Unul dintre cei mai importanti fabricanti de electropompe (de circulatie, submersibile si centrifugale) din lume, „Grundfos” a initiat un proiect de introducere a claselor de consum energetice pentru pompele de circulatie. Dupa patru ani de studii care au condus la alegerea unor metode de determinare a procedurilor de etichetare-catalogare a pompelor pe categorii de consum, din toamna acestui an producatorul danez va lansa pe piata astfel de produse. Pana in prezent, etichetarea produselor cu clasa de consum energetic era practicata doar in cazul aparaturii electrocasnice si al unor masini industriale.
Pompele pentru diverse aplicatii casnice si industriale care functioneaza in toata lumea consuma in jur de 20% din puterea energetica totala, iar promovarea noilor produse ar putea conduce la o reducere considerabila a consumurilor si implicit la protejarea mediului.
Inovatie si reciclare
Noile produse ale companiei, datorita noilor inovatii promovate, vor avea un consum de material mai redus si un consum energetic mai mic cu circa 5% fata de modelul anterior. Echipamentele sunt construite cu electronica integrata si se obtin randamente ridicate la costuri reduse de exploatare, cu economii de energie prin adaptarea parametrilor hidraulici la cerintele instalatiei. Noua generatie de pompe de circulatie „Alpha Pro” consuma doar 6 W pe durata unor functionari normale. De asemenea, pompele „Grundfos Magna” incadrate in clasa A ajung sa economiseasca 78% din energie. Datorita tehnologiilor incorporate pompele functioneaza doar cand este necesar si in functie de puterea ceruta. Traditionalele pompe circulare instalate in mii de gospodarii europene sunt incadrate in clasa D de energie, acestea functionand permanent la viteza fixata, indiferent de cererea de consum.
Clasa de energie ofera informatii privind consumul anual pe o scara de la A la G. A reprezinta un consum scazut de energie (un consum economic), iar G – un consum mare. Folosirea claselor de energie pentru pompe va conduce, prin alegerea unor pompe economice de clasa A, la economii anuale, la nivel european, de mii si mii de miliarde de euro. Iar daca tinem seama de perioada de utilizare a unor astfel de produse, de 12-15 ani, alegerea unor produse economice este rentabila.
Toate pompele produse de „Grundfos” pot fi reciclate in proportie de 90-99%, beneficiarii fiind indrumati sa restituie vechile pompe. Mai mult, componentele pompelor pot fi reciclate in proportie foarte mare si sunt nedaunatoare mediului (90-95%). Reciclarea constituie una din principalele metode de protejare a naturii, a mediului inconjurator.
Standarde energetice eficiente
Etichetarea cu clase energetice este un instrument european de clasificare. Standardele propuse pentru europompe, la initiativa „Grundfos”, vor mai fi promovate si de alti trei producatori din Danemarca, Germania si Anglia. Cele patru companii acopera 80% din piata pompelor de circulatie. Cu noua etichetare, consumatorii vor putea identifica mai corect pompele (la fel ca la frigidere, fier de calcat, masina de spalat etc.) cu un consum mic de energie.
Noua serie de pompe de circulatie casnice „Alpha Pro” (cu inaltimi de ridicare de 4, 5 si 6 metri) produse de „Grundfos” sunt primele din lume etichetate cu clasa A de energie. O astfel de pompa consuma doar 117 kWh, consumul fiind cu 80% mai mic decat in cazul unei pompe uzuale aflate astazi in functiune. La ora actuala, in Europa sunt functionale 120 milioane de pompe de circulatie, din care circa 10% sunt inlocuite anual. „Grundfos” este reprezentata in tara noastra (unde a investit peste 9 milioane de euro) prin „Grundfos Pompe”- Romania, pana in prezent reprezentanta tehnica. Aceasta va deveni companie activa la sfarsitul acestui an.
„Grundfos” produce o gama extinsa de echipamente de pompare; pompe pentru uz casnic (pompe submersibile, hidrofoare, pompe autoamorsante de suprafata; pompe de drenaj si ape uzate; pompe pentru sisteme de termoficare, instalatii de incalzire si ventilatie (pompe de circulatie cu turatie fixa sau variabila, sisteme de comanda, reglare si supraveghere); pompe pentru alimentari cu apa sau canalizare (pompe submersibile pentru apa bruta, pluviala, tratata, canalizare, pompe orizontale sau verticale de inalta presiune). „Grundfos” mai produce si pompe pentru uz industrial (pompe centrifuge orizontale sau verticale din otel special sau titan, pompe pentru industria alimentara, pompe de apa fierbinte etc.).