Asociatiile neguvernamentale s-au trezit de la o luna la alta cu chirii mult mai mari, suma crescand de peste 50 de ori. Este cazul unei asociatii de handicapati care de la 170.000 de lei pe luna va plati peste 9 milioane de lei lunar. Cercul cultural Banat-Ja Romania, care are majoritatea proiectelor subventionate pe baza de concurs de catre Ministerul Federal de Interne al Germaniei, Ambasada Germaniei si chiar Guvernul Romaniei, nu mai face fata la plata chiriei nejustificate.
Banat-Ja sta in pivnita
Pana in anul 2000, Cercul cultural Banat-Ja Romania a avut sediul central la Timisoara. Este o asociatie a carei activitate se concentreaza in principal pe tineri si problemele lor. Deoarece o multime de actiuni s-au desfasurat pentru tinerii din Arad, asociatia si-a mutat sediul in acest oras. A primit un spatiu insalubru, intr-o pivnita, fara WC si apa curenta. Prin munca voluntara a tinerilor, sediul a fost adus la standarde normale. Contractul de inchiriere a fost de 20 de dolari pe luna, insa cladirea in care se afla pivnita a fost revendicata, deci in orice moment puteau ajunge in strada. Guvernul Germaniei doreste sa ajute financiar cumpararea spatiului de la Arad, insa li s-a comunicat ca acest lucru nu este posibil. La fiecare ploaie, apa inunda sediul, iar tinerii care sunt acolo la diverse activitati cheama vidanja.
Chirii majorate fara stiinta initiatorului
Prin Hotararea Consiliului Local al municipiului Arad nr. 54/29.03.2005, pretul chiriilor a crescut inclusiv pentru spatiile folosite de invalizi, asociatii de handicapati, invalizi de razboi. Astfel, pentru un metru patrat pretul a ajuns la 1 euro. Primaria era actionar majoritar la Recons, dar se hotarase sa se majoreze capitalul social al firmei, in urma caruia Primaria Arad nu mai ramanea actionar majoritar.
Cand sa-si plateasca chiria pe luna aprilie, Cercul cultural Banat-Ja Romania s-a trezit ca de la 20 de dolari pe luna plateste 170 de euro. Asociatia handicapatilor plateste, de la 170.000 de lei pe luna, 9 milioane de lei. Presedintele Cercului cultural Banat-Ja Romania, Pompilia Szellner, a crezut intial ca este o greseala. L-a contactat pe iniatiatorul proiectului, consilierul local Ovidiu Mosneag. „Ca cetatean cu drept de vot, mi se pare lipsit de respect fata de cetatenii orasului, cand tu esti initiatorul proiectului, sa nu citesti proiectul inainte de a-l vota. Cand l-am intrebat de ce s-a majorat atat de mult chiria, mi-a spus ca nu stie, ca aparatul primariei a redactat proiectul de hotarare si nu credea ca si asociatiile vor fi afectate”, a declarat Pompilia Szellner. Ciudat este ca sediile partidelor politice nu se afla in aceasta situatie. „Noi ne ocupam foarte mult de tineri. Acesti tineri, care vin si participa la proiectele noastre, isi ocupa majoritatea timpului muncind pentru a le pune in practica si nu au timp de pierdut prin baruri sa consume droguri. Poate ca acest lucru nu este bine vazut de municipalitate”, a declarat Cristian Sallai, presedintele Banat-Ja Arad. In Austria sau Germania, pentru o asemenea activitate, o asociatie este ajutata de catre conducerea orasului si nici nu se pune problema chiriilor. Tinerii aradeni au reprezentat Romania cu succes in Belgia, Germania, Austria, Ungaria, participind la diverse seminarii si festivaluri. „Cred ca tinerii nostri au reprezentat Aradul si Romania mai bine decat alesii locali”, a declarat Cristian Sallai.
Cercul cultural Banat-Ja Romania solicita ajutorul partenerilor sai din strainatate. Dupa doua luni, nimeni nu s-a gandit sa revina schimband hotararea CLM in favoarea asociatiilor, iar acestia risca sa ramana in strada pentru ca nu vor avea fondurile necesare sa plateasca milioane de lei pe luna chirie.