005, dar a ramas ca-n tren.
Bataie si jaf mafiot
Pe 27 aprilie 2001, la finalul celei de-a patra editii a Festivalului de Moda „Romanian Fashion Week”, Zaharia Schrotter si-a aratat din plin veleitatile de developer. Impreuna cu Elan Scwartzenberg, pe atunci logodnicul Mihaelei Radulescu, au fost judecati de Judecatoria Iasi de tulburarea linistii publice si talharirea medicului iesean Dan Stratan. Totul s-a petrecut intr-un club select al Iasiului, in discoteca Viper, unde Irina Schrotter invitase creatorii de moda si modelele pentru o petrecere de ramas-bun. In urma unei altercatii care s-a lasat cu lovituri, medicul Dan Stratan a suferit, potrivit medicilor legisti, o contuzie cerebrala, prezentand dureri in piept, cefalee si tulburari de vedere, fiind internat la Spitalul de Neurochirurgie Iasi. Doctorul a depus o plangere penala la politie, in care a reclamat ca a fost batut de sotul Irinei Schrotter si de logodnicul Mihaelei Radulescu, cu sprijinul unor agenti de paza. Mai mult, Dan Stratan a sustinut ca, in urma agresiunii, i-ar fi disparut o bratara din aur, estimata la 2.800 de dolari, precum si suma de 3.600 de dolari. Dosarul a inceput sa ia cai ocolitoare. Dupa mai multe luni de cercetari, anchetatorii nu au putut proba infractiunea de talharie. Zaharia Schrotter si Elan Schwartzenberg au respins acuzatiile lui Dan Stratan, sustinand ca divergentele au aparut deoarece acesta a refuzat sa paraseasca petrecerea, la care nu era invitat. Ulterior, cei doi au fost scosi de sub urmarire penala si pentru infractiunea de vatamare corporala, fiind in continuare cercetati numai pentru acuzatia de lovire. Care dupa un timp a disparut si ea…