Anul acesta, cea de-a treia ediţie a Festivalului Gastronomic şi Eco-cultural D’ale Gurii Dunării, a reunit iubitorii Deltei şi membrii comunităţilor locale, sub sloganul Savuraţi Dunărea şi Delta.
„Delta este una dintre marile valori patrimoniale ale Europei şi ale lumii, fiind a treia Deltă, în ordinea biodiversităţii din lume, după Arhipelagul Galapagos si Bariera de Corali. Delta Dunării are nu numai valori de patrimoniu de biodiversitate, dar şi patrimoniu arheologic, culinar şi enorm de multe situri arheologice pe teritoriul ei, lucru mai puţin cunoscut. Pe lângă vestita ciorbă de peşte cu apă din Dunăre, există storceag, mâncăruri de picioare de broască, ţuică de salcâm sau de papură, dovlecei umpluţi cu peşte, peşte la proţap; avem aici comunităţi de lipoveni, greci, ucrainieni, haholi, sulineni sau albanezi. Astăzi organizăm un festival dedicat în special oamenilor Deltei si tradiţiilor lor etnoculturale. E o zi de sarbatoare, este Ziua Dunării şi este ziua lor, a oamenilor care trăiesc 6 luni aproape ca în Alaska, iar noi incercăm să îi ajutăm să scoată tot acest patrimoniu multicultural la suprafaţă. Anul acesta am ales Sulina pentru că a fost cel mai cosmopolit oraş din România şi este poate cel mai bun exemplu de multiculturalitate. Vă rog să respectaţi Delta şi să încercăm ca această Dunăre să rămână nu numai albastră, aşa cum se aude în cântecele austriece sau româneşti, ci şi verde”, a declarat Liviu Mihaiu, preşedinte Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta.
În cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului-concurs de tradiţie culinară D’ale Gurii Dunării, echipe de bucătari iscusiţi din opt comunităţi deltaice (Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina şi Sulina) s-au întrecut în prepararea de bucate tradiţionale specifice Deltei, cu peşte de Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi îmbietoare. Specialităţile pregătite în concurs au fost evaluate de juriul din care au făcut parte Ivan Patzaichin, Răzvan Cucui şi Laura Sgârcitu.
Marele Premiu Radu Anton Roman a fost câştigat de echipa din Mila 23, care va folosi cei 3.000 de euro pentru realizarea de costume populare tradiţionale pentru copiii de etnie rusă dar şi pentru dotarea sediului comunităţii ruşilor lipoveni cu materiale didactice şi mijloace audio-video. Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Crişan. Cei 2.000 de euro oferiţi de Coca-Cola vor contribui la înnoirea garderobei grupului vocal REBELKA şi la dotarea sediului Comunităţii Ucrainenilor cu televizor, calculator şi instrumente muzicale. Premiul al treilea a fost câştigat de echipa de bucătari din Sulina, iar cei 1.000 de euro din partea URSUS Breweries sunt pentru pentru acoperirea cheltuielilor unei excursii sau tabere la munte, pentru şcolarii premianţi la sfârşitul anului şcolar 2010 – 2011.
Au mai fos acordate cinci premii pentru categorii, în valoare de 500 de euro, fiecare pentru următoarele echipe:
– echipa din Chilia Veche – ai căror bani vor ajuta la dezvoltarea infrastructurii pentru sport, turism şi agrement, în vederea amenajării parcului nautic din localitate;
– echipa din Pardina – care a concurat pentru amenajarea unui campus pentru elevii din ţară care doresc sa viziteze Delta Dunării;
– echipa din Mahmudia – ai căror bani vor contribui la dotarea dispensarului comunei Mahmudia cu electrocardiograf şi sterilizator;
– echipa din Jurilovca – care va folosi premiul pentru inaugurarea unei gospodării tradiţionale muzeu;
– echipa din Letea – inclusiv premiul special Good Food, care facilitează echipei un articol special în numărul din luna septembrie al revistei. Echipa din Letea va utiliza banii pentru acoperirea cheltuielilor cu resurse umane pentru şcoala duminicală în cadrul căreia se vor desfăşura lecţii de limba ucraineană;
Ca să aibă spor la gătit, participanţii au fost acompaniaţi de ansambluri artistice dobrogene
celebre sau de mult uitate (din Letea, Peceneaga, Mahmudia, Sulina, Jurilovca, Mila 23 şi Crişan), cu scopul promovării şi valorificării folclorului şi culturii tradiţionale specifice Deltei Dunării.
La festival au fost prezenţi şi meşteri ai atelierului de împletituri de la Mahmudia, dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, care au expus produse tradiţionale confecţionate din stuf şi papură.
Invitaţii speciali ai evenimentului au fost ministrul Mediului si Pădurilor, Laszlo Borbely, Guvernatorul Administraţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, Ivan Patzaichin, precum şi oficiali ai Uniunii Europene, ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) sau ai Gărzii Naţionale de Mediu.
„Ieri am inaugurat strategia Dunării, care reprezintă o strategie a Uniunii Europene începând din 24 iunie şi care va ajuta şi Delta Dunării şi Sulina să redevină ce a fost. Stă în puterea noastră, a tuturor, dar fără ajutorul Uniunii Europene şi al Guvernului nu vom reuşi. A fost o zi specială pentru că a fost şi Ziua Dunării, dar astăzi este si mai specială, pentru că am ajuns la Sulina şi imi place la nebunie aici. Am fost la cimitirul din Sulina, am fost la far, miroase a trecut, dar să vedem ce facem cu viitorul. Este cazul să avem un turism înfloritor şi un mediu mai sănătos”, a spus Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Gastronomic şi Eco-cultural D’ale Gurii Dunării a fost organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării, celebrată anual în data de 29 iunie, evenimentul fiind o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta şi Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu susţinerea Ursus Breweries şi a Sistemului Coca-Cola în România şi cu sprijinul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi al Primăriei Sulina. Evenimentul a fost susţinut de Radio România Actualităţi, , Radio Antena Satelor, Radio Constanţa, Radio Delta, Good Food, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Bucătăria pentru toţi, Green Report,Radio Guerrilla şi Formula AS, în calitate de parteneri media.