3.5 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialDambovita, apa de trait

Dambovita, apa de trait

» Daca treceti zilele acestea prin locul in care Dambovita intra sub Piata Unirii, va vor atrage atentia cateva lucruri noi.
» Nu e vorba de ultimul mesh publicitar de pe vreun bloc, ci de un banner, cateva luminite rosii si mai multi studenti inarmati cu sticle de apa, barcute de hartie si chestionare.
» Toate acestea sunt menite sa va atraga atentia asupra apei pe langa care treceti fara sa o observati sau chiar straduindu-va sa nu o vedeti – raul Dambovita.

Sub titlul start dambovita, studentii din anul III de la Facultatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" organizeaza pana pe 20 iulie un sir de evenimente care au ca obiectiv sa scoata raul din anonimat si sa promoveze prezenta lui activa in spatiul public bucurestean. Studentii implicati in acest proiect au participat pe parcursul anului la seminarul "Arhitectura – Context – Peisaj", in cadrul caruia au studiat reabilitarea frontului urban la apa si relatia dintre Dambovita si oras. Pe langa partea de teorie, studentii au explorat in amanunt tronsonul dintre Podul Hasdeu si Podul Timpuri Noi si au imaginat strategii de interventie cu mijloace minimale pentru ameliorarea calitatii locuirii spatiilor publice adiacente apei. La finalul seminarului, studentii au simtit nevoia sa continue acest studiu prin actiuni concrete legate de reabilitarea cheiurilor Dambovitei. Astfel a aparut initiativa stART Dambovita, care cuprinde expunerea concluziilor seminarului in modalitati accesibile publicului, o ancheta sociala si discutii publice despre raul din oras, aprinderea unor red spots (lumini rosii) vizibile pe suprafata apei pentru a atrage atentia asupra felului in care arata raul si imprejurimile lui, lipirea unor talpi de hartie (usor de dat jos) pe masinile parcate ilegal de-a lungul malului si simularea unor activitati de leisure pe malul apei. Pe etichetele sticlelor de apa plata si pe barcutele de hartie impartite de studenti scrie "Dambovita, apa de trait", alaturi de sigla proiectului, un omulet ale carui picioare se fac pod peste apa si ale carui maini leaga doua cladiri de pe un mal pe celalalt.
Potrivit studentilor arhitecti, Dambovita este acum urata, inaccesibila si neatractiva pentru public. Pentru a ne da seama de acest lucru, bannerul expus in zona Unirii ne prezinta acelasi loc, dar amenajat in asa fel incat sa atraga trecatorii: spatii de promenada pe malul apei, locuri de stat, verdeata, un debarcader bine amenajat si apa curata. "Apa e murdara, iar in locurile unde exista trotuar pe margine acesta este foarte ingust sau este blocat complet de masini parcate peste tot", ne spune Irina Bancescu, unul din asistentii din cadrul Facultatii de Arhitectura implicati in proiect. In poza propusa de studenti veti observa si un pod in planul secund. Este vorba de o propunere care vine in urma cercetarii istorice efectuate de tinerii urbanisti, care au descoperit ca strada selari din centrul vechi se prelungea prin Calea Rahovei, care lega centrul de o alta zona istorica. Acolo, mascate in spatele blocurilor comuniste, se afla inca mai multe biserici si constructii vechi.  Ideea unui traseu pietonal cultural care sa lege cele doua zone istorice, despartite acum de raul betonat, a fost de altfel pusa recent in discutie si de unul din proiectele din cadrul TransCentral Urban Bucharest.
Cum multe orase au fost construite pe marginea unor ape, spatiile de pe marginea acestora au jucat traditional un rol esential pentru locuitorii oraselor. Chiar daca rolul economic jucat de rauri este in declin, rolul lor simbolic si social este cu atat mai important, spatiile de langa apa putand deveni spatii publice si de agrement. Pe plan mondial, fenomenul abandonarii fasiilor fluviale a inceput in Statele Unite in anii ’50 si ulterior in restul lumii industrializate, cand motive de natura economica si tehnologica au dus la declinul activitatilor pe malul apei, iar comunicarea oras-apa a fost intrerupta de spatii dezafectate si reziduale, autostrazi si parcari. Din anii ’80 aceste spatii au inceput sa fie reamenajate prin proiecte de anvergura si redate spatiului public, creandu-se parcuri, promenade si spatii culturale in locuri precum: Lisabona (raul Tejo), Louisville (Kentucky River), Bilbao (raul Nervion), Chicago (Lake Michigan), Berlin (raurile Havel si Spree), Lyon (Saone si Rhone), Redon (raul Villaine), Seoul (raul Cheonggyecheon) etc.

Cele mai citite

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

Creștere în turismul românesc: Sosirile și înnoptările au crescut în primele 11 luni din 2024

Cei mai mulți turiști străini au venit din Germania, Italia și Israel Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), turismul din România a...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă