4.4 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialBirocratia de la CAS Salaj blocheaza cel mai modern centru de sanatate...

Birocratia de la CAS Salaj blocheaza cel mai modern centru de sanatate din judet

Un centru de sanatate ultramodern in care s-au investit peste 2,5 milioane de euro a stat patru luni fara sa functioneze din cauza birocratilor de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj. Functionarii institutiei au refuzat sa semneze un contract de finantare. Si asta, in ciuda faptului ca centrul de sanatate respectiv este cea mai moderna unitate sanitara din judet, unde pacientii beneficiaza de tratament gratuit. Din toata aceasta situatie nu au de castigat decat o serie de medici, care au brevetat un adevarat sistem de spoliere a pacientilor. Bolnavii sunt trimisi din ambulatoriile spitalelor, unde ar primi tratament gratuit, la cabinetele private ale unora dintre doctori, acolo unde trebuie sa plateasca.

Fundatia „Acasa” nu e acasa

Centrul de sanatate este finantat de Fundatia „Acasa”, sprijinita de o serie de donatori olandezi. Desi Primaria Zalau, Prefectura Salaj si Casa Nationala de Asigurari au incercat sa deblocheze situatia, lucrurile s-au impotmolit, pentru ca reprezentantii CJAS Salaj refuza sa semneze un contract de finantare.
Terenul pentru cladire a fost donat de Primarie, care, de altfel, a platit toate cheltuielile pentru viabilizarea parcelei. „De la bugetul local am platit sumele necesare pentru extinderea retelelor de apa, canalizare, gaz metan si electricitate, precum si drumul de acces”, a afirmat primarul Radu Capalnasiu. Celelalte cheltuieli au fost platite de fundatia care administreaza constructia, inclusiv dotarea centrului respectiv cu echipamente ultraperformante.
Prefectul de Salaj, Andrei Todea, estimeaza investitia realizata cu ajutorul partenerilor olandezi la circa trei milioane de euro. Noua unitate sanitara a inceput sa functioneze din a doua jumatate a anului trecut, cu ajutorul unor medici si chiar a unor profesori universitari din Cluj-Napoca, dispusi sa faca naveta o data pe saptamana la Zalau. Pacientii beneficiaza de tratament complet gratuit pentru ca toate costurile de finantare au fost suportate de Fundatia „Acasa”.
Reprezentantii fundatiei au cerut CJAS sa incheie un contract de finantare. Potrivit Legii asigurarilor de sanatate, casele judetene de asigurari finanteaza serviciile concrete de sanatate de care beneficiaza pacientii, indiferent daca acestea sunt prestate in institutii publice ori in cabinete private.

Republica autonoma Salaj

Angajatii CJAS au invocat anumite neclaritati ale legii ca sa refuze semnarea contractului cu noul centru de sanatate, care, de altfel, a incurcat socotelile mai multor medici din Zalau, care si-au pierdut clientii. In oras se vorbeste ca doctori angajati ai Spitalului Judetean si-au deschis si cabinete particulare.
De la aparitia noului centru de sanatate insa, lucrurile s-au schimbat, pentru ca tot mai multi bolnavi prefera sa mearga direct la medicii care lucreaza in institutie. Functionarii CJAS sustin ca nu au gasit temeiul legal prin care sa incheie contractul de finantare cu centrul. Si asta, in conditiile in care temeiul legal este tocmai articolul din lege care permite caselor de asigurari sa finanteze institutiile private de sanatate in care sunt tratati pacientii cuprinsi in sistemul public de asigurari.

Promisiuni pentru 2005

Mai mult, potrivit prefectului Todea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a alocat deja pentru acest an suma de 3,4 miliarde de lei pentru centrul din Zalau. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a spus ca pana acum conducerea Casei de Asigurari de Sanatate nu a vrut sa-si asume responsabilitatea pentru incheierea contractului de finantare, desi au primit asigurari ca totul este legal.
Todea a mentionat ca pana luni ar urma sa fie semnat contractul in cauza, iar centrul de sanatate va putea functiona astfel la parametri normali. Unitatea dispune de 60 de saloane cu cate doua paturi si este considerata cea mai moderna din intregul judet. Autoritatile statului roman ar urma sa plateasca o parte din salariile medicilor si asistentelor medicale, hrana si medicamentele pacientilor asigurati. O alta parte din cheltuieli ar urma sa fie achitate de autoritatile locale, cum ar fi, de pilda, unele reparatii, in timp ce restul facturilor vor fi achitate de Fundatia „Acasa”.
Aceasta situatie nu este una singulara. In urma cu trei ani, reputatul oncolog roman stabilit in Olanda Teodor Ban a fost impiedicat sa deschida un centru de oncologie in judetul Satu Mare. El gasise finantare din partea unor fundatii belgiene si olandeze. Ban a cerut Prefecturii Satu Mare sa primeasca o cladire ce apartinea dispensarului medical din comuna Turt. Belgienii trebuiau sa finanteze reabilitarea si amenajarea viitoarei unitati, iar olandezii ar fi urmat sa doteze centrul de sanatate cu aparatura corespunzatoare.
Dupa ce unul dintre consilierii fostului prefect i-a intrebat pe initiatorii proiectului: „Pe mine cu ce ma stimulati?” si a primit raspunsul: „Cu nimic”, cladirea din Turt a fost transformata intr-un centru medico-social in subordinea Ministerului Muncii, care, insa, nu functioneaza nici astazi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă