8.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialANL Iasi vinde vile pe sub mana la preturi de dumping

ANL Iasi vinde vile pe sub mana la preturi de dumping

Un intreg cartier cu 16 vile a rasarit subit intr-unul dintre cele mai ravnite cartiere ale Iasiului, Moara de Vant. Casele, denumite pompos „duplexuri”, au fost ridicate de Agentia Nationala pentru Locuinte pentru beizadelele firmelor de constructii din Iasi, dar si pentru diferiti oameni de afaceri categorisiti drept „clasa de mijloc”. Aceste vilute cochete au primit teren de la Primaria Iasi, tot municipalitatea executand gratuit racordarea la utilitati si o subventie de 20% din partea ANL.
Pretul unei vile ANL de la Iasi este de 57.000 de euro, o casa asemanatoare ca spatiu, dar cu o pozitie mult mai proasta depasind 100.000 de euro. Mai mult, toate vilele au fost livrate pe sest noilor proprietari, fara vreo publicitate ori lista de prioritati.

Case pentru odraslele constructorilor

Proiectul ANL din Moara de Vant a fost cel mai discret cartier construit in Iasi. Daca pentru ridicarea blocurilor ANL si predarea cheilor catre beneficiari se faceau ceremonii grandioase, Miron Mitrea, Dan Matei Agathon si Sergiu Sechelariu fiind prezenti peste tot insotiti de alaiuri de aplaudaci PSD, pentru cartierul Moara de Vant s-a pastrat un secret desavarsit.
O casa avea doua astfel de apartamente cu intrare separata, curte si acareturi total separate, pe cele 12 hectare urmand a fi ridicate 16 case, cu 32 de familii alese pe spranceana. Este foarte usor sa ne dam seama de criteriile de selectie doar daca aruncam ochii pe lista „castigatorilor”: Stoian Alexandru – fiul vicepresedintelui consiliului de administratie de la Iasicon si Popa Roxana Daniela – fiica unei membre a consiliului de administratie Iasicon. Urmeaza patroni la cate doua, trei sau patru firme de succes, aflate in relatii stranse de afaceri cu Iasicon sau AS Construct. Timp de opt luni, ANL Iasi a completat pe sest lista cu cei 32 de beneficiari ai apartamentelor duplex.

ANL merge pe burta

Cat despre publicitatea acestui proiect, in care jumatate este sponsorizat de statul roman cu bani publici, s-a mers la plesneala. In doua cotidiene locale din Iasi au aparut cateva materiale despre cateva proiecte ale ANL si intr-o fraza era pomenit ca se vor construi si vile. Cat costa, care sunt criteriile de alegere a beneficiarilor, termen de livrare si alte asemenea detalii nu au vazut vreodata lumina tiparului. Culmea, conducerea ANL Iasi recunoaste lipsa totala de transparenta si are si o explicatie. „Am facut ce-am avut la indemana. O campanie mediatica profesionista trebuia stabilita la Bucuresti”, a precizat Sebastian Peterca, fostul director al ANL Iasi din timpul lui Sergiu Sechelariu. Beneficiarii „de luxe” ai cartierului-fantoma al ANL Iasi incearca sa gaseasca explicatii. „Fiica mea era in baza de date a ANL. Initial a optat pentru un apartament, apoi si-a schimbat optiunea. Faptul ca Iasicon construieste acolo este o coincidenta”, spune Lenuta Popa, care este membra a consiliului de administratie al Iasicon Iasi.
De subventia Primariei au beneficiat persoane care aveau deja locuinte la ora semnarii contractelor. Este cazul lui Scarlat Orzescu care are un apartament in vilele din Targu Cucu sau Doinita Zaharia care are un apartament in centru, pe strada Nicolae Gane, si a mai avut unul pe bulevardul Independentei, pe care l-a vandut anul trecut. Actuala conducere ANL Iasi aplica politica tacerii. „Discutati cu ofiterii de media din Bucuresti. Noi nu dam relatii la Iasi”, a trantit telefonul Dana Psait, noul director al ANL Iasi.

Proiectul „Vile pentru beizadele” in cartierul iesean Moara de Vant, situat la numai 200 de metri de Centrul Civic al orasului, a inceput in 2004, cand Consiliul Municipal Iasi a dat in folosinta gratuita catre ANL 12 hectare de teren pe strazile Zorilor si Nicolae Costin. La inceputul anului 2005, doua societati de constructii, Iasicon si As Construct, au demarat lucrarile la un pret final de 57.000 de euro pentru un apartament duplex intr-o vila.

Cele mai citite

„Ordonanța trenuleț”, contestată la CCR de Cartel Alfa și AUR: Avocatul Poporului analizează cererile

Reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” au făcut cererea pe motiv că „Ordonanța trenuleț” este neconstituțională Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa și partidul AUR au...

Studenții cer clarificări și bilete online

Alianța Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România atrage atenția asupra multiplelor situații neacoperite de legislația actuală, care afectează studenții Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti...

Dusan Vlahovic, aproape de despărțirea de Juventus! Alternativele pe care clubul le are în vedere

Dusan Vlahovic, atacantul de 24 de ani care a ajuns la Juventus în 2022 de la Fiorentina pentru 83,5 milioane de euro, a avut...
Ultima oră
Pe aceeași temă