Prima zi de scoala va incepe cu o greva. Sindicalistii din invatamant au fost nemultumiti de propunerile Guvernului de marire a salariilor, astfel incat maine, 15 septembrie, profesorii din toata tara nu se vor prezenta la cursuri, ci la manifestatii de protest. Federatia Educatiei Nationale (FEN) a solicitat ieri Guvernului o majorare scriptica cu 50% a salariilor personalului din invatamant, a declarat presedintele federatiei, Catalin Croitoru. FEN doreste o crestere „reala” a salariilor in comparatie cu rata inflatiei. Nici situatia scolilor nu este mai roza. In urma cu o saptamana, un raport al Ministerului Sanatatii a scos la iveala faptul ca jumatate din scoli sunt adevarate focare de infectie.
Desi presedintele Traian Basescu si ministrul Educatiei afirma cu hotarare ca lucrurile stau bine si ca scoala va incepe pe 15 septembrie in cladiri renovate, noi va prezentam situatia adevarata a scolilor din mai multe judete. Cladiri carora le cad bucati din acoperis, pereti plini de mucegai, grupuri sanitare infecte, scoli fara surse proprii de apa – acestea sunt doar cateva din neregulile depistate.
Scoala groazei dintr-un „sat european” isi asteapta elevii
Copiii care invata in clasele I-VIII din comuna Unirea (judetul Alba) vor avea un inceput de an scolar de cosmar. Cladirea institutiei de invatamant arata mai rau decat la inceputul verii, acoperisul s-a prabusit in unele locuri, iar accesul pe scari spre etajul intai a fost blocat de teama unui accident. Cu toate acestea, trebuie spus ca Unirea a primit indicatorul de sat european.
Nici in acest an scoala, la care invata peste o suta de copii, nu a fost reparata la timp pentru inceperea cursurilor. Peretii crapati nu au fost zugraviti, acoperisul s-a prabusit in cateva locuri, burlanele de tabla atarna amenintator, riscand in orice moment sa se prabuseasca, iar curtea nu a fost deloc aranjata.
De teama unui posibil accident, accesul pe intrarea principala spre etajul intai a fost blocat. Mai mult decat atat, cu cateva zile inainte de inceperea scolii, directoarea si-a dat demisia. „E foarte urat acolo. Copilul meu merge in clasa intai. Ce amintiri o sa aiba din prima lui zi de scoala?”, s-a intrebat o femeie care astepta la marginea drumului o masina „de ocazie” spre Alba Iulia.
Inspectorul scolar general Cornel Sandu a declarat ca stie care este situatia unitatii de invatamant din Unirea, la care mai invata, pe langa copiii din sat, si elevi din Ciugudu de Sus, Mahaceni si Ciugudu de Jos.
Lucrari intarziate de birocratie
„Directoarea si-a dat demisia, dar trebuie sa mai ramana inca 30 de zile. Stim ca acoperisul e stricat si a mai picat si tavanul”, a spus Cornel Sandu. Seful ISJ a adaugat ca scoala a primit 1,3 miliarde lei vechi pentru reparatii, printr-o hotarare de Guvern din 9 august 2006. Potrivit inspectorului scolar general, procedura legala nu permitea inceperea imediata a lucrarilor. Intai trebuia organizata o licitatie, dupa care era nevoie sa mai treaca sapte zile in care se puteau depune contestatii. Chiar si asa, lucrarile ar fi putut incepe acum doua saptamani. Sandu a spus insa ca deocamdata nu a fost aleasa nici macar firma care va lucra la acoperisul scolii. O licitatie va avea loc zilele urmatoare, iar reparatiile vor fi facute in timpul orelor de curs. „Maine sau peste o saptamana maxim vor mai primi doua miliarde lei de la Guvern”, a completat acesta. El a mai afirmat ca nu se pune problema ca activitatea scolii sa fie intrerupta. Localitatea Unirea a primit indicatorul de sat european pentru constructia unui loc de joaca pentru copii.
Scoli fara autorizare
Aproape jumatate din unitatile de invatamant din judetul Alba nu au fost autorizate sanitar, principalele deficiente fiind legate de alimentarea cu apa curenta sau de grupurile sanitare necorespunzatoare si neigienice. Inspectorul scolar general adjunct Elena Ignat a declarat, ieri, ca doar 352 din cele aproape 700 de scoli, licee si gradinite din Alba au fost autorizate de Directia de Sanatate Publica pentru anul scolar 2006-2007, restul primind autorizatie provizorie de functionare sau deloc.
Aceeasi sursa a precizat ca majoritatea scolilor care nu au fost autorizate sanitar se afla in mediul rural si nu indeplinesc conditiile cerute pentru apa curenta atat in incinta unitatii, cat si la grupurile sanitare, fie ca sunt in cladire sau afara. De asemenea, unele dintre unitati nu au grupuri sanitare corespunzatoare din punct de vedere igienico-sanitar. Si anul trecut aproape jumatate din institutiile de invatamant din judet nu au primit decat autorizatii provizorii de functionare.