16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBiblioteca Nationala, varianta finala

Biblioteca Nationala, varianta finala

» Desi ministrul Adrian Iorgulescu a prezentat un proiect al Bibliotecii Nationale in mai 2007, estimand ca lucrarile vor incepe in toamna aceluiasi an, acum MCC prezinta proiectul final si macheta.

» De aceasta data, ministrul spera ca lucrarile la noua cladire, cu o fatada dubla de sticla si interioare moderne, vor incepe in aprilie 2008 si se vor termina in mai 2011.

» Constructia cladirii este finantata printr-un imprumut de aproximativ 78,3 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si este programata sa dureze maximum 33 de luni.

In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc ieri la sediul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), ministrul Adrian Iorgulescu a prezentat proiectul final pentru reluarea constructiei noului sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei de pe Bulevardul Unirii, impreuna cu macheta acesteia.
Cladirea va arata diferit fata de variantele prezentate de ministru in primavara anului 2007; varianta preferata in acel moment avea o carcasa de sticla transparenta alcatuita din fatete geometrice, cu texte si imagini serografiate pe sticla. Varianta finala este mai cuminte, pastrand conceptul de "double skin", dar fatada de sticla este rectangulara, dubland practic volumele cladirii. Desi imaginile generate pe computer si macheta proiectului prezinta aceasta fatada de sticla intr-o culoare verzuie, cladirea nu va avea aceasta culoare. Verdele a fost folosit pentru macheta doar pentru a scoate in evidenta sticla, care in realitate va fi cel mai probabil alba. Intre peretii cladirii vor fi plasate insa plante decorative.
Licitatia de executie pentru cladirea bibliotecii va fi organizata de Unitatea Nationala de Management al Proiectelor (UNMP) a Mi-nisterului Culturii in luna aprilie, ministrul exprimandu-si optimismul ca lucrarile vor incepe la scurt timp in urma licitatiei. Adrian Iorgulescu a explicat, de asemenea, ca reproiectarea cladirii era necesara, functionalitatile cu care aceasta a fost initial proiectata in anii ’70 fiind depasite. "In loc sa ne grabim si sa incepem constructia, am preferat sa pierdem un an si sa reproiectam aceasta cladire", a spus ministrul, amintind istoria acestei cladiri, care urma sa fie terminata in anul 1986.
Le reamintim cititorilor ca "Romania libera" a realizat in august 2007 un material ce facea cunoscute opiniile mai multor arhitecti cunoscuti, atat pro, cat si contra proiectului prezentat anterior de ministru. Desi majoritatea arhitectilor consultati s-au pronuntat in favoarea designului modern prezentat anterior de ministru, acestia au sustinut insa necesitatea organizarii unui concurs de proiecte pentru aceasta constructie. Potrivit ministrului Adrian Iorgulescu, un concurs deschis nu a fost posibil in acest caz, firma Carpati Proiect detinand inca drepturile de autor pentru cladire. Colectivul de arhitecti care a realizat aceasta reproiectare este condus de Radu Calota.

 

Punctul de maxim interes – atriumul luminat natural
La interior, cladirea este dotata cu mai multe categorii de spatii moderne. Spatii destinate functiunii de biblioteca nationala vor include birouri de informare, inscriere, directionare, control acces, sali de lectura specializate pe tipuri pentru aproximativ 3000 de persoane, sali de cercetare si studiu individual pentru 500 de persoane, spatii pentru sisteme informationale, evenimente si manifestari audiovizuale. Spatiile cu functiuni preponderent culturale vor include o aula cu 400 de locuri, sali de conferinte, sali polivalente si multimedia, librarie si anticariat, cafenele si restaurante cu terase exterioare catre Dambovita pentru aproximativ 200 de persoane. Pe langa acestea, spatiile administrative si tehnice, situate in general la etajele superioare ale cladirii, vor include birouri, spatii pentru deservirea personalului, ascensoare tehnice, ascensoare de sticla, scari rulante etc. Punctul de maxim interes al cladirii va fi atriumul iluminat natural printr-un tavan de sticla, de unde se vor vedea lifturile de sticla si alte spatii deschise.

"Banca ne obliga sa terminam in 33 de luni"
Prin adaugarea corpului Aula, adiacent corpului central al bibliotecii pe latura de sud, cladire preluata de MCC de la Ministerul Educatiei, noul sediu al bibliotecii va avea o suprafata totala de 112.000 mp.
Proiectul va fi completat cu mai multe amenajari exterioare (tinand cont si de vecinii cladirii, Tribunalul Bucuresti vis-à-vis si viitorul proiect Esplanada la est) incadrare in sit si racord la reteaua stradala a zonei. Vor fi asigurate locuri de parcare, accese si garaje.

Pentru constructia cladiri este prevazuta suma de 78.349.023 euro, finantare asigurata de Guvernul Romaniei prin programul "Reabilitarea monumentelor istorice si a cladirilor de interes national din Romania". Proiectul initiat de MCC va fi finantat prin imprumut extern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si co-finantat de Guvernul Romaniei (cu 20% din suma totala).
Termenul de realizare a constructiei este de doi ani si jumatate din momentul inceperii. "Banca ne obliga sa terminam in 33 de luni", a spus ministrul Iorgulescu in cadrul conferintei de presa, apreciind ca inaugurarea cladirii va avea loc in mai 2011.
Ministrul a declarat, de asemenea, ca probabil fondurile actuale nu vor fi suficiente si va fi nevoie de un imprumut suplimentar in cursul urmatorilor doi ani.

Cele mai citite

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare față de modelul anterior

Cererea de precomandă în Rusia pentru noul iPhone este cu 15% mai mare decât modelul anterior, a declarat reseller pentru Reuters, chiar dacă acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă