13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialAcord romano-italian pentru drepturile salariale ale muncitorilor

Acord romano-italian pentru drepturile salariale ale muncitorilor

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a semnat ieri, la Roma, un acord cu autoritatile italiene in baza caruia romanii care muncesc legal in aceasta tara vor beneficia de drepturi salariale prevazute in contractele colective sau in legislatia specifica profesiei respective in Italia. Principiul va fi aplicat, pe baza de reciprocitate, si in cazul muncitorilor italieni care vor dori sa lucreze in Romania. Acordul privind reglementarea si gestionarea fluxului migrator in scop lucrativ intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Italiene contine principii generale privind protectia sociala a muncitorilor din cele doua tari, care vor fi aplicate in baza unui protocol ce va fi incheiat in perioada urmatoare. Protocolul va fi incheiat pe o perioada nedeterminata si va intra in vigoare in prima zi a celei de-a doua luni dupa incheierea formalitatilor de ratificare prin lege a documentului de catre cele doua tari. Ministrul Muncii a apreciat ca prevederile acordului ar putea intra in vigoare in cursul anului viitor.
Potrivit statisticilor oficiale, in Italia se afla in prezent circa 250.000 de cetateni romani cu statut legal, fata de numai 96.000 la finele anului 2002.
Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, a efectuat o vizita oficiala in Italia, impreuna cu o delegatie condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă