16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul confisca si ucide gainile, ratele si gastele lasate libere pe ulite!

Guvernul confisca si ucide gainile, ratele si gastele lasate libere pe ulite!

Dispozitia confiscarii pasarilor lasate libere pe ulitele satelor este considerata de reprezentantii Guvernului drept o masura cu caracter preventiv, indreptata impotriva raspandirii temutului virus aviar. „Oamenii se vor gandi de doua ori inainte de a lasa pasarile libere pe ulita. Scopul nu este sa confiscam pasarile, ci sa-i facem pe oameni sa respecte regulile sanitar-veterinare in gospodariile lor”, a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Intrebata ce se va intampla cu zburatoarele confiscate de autoritati, Marinescu nu a putut oferi un raspuns exact, dar a apreciat ca „vor fi eutanasiate probabil”. Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, a venit insa cu alta idee, sustinand ca pasarilor confiscate li se vor face analize.
Dincolo de contradictiile privitoare la confiscarea si uciderea pasarilor, trebuie sa precizam ca numarul focarelor de gripa aviara este din nou in crestere, ajungand la 123, fata de 121, numarul inregistrat cu o zi in urma. Noile focare se afla in localitatile Micesti (Arges) si Sirna-Tariceni (Prahova). Sectorul 1 al Capitalei nu a fost deocamdata confirmat drept focar de gripa aviara. In 120 de focare s-au incheiat eutanasierea pasarilor si dezinfectia, iar in patru localitati din Vrancea si in doua din Sibiu se vor introduce pui santinela. Tibu a anuntat ca acordarea despagubirilor pentru pasarile ucise continua si si-a exprimat increderea in capacitatea taranilor de a invata sa utilizeze cardurile bancare pe care li se vireaza banii.

Recensamant al fermelor

Ministerul Agriculturii va realiza un recensamant al fermelor zootehnice din toata tara, astfel incat sa fie eliminata posibilitatea existentei unor ferme clandestine, asupra carora inspectorii sanitar-veterinari si celelalte autoritati ale statului sa nu aiba nici un control. In urma anchetelor teritoriale desfasurate de inspectorii veterinari si cei ai protectiei consumatorilor, a fost inchisa o ferma de pui din Covasna, pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la instituirea filtrelor de biosecuritate. „O astfel de decizie de inchidere a unei ferme a mai existat, iar acest lucru trebuie sa constituie un mesaj foarte clar pentru toate fermele. Daca nu isi remediaza deficientele, activitatea lor va fi oprita, fara discutie”, a spus Oana Marinescu.
Comitetul Antiepizootic, intrunit ieri la Palatul Victoria, a dispus ca Ministerul Agriculturii sa-i instruiasca pe fermieri in legatura cu schimbarile legislative si cu masurile de biosecuritate obligatorii, astfel incat acestia sa afle „cat de repede li se poate inchide afacerea”.

UE extinde embargoul privind pasarile

Uniunea Europeana (UE) a decis ieri sa extinda la intregul teritoriu al Romaniei interdictia privind importul de pasari din aceasta tara, din cauza raspandirii rapide a virusului H5N1 al gripei aviare, a anuntat Comisia Europeana, potrivit AFP. Comitetul veterinar al UE „a aprobat o propunere in acest sens a Comisiei”. Aceasta propunere „a fost facuta pe baza raspandirii rapide in Romania a virusului cu grad inalt de patogenitate H5N1”, potrivit aceleiasi surse.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Mai mulți angajați ai unei firme de salubrizare au furat circa 70 de tone de carburant

În Timișoara, 14 angajați ai unei firme de salubrizare sunt investigați de către poliție pentru furt de combustibil, cu o cantitate estimată de aproximativ...

Armata libaneză își detonează controlat mai multe aparate de comunicații

Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul atribuit Israelului în care mii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă