Numarul focarelor de gripa aviara a ajuns ieri la 125, ultima localitate atinsa de molima fiind Clinceni din judetul Ilfov. In afara de focarele confirmate, exista si o suspiciune raportata la Odorheiu Secuiesc. Guvernul sustine totusi ca gripa aviara „are o tendinta descrescatoare”.
In magazine si la depozitele frigorifice inspectorii veterinari au rascolit si confiscat sute de tone de carne de pui improprie consumului, au aplicat amenzi de miliarde de lei si au inchis mai multi agenti economici. Concomitent, cercetarile penale in cazul Codlea s-au extins: au fost audiati 360 de oameni, iar anchetatorii au vizitat 93 de societati comerciale care au avut legaturi cu fermele Codlea, la sediile sociale si la punctele de lucru deschise de acestea. Numarul persoanelor urmarite penal a ajuns la 29. Toate aceste evolutii au fost prezentate si la Bruxelles de catre delegatii Executivului.
Inspectie la copane
In ultima perioada inspectorii sanitar-veterinari si cei ai Protectiei Consumatorilor au controlat sute de agenti economici care produc si comercializeaza carne de pui, depozite frigorifice si importatori de copane. La cele 86 de depozite vizitate au fost inspectate 3.121 tone de carne de pasare, din care 515 kilograme au fost oprite de la comercializare si confiscate. Cele 200 de amenzi aplicate s-au ridicat la 1,3 miliarde de lei vechi. Importatorilor li s-au oprit de la comercializare 197 tone de carne de pui si li s-au aplicat 212 amenzi, in valoare de 132 milioane de lei vechi. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a declarat ca pana acum autoritatile statului au efectuat 7.461 de controale, in urma carora au sechestrat 71.000 d kilograme de carne. S-au emis doua ordonante de interzicere a activitatii unor agenti economici si o ordonanta de suspendare a activitatii.
Marinescu a anuntat ca primul ministru a cerut ieri Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in cadrul sedintei Comandamentului Antiepizootic, sa urmareasca evolutiile din fiecare focar de gripa aviara si sa incheie protocoale cu Politia si cu Garda Financiara pentru anchetarea firmelor contraveniente, care nu respecta dispozitiile de suspendare a activitatii.
Tot la cererea premierului, ANSVSA se va consolida ca institutie, va angaja oameni si va comanda un audit care sa reliefeze deficientele din activitatea sa.
Veterinarii romani au cerut UE detasarea a doua echipe de experti in tara noastra (care sa ajute la infiintarea celulelor de criza judetene), precum si ajutoare constand in truse de laborator si incineratoare mobile.
Puii-santinela din Bucuresti sunt sanatosi
In sectorul 1 al Capitalei testul de fiabilitate maxima pentru gripa aviara a iesit negativ, dar testele si verificarile continua, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu. El a aratat ca in sectoarele 2 si 4, precum si in alte 11 judete ale tarii au fost introdusi deja puii-santinela care sunt la aceasta ora sanatosi.
Decizia stoparii exporturilor a apartinut Romaniei
Decizia opririi exporturilor de carne de pasare catre tarile Uniunii Europene a apartinut Romaniei, a recunoscut Adrian Tibu. Oficialul guvernamental a argumentat ca o astfel de hotarare este normala atat timp cat in Romania exista focare de gripa aviara. Executivul de la Bucuresti spera insa ca exporturile se vor putea relua inainte de expirarea interdictiei de 6 luni instituita de Bruxelles.
Luna viitoare, in tara noastra va sosi o delegatie de specialisti in domeniu ai UE, iar autoritatile fac eforturi sa stinga pana atunci toate focarele de gripa aviara. Potrivit lui Tibu, in urmatoarele saptamani vor fi stinse circa 70 de focare, urmand ca pana la finele lunii iunie numarul focarelor eliminate sa ajunga la 100.
Responsabilii guvernamentali au mai aratat, in alta ordine de idei, ca nu au fost informati de catre UE cu privire la introducerea unei clauze de salvgardare sectoriala pentru domeniul sanitar-vetrerinar si al sigurantei alimentare.