Un craiovean pasionat de inventică a fost premiat cu aur la Moscova pentru realizarea unei instalaţii de energizare a apei şi stimulare a creşterii plantelor. Sistemul inventat de Dan Marcel foloseşte efectul de piramidă şi produce rezultate foarte bune în cultivarea plantelor, spun cercetătorii.
România a obţinut, la începutul lunii septembrie, 27 de medalii la cea de-a IX ediţie a Salonului Internaţional de Inovaţii şi Invenţii de la Moscova. Una dintre lucrările premiate a fost prezentată de craiovenii Dan Marcel şi Corneliu Hopârtean.
Invenţia, care a primit aur la Moscova şi anterior cu bronz la Salonul de Inventică „Eureka” de la Bruxelles ( 2002), se numeşte „Instalaţie de energizare a apei şi stimularea creşterii plantelor”. Dispozitivul realizat de Dan Marcel şi de fostul său student de la Facultatea de Mecanică a Universităţii din Craiova, Corneliu Hopârtean, se compune din opt module piramidale, deservite de un bazin cu o capacitate de 350 de litri.
Apa din bazin este energizată natural şi stimulează creşterea plantelor. „Apa energizată atinge valori mari ale Ph (8,5) şi devine alcalină, stimulând natural plantele. Prin stimularea cu apă energizată, perioada de germinaţie a seminţelor este redusă cu până la 50%, iar perioada de creştere a plantei este mai mică cu 60%. În acest fel, se pot obţine patru-cinci recolte pe an. Teoretic, metoda poate fi aplicată pe orice plantă, deşi ea a fost testată până acum doar pe legume”, spune Dan Marcel.
Dispozitivul a fost testat în colaborare cu Universitatea din Craiova, la Staţiunea Didactică Banu Mărăcine, iar rezultatele sunt foarte bune, spun cercetătorii: de pe o suprafaţă de 100 metri pătraţi s-au obţinut 1,5 tone de roşii, fără a se apela la îngrăşăminte chimice sau organice, ci doar la alimentarea cu apă naturală energizată. În mod normal, de pe o astfel de suprafaţă se obţineau 300 de kilograme de roşii. Secretul energizării naturale, spun inventatorii, iî constituie „efectul de piramidă”. Atât modulele – solarii, cât şi bazinul de apă sunt piramidale. Cadrele serelor piramidale sunt realizate din oţel şi acoperite cu celofan sau policarbonat, care este mai rezistent la grindină. Bazinul piramidal pentru energizarea apei este realizat şi el din cadre de oţel şi tablă. Instalaţia de energizare a apei este aşezată la înălţime. Printr-un sistem de furtunuri flexibile şi robineţi, apa energizată timp de 24 de ore ajunge la plante, stimulându-le creşterea.
Piramidă în centrul Craiovei
Potrivit inventatorului, sistemul serelor piramidale are un mare avantaj: nu produce efect de seră. „În solariile tradiţionale, care au mult spaţiu, plantele nu pot consuma tot dioxidul de carbon din incintă. Astfel, se produce efectul de seră, care, combinat cu umiditatea, sufocă plantele. În solariile piramidale, spaţiul este puţin: planta consumă dioxidul de carbon şi produce oxigen. Nu avem efect de seră. Am avut diverse contradicţii pe această temă, dar experimentele au demonstrat că am avut dreptate”, mai spune Dan Marcel. Craioveanul spune că, cu ajutorul unor prieteni cercetători, va perfecţiona sistemul de monitorizare al întregului proces. „Vom introduce un sistem de monitorizare prin computer, astfel încât nu este nevoie să fii prezent fizic la solar”, afirmă acesta.
Dan Marcel s-a gândit că ar putea expune o seră piramidală în centrul Craiovei. „Vreau să propun primăriei amplasarea unei asemenea sere în centrul civic al oraşului. Şi Parisul are o asemenea piramidă în oraş. În interior ar putea fi amplasată o expoziţie florală, iar oamenii ar putea vedea pe viu cum funcţionează acest sistem. Zona vizată de noi se pretează unei astfel de construcţii”, este de părere inventatorul.
Produsul va fi expus şi la salonul de inventică care va fi organizat în curând în Croaţia.