Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care a participat, marţi, la sigilarea unui magazin de etnobotanice deschis ilegal conform celei mai noi reglementări a Consiliului Local, l-a acuzat pe prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, că ar fi „de partea traficanţilor de droguri uşoare”, potrivit Mediafax.
Chiliman a sosit, marţi, puţin după prânz, la un magazin de etnobotanice care funcţiona într-un apartament de la parterul unui bloc din strada Jiului, în cartierul Bucureştii Noi din Sectorul 1 al Capitalei. Aici se aflau deja de minute bune reprezentanţii direcţiei de control a primăriei conduse de Chiliman şi angajaţi ai Poliţiei Locale, care lipiseră pe geamul magazinului un abţibild galben, de mari dimensiuni, pe care se putea citi mesajul „Închis pentru protecţia copiilor noştri”.
Andrei Chiliman le-a declarat jurnaliştilor prezenţi că acţiunea de marţi este urmare a unei hotărâri a Consiliului Local de sector, care reglementează comerţul cu etnobotanice, impunând magazinelor de acest tip să obţină o autorizaţie de funcţionare pentru care este necesar ca spaţiul de vânzare să se afle la o distanţă de minimum doi kilometri faţă de „obiective” precum şcoli, parcuri, locuri de joacă pentru copii, cămine studenţeşti şi alte câteva instituţii de acest gen.
El a precizat că, practic, respectarea acestei hotărâri adoptate de Consiliul Local echivalează cu „interdicţia de a vinde astfel de substanţe în Sectorul 1”.
„Da, este tot o interdicţie, însă am făcut-o aşa cum trebuie. Nu este o măsură de avizare a funcţionării acestor magazine, cum susţine prefectul Capitalei. De altfel, prefectul, care nu ştie cum stau de fapt lucrurile, în intervenţiile lui recente mai avea puţin şi plângea de mila acestor traficanţi de droguri uşoare. Este, probabil, de partea lor”, a acuzat Chiliman.
Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, a explicat jurnaliştilor prezenţi că, spre deosebire de interdicţia aplicată vânzării de etnobotanice în sectoarele 2 şi 6, „care cade la primul termen în orice proces”, cea introdusă de consilierii din Sectorul 1 este o măsură „legală”.
„Nu ai voie, prin lege, să interzici comerţul cu ceva care este, în principiu, legal. Cei din celelalte sectoare au interzis pur şi simplu acest comerţ, iar firmele de profil pot câştiga în instanţă de la primul termen. Noi am avut un jurist capabil, care ne-a atras atenţia asupra acestei chestiuni, astfel că măsura luată de noi este să reglementăm această activitate. Conform reglementării, magazinele de acest tip nu pot funcţiona la mai puţin de doi kilometri de şcoli, grădiniţe, parcuri, locuri de joacă pentru copii şi alte câteva tipuri de obiective de acest gen”, a explicat Ichim. Fapt care echivalează, potrivit acestuia, cu o interdicţie.
Chiliman a insistat în declaraţiile sale asupra pericolului pe care vânzarea acestor substanţe, pe care edilul le-a denumit „droguri uşoare”, îl reprezintă pentru copii.
„Întrebaţi-i pe cei din bloc ce părere au despre acest magazin. Întrebaţi-i câte scandaluri au fost şi ce pericol reprezintă această activitate pentru cei din apropiere”, a spus Chiliman.
El l-a atacat dur în repetate rânduri pe prefectul Mihai Atănăsoaei, acuzându-l că declaraţiile sale îi favorizează pe comercianţii de etnobotanice.
„Guvernul văd că nu a luat nicio măsură la nivel naţional. Noi nu ne putem substitui acestuia, aşa că reglementăm această activitate pe plan local”, a mai spus Chiliman.
Întrebat ce se întâmplă cu magazinul pe geamul căruia marţi a apărut afişul primăriei de sector, Chiliman a răspuns că acesta nu mai poate funcţiona întrucât nu are autorizaţie.
„Dacă mai vând aici vor avea de suportat rigorile legii”, a spus edilul, care însă a admis că o eventuală continuare a activităţii în lipsa autorizaţiei nu ar constitui infracţiune, ci este doar o contravenţie. Totuşi, primarul a dispus ca un echipaj al Poliţiei Locale din Sectorul 1 să rămână să supravegheze locul, pentru a se asigura că magazinul nu continuă să funcţioneze în ilegalitate.
„Noi i-am somat de săptămâna trecută, de miercuri, imediat ce am avut hotărârea de consiliu. Din cele 13 magazine de acest gen care funcţionau în sectorul nostru, două şi-au sistat de bunăvoie activitatea, iar alte 11 au continuat. Acum noi venim şi le închidem”, a spus Chiliman.
Echipajele de poliţie au plecat de la magazin fără să poată vorbi cu vreunul dintre reprezentanţii firmei, deşi aceştia se aflau, se pare, în interiorul apartamentului.
Poliţiştii şi inspectorii Primăriei Sectorului 1 au mers apoi la un alt magazin, aparţinând aceleiaşi firme, aflat pe Şoseaua Chitilei. Aici au găsit magazinul încuiat, însă un vânzător se afla în interiorul acestuia. El a refuzat discuţia cu reprezentanţii Primăriei, rămânând înăuntru şi vorbind la telefon cât timp aceştia lipeau afişul galben şi o copie a hotărârii de consiliu local pe geamurile magazinului.
A ieşit în schimb proprietarul spaţiului închiriat de respectiva firmă. El a răspuns nonşalant că atât timp cât „Parlamentul şi Guvernul” nu interzic aceste substanţe, magazinele vor continua să funcţioneze. El a recunoscut că firma care a luat spaţiul de 12 metri pătraţi cu chirie plăteşte „bine şi la timp”, astfel că nu are vreun motiv să rezilieze contractul.
„Da, ştiu că vând etnobotanice d-astea, da’ am înţeles că sunt legale. Oricum, de două luni tot vin controale şi de fiecare dată au continuat să vândă, pentru că instanţele le dau dreptate. Degeaba aţi venit şi dumneavoastră acum, în două zile câştigă iar la judecătorie. Până nu va fi o lege clară, n-aveţi ce să le faceţi”, le-a spus proprietarul magazinului celor de la inspecţia Primăriei Sectorului 1.
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a spus, luni, că apreciază iniţiativa primarilor de sector de a elabora hotărâri în scopul interzicerii magazinelor de etnobotanice, dar a subliniat că dacă acestea nu sunt realizate prin respectarea tuturor procedurilor, ci sunt doar un demers de imagine, nu vor avea efectul scontat şi vor fi uşor atacabile.
Primăria Capitalei a făcut un proiect care, dacă va fi aprobat, va duce la interzicerea tuturor magazinelor cu substanţe halucinogene şi etnobotanice deschise în apropierea şcolilor.
În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.
Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet.
În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.