Un raport pe anul 2004 al Oficiului de Plasare a Bratelor de Munca din Germania a fost transmis Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca. Actul oficial a fost tradus si publicat pe pagina de Internet a acestei institutii subordonate Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
La capitolul „angajati straini”, in raport se arata ca Germania a incheiat acorduri privind schimbul de angajati straini cu 13 state din Europa Centrala, de Est si Sud-Est. „In aceasta baza, cadrele de specialitate pot fi angajate in meseria lor pe o durata de pana la 18 luni la salariul tarifar. Scopul procedurii privind angajatii straini este perfectionarea profesionala si lingvistica a participantilor. Dupa ce se intorc in tarile lor de origine, acestia trebuie sa aplice cunostintele acumulate in vederea construirii economiei locale. In anul 2004, situatia economica din Germania a fost dificila si a limitat considerabil posibilitatile de angajare a solicitantilor straini. Cu toate acestea, Oficiul Central de Plasare a Bratelor de Munca a acordat 986 de permisiuni. De exemplu, problemele financiare existente in domeniul sanatatii au dus la o cerere mai mica de cadre medicale si de asistenti medicali. Aceasta stare de fapt a avut efect puternic asupra programului special privind solicitarea cadrelor de asistenti din Croatia si Slovenia. Oficiul Central de Plasare a Bratelor de Munca a putut realiza aici doar 38 de plasari (in anul precedent – 123). Si accesul la locurile de munca in industria constructiilor, precum si in industria metalului si cea electronica a scazut.
Activitatile suplimentare de dobandire a locurilor de munca, imbunatatirile calitative in procesul de plasare si o cerere tot mai mare de cadre de specialitate din domeniul agriculturii au echilibrat partial aceasta problema”, mentioneaza raportul. O clasificare a numarului angajatilor straini in anul 2004 si tarile de origine releva ca in frunte se afla Polonia – cu 478 angajari in Germania, Ungaria – 137, Slovacia – 124, Romania – 72, Cehia – 50, Lituania – 30, Rusia – 19, Estonia – 2, Letonia – 2, Croatia – 0.
Practica si joburi de vacanta in Germania pentru studentii straini
In raport se mentioneaza ca in anul 2004, datorita acordarii permisului de munca, 10.000 de tineri studenti straini au avut posibilitatea de a lucra in Germania maximum 3 luni pe perioada vacantei. „Oficiul Central de Plasare a Bratelor de Munca plaseaza in mod special studenti din Europa de Est, precum si din USA si Canada. La program participa si tineri din tari precum Mongolia, India, Ghana. Toate cadrele tinere vorbesc germana, multi candidati au deja experienta profesionala. Cererea din partea angajatorilor vine in primul rand din ramurile care necesita forta de munca sezoniera, precum domeniul hotelier si cel al restaurantelor, al gastronomiei, al purificarii industriale si al agriculturii. In 2004 au obtinut joburi de vacanta 13.877 studenti straini din Europa de Est, 1.086 studenti din Asia, 605 din America de Nord, 327 din America de Sud, 154 din Europa de Vest, 223 din Africa, 107 din America Centrala si 79 din Oceania.
Tinerii germani absolventi de liceu, studentii si cei din campul muncii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani au fost plasati in 2004 in functie de spatiile lingvistice: engleza – 682 tineri, franceza – 478, spaniola – 476, greaca – 124, italiana – 72, germana – 50, altele – 374.
Raportul precizeaza ca pentru 2005 publicul-tinta al oficiilor fortelor de munca este constituit din tineri someri pentru a fi plasati in strainatate, chiar si in cazul nivelului redus de cunostinte de limbi straine si experienta. Angajari au fost planificate in Canada, Noua Zeelanda si Australia, dar si Thailanda. Ofertele de practica in Peru, Australia si Parcul National American acopera, printre altele, domeniul protectiei naturii si mediului inconjurator.
Romanii interesati sa-si gaseasca o slujba in Germania sau in alte tari pot obtine informatii la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca din Bucuresti, str. Walter Maracineanu 1-3, www.omf.ro.