2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialCetatea Histria, vandalizata de firmele lui Iacobov

Cetatea Histria, vandalizata de firmele lui Iacobov

Conacul de la Histria, in spatele caruia se afla Corneliu Iacobov, construit fara autorizatii si care a vandalizat mai multe situri arheologice, este disputat din nou in instanta. Dupa ce a fost cedat la un pret de nimic, Institutul National de Cercetare incearca acum sa recupereze chiria pe doi ani din contul unei firme care nu mai exista.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” (INCDM) lupta in instanta pentru recuperarea Bazei experimentale Istria. Dupa ce au cedat-o pe o perioada de zece ani in schimbul unei chirii derizorii, evaluarea complexului fiind facuta mai mult decat in bataie de joc, institutul nu a primit nici macar un leu din partea firmei castigatoare, respectiv CMC Duty Free SA. In spatele acestei afaceri se pare ca se afla nimeni altul decat omul de afaceri Corneliu Iacobov, acuzat ca ar fi spalat bani grei prin intermediul RAFO Onesti. Suspiciunile asupra achizitionarii de catre CMC Duty Free SA a bazei de la Istria apar inca de la semnarea contractului, incheiat la data de 30.03.2001. In acesta era stipulat faptul ca baza experimentala a fost data in chirie pe o perioada de 10 ani in schimbul unei chirii anuale, platibila in doua transe, de 2.500 de dolari. In prima parte a acestui act semnat de ambele parti, singurul aspect care se poate spune ca a fost omis abuziv este reactualizarea cuantumului chiriei. In timp ce toate capitolele privind responsabilitatea partilor sunt foarte bine delimitate, o posibila marire sau micsorare a taxei de chirie in functie de inflatie lipseste. Mai mult, din toata suprafata cedata, Institutul National de Cercetare si-a rezervat dreptul de a avea acces neingradit doar asupra a 10% din baza.

Inventar la pret redus

Daca renegocierea chiriei putea fi facuta printr-un act aditional, inventarul dotarilor, de la data la care complexul a fost dat in primire, scoate in evidenta nereguli care cu greu pot fi trecute cu vederea. Astfel, in timp ce baza de maricultura, alcatuita din opt helestee, diguri si canale de alimentare-evacuare a fost evaluata la 2.691.565 lei vechi, o barca de lemn apare in inventar cu o valoare de 1.399.602 lei. Opt hectare in care sunt cuprinse cinci helestee neamenajate sunt estimate la 377.534 lei, iar in dreptul celor sapte hectare de teren limitrof helesteelor pana la imprejmuire nu a fost trecuta nici o suma. In acelasi inventar mai sunt mentionate si un calorifer electric in valoare de 165.602 lei, doua lopeti de 5.807 lei si o pereche de rame pescaresti in valoare de 37.796 lei. Referitor la SC Duty Free SA, este surprinzator cum a reusit sa negocieze acest contract foarte avantajos cu INCDM Constanta. Societatea, al carei administrator este Stefan Ioncica, a fost inregistrata la Oficiul Comertului cu J13/743/2000, iar codul unic de inregistrare este R12776472. De retinut faptul ca negocierile cu INCDM, al carui director este Simion Nicolaev, au fost purtate la mai putin de un an de la infiintare. In baza de date a firmelor din Romania, timp de patru ani de existenta, aceasta a figurat cu un profit negativ, iar la sfarsitul anului 2005 a fost radiata.

Datorii la chirie

In plangerea care se afla pe masa magistratilor Sectiei Comerciale a Tribunalului Constanta, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” cere, in momentul de fata, rezilierea contractului nr. 890/30.03.2001 prin care Duty Free a preluat baza de cercetare, ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale, restituirea bunurilor inchiriate si obligarea firmei la plata chiriei pe anii 2004 si 2005, in valoare de 5774,74 dolari. Neintelegerea privind plata datoriilor nu este un element nou intervenit in derularea acestui contract. Chiria pe anul 2003 a putut fi obtinuta de INCDM abia dupa ce tribunalul, prin sentinta definitiva nr. 6298/09.07.2004, a dispus acest lucru. Insa nici la acea data banii nu au venit din contul Duty Free, in ajutorul ei intervenind, in mod miraculos, SC Perla Turism SRL Slanic Moldova, din judetul Bacau. Din cate se pare, in aceasta firma ar avea influenta omul de afaceri Corneliu Iacobov.

Constructii ilegale

La scurt timp de la intrarea in vigoare a contractului, la Istria au inceput lucrarile de amenajare a unui complex turistic. Din acest moment apare in scena si SC Grup Media Sud SA. Totodata, de la inceperea lucrarilor care – din cate se pare – nu au avut autorizatie, „conacul” a facut subiectul mai multor anchete. Astfel, in anul 2002, Corpul de Control al primului ministru Adrian Nastase a verificat modul in care s-au ridicat constructiile din perimetrul sitului arheologic. Concluziile acestui raport – in care fostul prim-ministru a decis „Rog masuri ferme!” – a fost avizat de Victor Ponta, seful Corpului de Control. Verificarile au aratat ca SC Grup Media Sud SA, la data de 21 martie 2001, s-a adresat Consiliului Local Istria, solicitand aprobarea concesionarii unei suprafete de 28 hectare, dintre care 5,3 hectare teren intravilan, pe care este situata baza experimentala a Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”. In actul inaintat era mentionat ca „intre SC Grup Media Sud SA (GMS) si SC CMC Duty Free SRL este incheiat un contract de asociere in participatiune avand ca obiect desfasurarea in comun de activitati comerciale, inclusiv a bazei experimentale, iar intre SC CMC Duty Free SRL si INCDM va fi incheiat un contract de inchiriere avand ca obiect activul „Baza experimentala””. Deci GMS anticipa cu noua zile intrarea in posesie a Duty Free. Astfel, desi constructia Complexului Histria a fost dovedita ilegala, lucrarile au continuat in liniste. Totodata, lucrarile de amenajare a bazei de agrement au afectat patrimoniul arheologic prin distrugerea a cel putin opt tumuli situati in apropierea lacului Istria, cinci morminte tumulare si drumuri antice de acces spre cetate.

Reteaua GMS – Duty Free

Administrator al firmei Grup Media Sud este Cameliu Vasilica Babinciuc, la data constructiei membru al Tineretului Social Democrat, filiala judeteana Constanta. Actionar la GMS era Vradicor Financiar Grup, unde Iacobov avea 25%. Totodata, printre actionari apare si Elena Babinciuc. De cealalta parte, la CMC Duty Free SA, apar printre actionari Dabija Adrian, Camelia Lenuta Trofim, care apare in aceeasi calitate si la GMS, Gabriela Cora Nistor, sora vestitului Iacobov, si Sandru Raducu, actionar in Perla Construct SRL, cu sediul in Slanic Moldova, judetul Bacau. Actiunea celor doua firme nu este un act singular. Comisarii Garzii Financiare spun ca, in perioada 10 octombrie 2003 – 31 august 2004, prin achizitionarea de la Tomis Car SA Constanta a celor doua autogari din municipiu, GMS si Duty Free au adus grave prejudicii bugetului de stat. Cele cateva zeci de mii de metri patrati de teren si cladirile aferente au fost cumparate de acestea la pretul unui apartament.

Cele mai citite

Creșterea salariului minim brut aduce majorări ale deducerii personale din ianuarie 2025

De la 1 ianuarie 2025, creșterea salariului minim brut pe economie de la 3.700 de lei la 4.050 de lei va aduce modificări importante...

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Creștere alarmantă a datoriilor neplătite pe cardurile de credit în SUA: Cel mai mare nivel din 2008

La finalul anului 2024, datoriile neachitate de pe cardurile de credit ale americanilor au atins un nivel alarmant, cel mai ridicat din 2008, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă