5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialBanatul, lovit de viitura nemultumirilor

Banatul, lovit de viitura nemultumirilor

Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, si-a petrecut aproape toata ziua de marti in judetul Timis, vizitand cele sapte santiere din localitatile afectate de inundatiile din aceasta primavara. Incepand cu Sculea si terminand cu Otelec, demnitarul a ajuns din rai in iad. Daca in prima parte a localitatilor vizitate – Sculea, Manastire, Sangeorge si Cruceni – Borbely nu a avut foarte multe motive de suparare, la Foeni, Ionel si Otelec a trebuit sa indure, pe langa o caldura inabusitoare, si plangerile oamenilor.
Primul punct de oprire a delegatiei oficiale a fost Sculea, unde a gasit la munca mai multi tineri adventisti, foarte incantati ca pot sa isi ajute semenii. Voluntarii au venit din judet, dar si din Targu Mures. „Unde sunt expertii sa ne evalueze casele?”, a pornit apoi rafala de plangeri catre ministru, iar acesta le-a amintit ca in Moldova situatia e mai grava, ca acolo va fi mult mai mult de lucru la evaluari. Pana cand terenurile de acolo vor fi eliberate de ape, celor 12 experti din Timis li se vor adauga alti sase veniti din Bistrita, a promis Borbely.
Oamenii au tinut-o pe-a lor, cu toata solidaritatea afectiva pentru ceilalti romani. „Am primit materialele de constructii, ne-am apucat sa ne reparam singuri casele, dar acum se crapa din nou”, a spus unul dintre ei. „Nu avem teracote, vine iarna, avem copii mici. Cand o sa putem sta din nou in siguranta in casa noastra?”, a insistat un localnic, iar oficialul de la Bucuresti le-a promis ca joi va lua lista cu toti expertii din tara si ii va repartiza in Timis, pentru ca aici este nevoie de ei.
„O sa le dam si mai multi bani, daca e problema de bani”, a fost solutia ministrului. Dupa ce a vizitat cateva case la care e nevoie de lucrari de consolidare, Borbely s-a declarat multumit de solidaritatea de care au dat dovada institutiile religioase, dar si de efortul depus de reprezentantii statului. Prima casa terminata, in Manastirea, nu a beneficiat de nici o inaugurare oficiala, desi s-a terminat acum doua saptamani.
Vizita demnitarului a inclus, marti, si casa lui Gheorghe Vaduva, un cetatean de etnie rroma. Acesta este atat de incantat de noua sa locuinta ca nici nu a dormit in ea pana acum. De altfel, Vaduva nu a contenit cu multumiri de genul „Sa traiasca patronul si conducerea!”. Si ceilalti sateni au fost foarte multumiti de cum a lucrat firma constructoare din Targu Carbunesti, asa ca nu au comentat ca li s-au proiectat bai fara scurgere.
Un moment de respiro a fost la casa familiei Mechno, din Sangeorge, unde delegatia a fost primita cu mancare, sucuri si bere. Ministrul a fost impresionat ca, desi este vorba de o familie cu 13 copii, toti vor locui intr-o casa noua, cu trei camere. „Cand e gata casa, sa imi trimiteti o poza la minister, cu toata familia”, i-a ordonat Borbely primarului comunei Birda, Ioan Itu.

Locuinte lacustre pentru sinistrati?

