0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialCartile de munca vor fi predate salariatilor pana in 2009

Cartile de munca vor fi predate salariatilor pana in 2009

Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2009, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire, a hotarat Guvernul. Totodata, si inspectoratele teritoriale de munca care detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la aceeasi data, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Muncii. Aceste prevederi se regasesc in amendamentele aduse de ministri Codului Muncii.
Orice discriminare intre barbati si femei cu privire la stabilirea veniturilor salariale acordate pentru munca egala este interzisa, potrivit modificarilor Codului Muncii. Tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute: dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale.

Concedierile colective, notificate in scris

Cu privire la concedierile colective, inca din momentul in care angajatorul intentioneaza sa recurga la astfel de masuri, trebuie sa notifice angajatilor acest lucru, in scris, a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Consultarile cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor vor viza metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati, precum si atenuarea consecintelor concedierii prin masuri de sprijin. In perioada in care au loc consultari, pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri, in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante. Aceste obligatii se mentin indiferent daca decizia care determina concedierile colective este luata de catre angajator sau de catre o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului.
In situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor, angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris masura inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.

Alte prevederi

– salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata vor beneficia de aceleasi drepturi ca si salariatii angajati permanent comparabili, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective;
– pentru incadrarea unor angajati cu fractiune de norma nu mai este necesar un minimum de doua ore pe zi sau de zece ore pe saptamana;
– pentru salariatii care isi desfasoara activitatea noaptea, durata normala a timpului de lucru nu va depasi o medie de opt ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum trei luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal;
– vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2008 se probeaza cu carnetul de munca;
– dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2008 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă