5 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecial84 de imobile de interes public vor fi consolidate pana in 2010

84 de imobile de interes public vor fi consolidate pana in 2010

In cadrul unui proiect cofinantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei vor fi consolidate, pana in anul 2010, un numar de 84 de imobile. Este vorba despre cladiri publice de importanta vitala (spitale, sedii ale pompierilor, universitati, primarii, prefecturi) cuprinse in programul de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta. Coordonarea lucrarilor se va face prin intermediul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Prioritati pentru spitale si centre de comanda

Pentru finantarea lucrarilor se vor asigura 71,2 milioane dolari SUA. Obiectivele asupra carora se vor efectua lucrari de consolidare sunt situate in zona seismica Vrancea, pe teritoriul administrativ al municipiului Bucuresti si in 15 judete din Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia. In total, 29 de localitati, inclusiv Bucurestiul, vor beneficia de acest program amplu. Sunt avute in vedere cladiri de importanta vitala, cum ar fi spitale de urgenta si spitale judetene, primarii si prefecturi, sedii ale consiliilor judetene, universitati, centre de comanda pentru situatii de urgenta apartinand Protectiei Civile si Comandamentului Pompierilor si multe altele. Pe langa lucrarile de consolidare pentru diminuarea riscurilor seismice in cazul producerii calamitatilor naturale se vor efectua si consistente lucrari de modernizare (instalatii si utilitati).
Prima lucrare de anvergura a fost lansata la Bucuresti, prin deschiderea santierului de la Spitalul de Urgenta al Ministerului Administratiei si Internelor, din Bulevardul Ferdinand nr. 50. Pana la sfarsitul anului in curs vor fi lansate licitatiile pentru contractarea lucrarilor de consolidare pentru inca sase obiective din judetele Ialomita, Galati, Iasi si municipiul Bucuresti.

O premiera in prevenirea efectelor dezastrelor naturale

Atat pentru Banca Mondiala, cat si pentru Romania, programul este o premiera. Este pentru prima oara cand Banca Mondiala investeste in prevenirea efectelor dezastrelor naturale si se abordeaza complex toate tipurile de catastrofe: cutremure, inundatii si alunecari de teren. Este un program-pilot pe care Banca Mondiala doreste sa-l extinda la nivel european si mondial. Programul de consolidare a obiectivelor de interes strategic este demarat in paralel de catre MTCT cu programele de consolidare (cu finantare de la bugetul de stat) a locuintelor proprietate privata si incadrate in clasa l de risc seismic.
In cadrul programelor, MTCT urmareste implementarea unor tehnologii moderne si eficiente de consolidare a cladirilor vulnerabile la cutremure, existand o colaborare si cu Centrul National Romano-Japonez pentru reducerea riscului seismic. O parte din tehnologiile de varf utilizate cu succes in Japonia vor fi adaptate la specificul seismicitatii Romaniei si la specificul structurilor de rezistenta a cladirilor vulnerabile la cutremur din Romania.
Pe lista obiectivelor de interes public care urmeaza a fi consolidate cu bani de la Banca Mondiala figureaza, printre altele, Turnul de televiziune din Bacau, Primaria Sectorului 1 din Bucuresti, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Bucuresti, Palatul Administrativ al judetului Calarasi, Spitalul Universitar Craiova, Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi, sediul Primariei orasului Sinaia, sediul Primariei municipiului Iasi si altele.

Cele mai citite

Naim Qassem devine noul lider al Hezbollah: Implicațiile schimbării pentru regiune și România

După asasinarea lui Hassan Nasrallah, Hezbollah își reafirmă autonomia și obiectivele strategice sub conducerea lui Qassem Într-o tranziție istorică de conducere pe fondul conflictelor active...

Un fost spion american preia conducerea CIA

John Ratcliffe a ocupat anterior funcția de director al informațiilor naționale și este un critic al politicii lui Biden în Orientul Mijlociu Președintele ales al...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă