7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialGoogle îl omagiază pe Will Eisner, "părintele" benzilor desenate originar din România

Google îl omagiază pe Will Eisner, „părintele” benzilor desenate originar din România

Google sărbătoreşte duminică 94 de ani de la naşterea Will Eisner, părintele benzilor desenate. Noul logo al Google a devenit, pentru o zi, o secvenţă de bandă desenată.

Eisner s-a născut într-o familie de imigranţi. Mama sa, originară din România era o femeie realistă   care credea că latura artistică a fiului său nu îi va aduce succes în viaţă. Pe de altă parte, tatăl său născut în Viena, Austria  a incurajat dezvoltarea artistică a lui Eisner.

Artistul este cunoscut pentru rolul important pe care l-a jucat în dezvoltarea benzilor desenate şi a romanului grafic. De asemenea s-a făcut cunoscut pentru utilizarea benzilor desenate  în scopuri educative, ajutând la stabilirea romanului grafic ca o formă de literatură prin cartea sa ” A Contract with God and Other Tenement Stories„.

Între 1942 şi 1945, Eisner a  servit drept subofiţer în cadrul Pentagonului, iar în timpul celui de-al doilea Război Mondial a creat numeroase afişe motivaţionale. De asemenea, el a fost pionierul folosirii benzilor desenate în scopuri informaţionale, prin publicaţia „Army Motors”.  Datorită metodei sale inovatoare de a combina informaţia brută cu desenul,  acesta a încheiat în 1951 un contract cu armata SUA pentru crearea „P*S, The Preventive Maintenance Monthly”, o revistă lunară care-i învăţa pe soldaţi, într-un mod distractiv, cum să-şi îngrijească echipamentul.

Totuşi, cea mai faimoasă lucrare a sa este reprezentată de seria de benzi desenate „The Spirit„, care prezintă aventurile unui justiţiar mascat pe numele Denny Colt. Revista, care a apărut în 1940, conţinea 16 pagini color şi era inserată în ediţiile de duminică ale ziarelor.

Personajul principal al lui Eisner  a supravieţuit 12 ani. La realizarea poveştii au lucrat oameni importanţi precum creatorul de benzi desenate, câştigătorul unui premiu Pulizer – Jules Feiffer, co-fondatorul MAD – Wally Wood şi creatorul lui Plastic Man, Jack Cole. În 2008, seria de benzi desenate a fost ecranizată, sub regia lui Frank Miller.

„Eisner a fost unul dintre primii creatori de benzi desenate care au înţeles puterea unei educaţii vizuale şi a scris despre procesul realizării unei benzi desenate în ” Comics and Sequential Art” (1985) şi „Graphic Storytelling” (1996). Eisner a fost cu ani, poate chiar cu decenii înaintea tuturor,” a declarat pentru Washington Post autorul de benzi desenate Scott McCloud. El a fost invitat de Google să îi ajute la realizarea design-ului noului logo.

Eisner a predat arta benzilor desenate la Şcoala de Arte Vizuale din New York. De asemenea, a înfiinţat un studio pentru benzi desenate şi este autorul cărţilor „Comics and Sequential Art” şi „Graphic Storytelling”. Din păcate, el a murit înainte de a-şi termina cea de a treia carte din trilogia educaţională, intitulată „Expressive Anatomy”.

Will Eisner s-a născut pe 6 martie 1917 şi a decedat în ianuarie 2005.

Industria benzilor desenate a vrut să aducă un omagiu talentului lui Will Eisner instituind premiile ce poartă numele artistului, acordate, în fiecare an, celor mai talentaţi realizatori de benzi desenate.

Google îşi schimbă frecvent logoul pentru a omagia personalităţi marcante ale culturii universale. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Firmă de catering care furnizează mâncarea pentru pacienții unui spital, închisă de comisarii de la Protecția Consumatorului

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au descoperit condiții igienice dezastruoase la o firmă de catering din Drobeta-Turnu Severin, responsabilă cu asigurarea meselor pentru peste...

Retailerul de lux Harrolds intră în faliment cu datorii de milioane de dolari, inclusiv către Victoria Beckham și Tom Ford

Retailerul australian de modă de lux Harrolds a intrat în faliment după 39 de ani de activitate, având datorii de peste 16 milioane de...

Piața de spa și wellness din România, în creștere accelerată după pandemie

Industria spa și wellness a înregistrat o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, cu o rată de creștere anuală de 12% în perioada 2018-2022, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă