Zeci de mii de pelerini veniti din toate colturile Romaniei si din Republica Moldova dardaie de doua nopti pe caldaramul rece al strazilor din jurul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Multi pelerini au venit sa prinda rand de miercuri seara. In putere sau garboviti de varsta ori in caruciorul cu rotile, oamenii s-au strans in apropierea Catedralei.
„Am venit de la Bucuresti sa ma inchin la Sfanta Parascheva, caci in anii din urma m-a ajutat in tot ceea ce i-am cerut”, povesteste Maria Chelaru. Unii credinciosi aveau de gand sa revina. „Voi astepta si moastele Sfantului Nectarie, vindecatorul de boli, ca sa ma ajute si el in necazurile mele”, a marturisit un student. Coada ajunsese, ieri la pranz, la peste patru kilometri, mii si mii de oameni venind de la Gara Iasi. Numarul trenurilor catre capitala Moldovei a fost suplimentat din toate directiile, dar mai ales dinspre Bucuresti. „Astazi mai este cum mai este. Las' ca vedem cum o fi maine!”, comenta sceptic un jandarm obosit, in timp ce, la umbra unui castan porcesc, cativa pelerini flamanzi isi intinsesera o masa saracacioasa.
Enoriasii norocosi au dormit in corturi
Noaptea, temperaturile coboara pana la 4 grade Celsius, frigul fiind principalul dusman al pelerinilor. „A fost groaznic de frig azi-noapte. Mi-am luat pe mine patru randuri de haine, dar tot m-a patruns umezeala. Sper sa-mi ajute Cuvioasa sa ajung astazi la racla ei, ca sa nu mai stau si la noapte. Este groaznic de frig aici si curent”, povestea infrigurata Maria Pohor, venita la Iasi tocmai de la Drobeta Turnu Severin. Cei mai rapizi dintre pelerinii care s-au perindat in aceste zile prin Iasi au avut locuri de cazare gratuita in corturile de campanie puse la dispozitie de Primaria municipiului Iasi. Sase corturi cu o capacitate de 50 de locuri fiecare au fost amplasate langa Teatrul National „Vasile Alecsandri”, iar alte doua, a cate 100 de locuri, au fost instalate in curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Pelerinii au dormit pe banci de lemn, cum sunt cele din parcuri, dispuse pe patru randuri in fiecare cort. Primaria a asigurat 15 toalete publice, in locurile cele mai aglomerate in aceste zile. Patru dintre acestea au fost amplasate pe traseul cozii spre Mitropolie, care a inceput de pe strada Uzinei, a trecut pe Saulescu si Crisan, pana la intrarea pe poarta Facultatii de Teologie. Restul au acoperit celelalte zone centrale ale orasului: Teatrul National, Piata Independentei, strada Lapusneanu, Palatul Culturii si Piata Unirii, dar si in vecinatatea corturilor care vor adaposti pelerinii.
Spitalele iesene care asigura urgentele in aceste zile pentru cei care vin la Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva s-au pregatit indelung. „Cum anul trecut am avut in aceasta perioada cate 10-15 pacienti pe zi, toti adusi de la Mitropolie, anul acesta ne-am pregatit sa putem face fata macar aceluiasi numar. Multi dintre pelerini lesinau din cauza epuizarii, asteptand ore in sir la coada sa atinga Sfanta. Altii veneau cu intoxicatii alimentare sau cu scaderi de glicemie. Astfel, am refacut stocurile de seruri, glucoza, vitamine, calciu si alte medicamente necesare”, a declarat dr. Diana Cimpoiesu, coordonatorul Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iasi. Mai mult, pentru a veni mai repede in ajutorul pelerinilor care au nevoie de asistenta medicala, rezidenti de la Spitalul „Sf. Spiridon” si de la Spitalul de Urgente vor efectua garzi, in aceste zile, la Centrul Medical „Sfintii Petru si Pavel” de langa Mitropolie. „Cazurile mai usoare vor fi rezolvate pe loc, la centrul de langa Mitropolie, iar cele mai grave vor fi aduse la noi sau la Spitalul de Urgente”, a mai spus dr. Diana Cimpoiesu.
Ocrotitoarea Moldovei
De 361 ani, Sfanta Cuvioasa Parascheva strajuieste si ocroteste Iasiul. Pazitoare la rau si martora la multumire, Sfanta este prilej de bucurie pentru localnicii ce i se pot ruga oricand, dar mai ales pentru pelerinii care vin sa i se inchine. Pregatirea Marii Sarbatori Sfinte care a devenit Sarbatoarea Iasiului a inceput acum o luna, iar organizarea a fost pe masura importantei pe care o are. Binecuvantarea si bucuria pe care ni le aduce sarbatoarea Sfintei Parascheva sporesc si mai mult anul acesta prin venirea din Grecia, la Iasi, a moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, facatorul de minuni, foarte cunoscut si mult pretuit astazi de toata Ortodoxia.
Calea Sfintilor
Ieri dimineata a fost programat pelerinajul Calea Sfintilor, procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva pe strazile din jurul Catedralei Mitropolitane. Pelerinajul Calea Sfintilor a inceput la ora 8.00, la Catedrala Mitropolitana. Racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtata in procesiune de catre soborul de ierarhi, preoti si credinciosi, in frunte cu IPS Daniel. Procesiunea a pornit prin trecerea prin poarta Sfantul Gheorghe a Catedralei Mitropolitane, apoi zecile de mii de pelerini au mers pe strada Crisan, pe strada Sfantul Andrei, pe la Biserica Sf. Ap. Andrei, pe strada Palat, si s-a ajuns in fata Bisericii Sfantului Nicolae Domnesc, in Piata Stefan cel Mare si Sfant. Dupa terminarea ceremoniei, convoiul s-a intors pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant catre Catedrala Mitropolitana, unde a intrat pe poarta principala, numita Sfanta Parascheva, iar moastele celor doi sfinti au fost depuse pe esplanada Mitropoliei, pe un catafalc de flori, pentru venerare de catre toti credinciosii. Moastele Sf. Ierarh Nectarie, vindecatorul de boli, au ajuns la Iasi joi noapte, cu un avion special din Grecia. Sfintele moaste au fost aduse de o delegatie din Grecia, condusa de IPS Efrem, mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina.