2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialConsolidarea ar putea dura 100 de ani

Consolidarea ar putea dura 100 de ani

Desi specialisti seismologi au linistit populatia anuntand ca este putin probabil sa ne asteptam la un cutremur devastator in urmatorii 3-5 ani, autoritatile incearca sa grabeasca, prin adoptarea unor noi masuri legislative, consolidarea imobilelor cu risc seismic. Ingrijorarea autoritatilor este sporita de numarul mare de cladiri subrezite, de reticenta proprietarilor care se feresc sa angajeze o ipoteca pentru locuinta care urmeaza sa fie consolidata si de durata relativ mare a lucrarilor, care este de circa doi ani pentru fiecare imobil. Cu toate facilitatile si unele gratuitati asigurate prin lege, numarul cladirilor consolidate, de la demararea programului national derulat prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, este foarte mic. In ritmul acesta consolidarea va dura 100 de ani.

Aproape 80% din locatari ar putea fi scutiti de plata ratelor

Proprietarii care locuiesc in imobile incadrate in clasa I de risc seismic au o serie de facilitati in cazul cand incep lucrarile de consolidare. Expertizarea si proiectarea sunt gratuite, asigurate din fonduri bugetare. Pentru executia lucrarilor, proprietarii au posibilitatea sa contracteze credite rambursabile, in rate lunare egale, fara dobanda, pe o durata de pana la 25 de ani. Cei care realizeaza venituri medii nete lunare (pe membru de familie) sub castigul salarial mediu net pe economie vor fi scutiti de la plata ratelor lunare. Din datele centralizate la nivelul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului a reiesit ca aproape 80% din proprietarii locuintelor incadrate in clasa I de risc seismic se afla in situatia de a fi scutiti de plata sumelor aferente datorita veniturilor mici pe care le realizeaza. Cu toate acestea, foarte putini sunt proprietari care se decid sa angajeze lucrari si sa le si termine. Multi dintre ei, nejustificat, considera ca o ipoteca angajata asupra casei (aceasta nu poate fi vanduta decat in momentul cand se face dovada achitarii integrale a datoriilor catre banca) le va cauza probleme in viitor. Altii se tem de faptul ca vor fi mutati.

Termene pentru notificarea proprietarilor

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a pregatit un proiect de lege privind masuri de grabire a lucrarilor de consolidare la imobilele cu risc seismic. Astfel, autoritatile locale vor avea dreptul sa solicite instantelor judecatoresti sa emita decizii de evacuare a proprietarilor din cladirile incadrate in clasa I de risc seismic pana la terminarea lucrarilor de consolidare. MTCT a trimis deja instiintari prin care solicita autoritatilor locale sa identifice toate cladirile cu risc seismic de grad I si sa notifice asociatiile de proprietari asupra necesitatii expertizarii imobilelor pana in februarie 2007. Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice, a apreciat ca in urma lucrarilor de consolidare valoarea de piata a locuintelor se va dubla.
Nerespectarea, in termen de doi ani de la notificare, a obligatiei privind expertizarea tehnica, nerespectarea obligatiei de a proceda la proiectarea lucrarilor de consolidare in termen de doi ani de la notificarea incadrarii in clasa I de risc seismic a cladirii expertizate si neinceperea executiei lucrarilor de consolidare in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului de consolidare se pedepsesc cu amenda de pana la 3 mii de lei.

Singura tara din lume cu program de consolidare a locuintelor private

In primii ani dupa cutremurul devastator din 1977 s-au efectuat unele consolidari superficiale la imobilele afectate, de cele mai multe ori pana la etajul doi sau trei. In scurt timp, lucrarile de consolidare au fost abandonate din cauza cheltuielilor foarte mari pe care le impuneau.
Dupa anul 1990 au fost expertizate circa 4000 de imobile din 26 de judete. A fost alcatuita o lista cu aproximativ 125 de imobile, majoritatea din Bucuresti, incadrate in clasa l de risc seismic (adica in pragul prabusirii) si pentru care este nevoie de o interventie urgenta pentru consolidare.
Romania este singura tara din lume care are un program derulat la nivel national de consolidare a imobilelor de locuit proprietate privata, dar si conditii avantajoase pentru contractarea lucrarilor de consolidare. Cu toate ca anual din fonduri bugetare sunt dirijate sume importante pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic, din cauza reticentei proprietarilor, dar si a birocratiei autoritatilor, de la demararea programului national in anul 1998 au fost consolidate doar sapte imobile. In ritmul actual si tinand cont ca lucrarile de consolidare pentru o singura cladire dureaza doi ani, se poate estima ca, daca nu vor fi luate masuri speciale de accelerare a lucrarilor, programul ar putea fi dus la bun sfarsit la finele acestui secol, perioada in care teritoriul Romaniei ar putea fi „scuturat” de mai multe cutremure mari.
Municipiul Bucuresti este cotat (luand in calcul numarul de persoane care si-au pierdut viata in timpul unui cutremur in ultimul secol) ca fiind capitala europeana cea mai vulnerabila la cutremure.

Cele mai citite

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

CSM: Gradul de ocupare al posturilor de magistrați a crescut

Instituția subliniază că reducerea deficitului de magistrați și suplimentarea posturilor de personal auxiliar din instanțe și Parchete reprezintă priorități strategice Consiliul Superior al Magistraturii a...
Ultima oră
Pe aceeași temă