Prin Cruceni, Foeni si Ionel, delegatia, din care faceau parte si subprefectul de Timis, Zoltan Marossy, si cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean, a trecut ceva mai repede, pentru ca se depasise graficul. La Cruceni se ridica locuinte pe structura de lemn, tehnologii noi, preferate de ministrul delegat.
„Oamenii au fost reticenti la inceput, dar proprietara si-a dat seama ca nu e rea o casa din lemn. Aceste case se fac mult mai usor, fundatia poate fi ridicata mai repede, iar confortul e acelasi ca si la casele de caramida. La fel e si cu tabla de pe casa. Toata lumea vrea tigla, dar nu e o tabla de proasta calitate”, a mentionat Borbely.
In Ionel, ministrul si-a amintit de o propunere pe care o facuse in primavara si de care s-a ras la acea vreme: sa se faca locuinte lacustre, ridicate pe patru stalpi, si nu vor mai fi probleme cu apa. Starea procesului de reconstructie, aflat tot la prima etapa, nu l-a multumit pe oficialul din Guvern, iar mare parte din vina a fost pusa pe Primarie si Consiliul Judetean, care ar fi trebuit sa se ocupe de multa vreme de debarasarea terenurilor.
„Nu este corect sa se intarzie atat de mult! Noi avem niste grafice de respectat, in functie de cum ni se dau aceste amplasamente. Nu este o intrecere socialista, dar in alte localitati s-a inceput munca in acelasi timp si au avansat foarte mult”, a mai spus demnitarul. El s-a gandit ca poate va fi mai bine ca procesul sa se urmareasca de la Bucuresti, daca de aici nu se face cum trebuie.
Totodata, vizita a avut si multe momente ilare, cu aportul unor cetateni care cereau case desi nu li s-a daramat nimic, doreau mai multe camere pentru ca doi baieti grasi nu incap in acelasi pat sau pentru ca nu au unde dormi nepotii cand vin in vacanta.

Un dezastru in Otelec

Ministrul s-a asteptat ca la Otelec sa gaseasca un haos complet, fiind informat ca firma constructoare este foarte mult in urma cu reconstructia. Din cele 201 case care trebuie ridicate din temelii, doar la 70 au fost eliberate terenurile. „Pe drum am vazut un singur utilaj. E un dezastru aici, probabil e acalmie din cauza caldurii!”, a fost prima remarca a lui Borbely. „Macar cand e tovarasul de la Bucuresti aici sa fie si ei la munca!”, a continuat ministrul, dupa care a asteptat circa zece minute sa apara sefii de santier si reprezentantii ANL.
Reprezentantul firmei „Rotary” din Bucuresti, Marin Ghita, nu a fost in stare sa-si aminteasca destul de repede cand a deschis santierul, fapt care l-a enervat la culme pe ministru. „Si la unu noaptea, daca ma trezea cineva, ar trebui sa stiu ce treaba am. Daca nici asta nu stiti, nu inteleg ce mai cautati aici!”, a replicat Borbely.
Mai mult, demnitarul a amenintat ca, daca in 28 august nu sunt terminate cele 33 de case contractate, va avea grija ca firma sa nu mai primeasca alte contracte. In plus, exista posibilitatea sa fie contractati alti constructori, care pot termina la timp. „La noi trebuie sa vina cineva cu biciul, ca altfel nu se poate face treaba bine!”, a adaugat ministrul.
La Otelec, in jurul oficialului de la Bucuresti s-au strans mai multi localnici, care au adus acuze primarului, constructorilor, vecinilor si mai ales expertilor care intarzie sa apara, creandu-se un circ de nedescris. Acesta a incercat sa mai calmeze spiritele, fara succes insa: „Va cer sa fiti mai solidari! Sunteti o colectivitate care a avut de suferit, ar trebui sa puneti umarul sa va ajutati unii pe altii!”, a spus Borbely. Ultimul sau sfat pentru oameni a fost sa-si asigure locuintele, pentru ca statul nu avea obligatia sa le refaca locuintele, ci doar sa ajute in limita posibilitatilor.

Data-limita pentru expertize

Un ultim proces de expertizare a caselor trebuie sa fie finalizat in circa o saptamana, dupa cum a declarat subprefectul Zoltan Marossy. 29 iulie este si data pe care ministrul delegat pentru Lucrari Publice a convenit-o cu Prefectura Timis pentru a fi finalizate listele cu persoanele ale caror locuinte au fost afectate de inundatii. „E inadmisibil ca pana la aceasta data sa nu se stie cine are nevoie de reexpertizare”, a spus subprefectul.
Dosarele finale ar putea fi gata doar daca vor fi disponibili mai multi experti decat cei 12 din judet, dar daca raman doar acestia, termenul s-ar putea prelungi inca doua saptamani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă