3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO Cât "cântăresc" cele mai mari fotografii panoramice din lume

FOTO Cât „cântăresc” cele mai mari fotografii panoramice din lume

Unele dintre cele mai mari fotografii din lume sunt panorame superbe din cele mai frumoase oraşe din Europa: Londra, Paris, Budapesta, Praga. Pe baza acestor fotografii au fost realizate site-uri şi prezentări astfel încât oricine pot vizita cu ajutorul mouse-ului monumentele istorice faimoase şi peisajele pitoreşti din aceste capitale europene.

O fotografie panoramică în 80 de gigapixeli a oraşului Londra este cea mai mare fotografie din lume. Fotograful Jeffrey Martin a compus această panoramă din 7886 de fotografii, potrivit site-ului  360cities.net. Pozele au fost făcute timp de trei zile în vara anului 2010 de pe acoperişului clădirii Centre Point din Londra.  

Există o serie de alte fotografii care au încercat să doboare recordul mondial de-a lungul timpului: o imagine a oraşului Budapesta în 70 de gigapixeli, fotografia Parisului în 26 de gigapixeli, o panoramă a oraşului Dresden în 26 de gigapixeli, precum şi o imagine a capitalei Cehiei, Praga, realizată în 18 gigapixeli care a fost desemnată cea mai mare fotografie din lume în 2009.

Fotografii Csontváry Kosztka Tivadar şi Rippl-Rónai József au realizat peste un milion de poze timp de 6 ore pentru a compune panorama asupra capitalei Ungariei. În total, imaginea oraşului Budapesta are 590508 x 120750 pixeli, sau 71.3 de gigapixeli.

Fotografia oraşului Praga în 18 gigapixeli a fost compusă din sute de fotografii realizate de Jeffrey Martin de pe turnul Zizkov TV din centrul oraşului în octombrie 2009.

Prezentare inedită a Oraşului Luminilor

Fotografia Parisului în 26 de gigapixeli, realizată de doi fotografi francezi, permite vizualizarea Oraşului Luminilor în cele mai mici detalii. Martin Loyer şi Arnaud Frich au asamblat 2.346 de fotografii, adică 138 de coloane pe 17 rânduri. „Parisul în 26 gigapixeli” reprezintă cel mai important proiect pentru cei doi fotografi care au mai realizat astfel de cadre la ceremonia de investitură a preşedintelui american Barack Obama.

Pe baza acestei fotografii a fost realizat site-ul www.paris-26-gigapixels.com, o prezentare interactivă a oraşului prin intermediul căruia turiştii pot vizita 20 dintre cele mai frumoase monumente din Paris, printre care Turnul Eiffel, Muzeul Louvre, Beaubourg, catedrala Notre Dame de Paris. Datorită dimenisiunilor foarte mari ale fotografiei, utilizatorii site-ului pot mări foarte mult imaginea pentru a observa toate străduţele parisiene şi atracţiile turistice. Prezentarea inedită a oraşului poate fi imprimată şi pe hârtie la o calitate excelentă.

Cea mai mare fotografie realizată în interior – 40 gigapixeli

O fotografie panoramă a Bibliotecii Strahov din Praga este cea mai mare imagine realizată vreodată în interior. Fotografia interactivă este făcută din peste 3000 de poze mai mici care îţi permit să observi toate cărţile de pe rafturile bibliotecii. În total, imaginea are 280.000 x 140.000 de pixeli, iar rezoluţia ei este de 40 de miliarde de pixeli. Această imagine ar avea o lungime de 23 de metri dacă ar fi imprimată pe hârtie fotografică.

Site-ul 360cities.net conţine cea mai mare colecţie de fotografii panoramice cu cele mai frumoase locuri din lume create de fotografi talentaţi. Pe site există, de asemenea, fotografii de 360 de grade de la concerte sau competiţii sportive, la fel de spectaculoase ca peisajele panoramice din Italia, India sau China.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă