Inscrierea unui elev in clasa intai a devenit o adevarata aventura la Iasi. Spagi ametitoare, inspectori „unsi”, clase aparute pe sub masa, altele dispar in neant… Intr-un vartej ametitor al banilor, de care, nimeni nu stie nimic. Inscrierile pentru anul scolar 2006-2007 au inceput la Iasi din 2005. Parintii au ajuns sa se roage de invatatorii de la scolile bune din oras sa le accepte copiii in clasa lor. Asta in timp ce invatatorii scolilor din cartiere se roaga, la randul lor, sa mai aiba cate un elev pe lista de inscrisi, riscand sa ramana cu clasele descompletate.
Spagile pentru inscrierile in clasa intai, de care nu a auzit nimeni la Inspectoratul scolar, sunt recunoscute printre dinti de parintii „cu dare de mana”. „Am dat destul sa ajunga la "Eminescu". Am dat si bani, si cadouri la o inspectoare. Trebuia aprobat transferul, nu? Ce mai conteaza acum… Cred ca peste 150 de euro a ajuns. Am promis si un fond al clasei consistent si sponsorizari de la partenerii de afaceri. Dar face, sunt invatatori si profesori buni. Se obisnuieste cu concurenta si intra in ritm. Altfel nu poti reusi. Stiu ca acum ne asteapta alte corvoade: fondul clasei, rechizite, sponsorizari… Avem un singur copil si-i dorim tot binele din lume”, a precizat Ionela M., patronul unui lant de magazine din Iasi. La Inspectoratul Scolar nimeni nu vrea sa discute de spagi. „Bati campii, dom'le. Cine a auzit de spagi in clasa intai?!”, ne-a inchis usa in nas unul dintre inspectorii de persoanal de la ISJ Iasi. Pana acum, la inspectoratul iesean, scoala „Titu Maiorescu”, din Podu Ros, scolile „Gheorghe Bratianu”, „Ionel Teodoreanu”, din Tataras, si „Ion Simionescu” din Nicolina, au cerut in plus cate o clasa. Conducerea ISJ Iasi considera ca inscrierile s-ar putea echilibra daca scolile suprasolicitate ar accepta mai intai copii din zona in care functioneaza. „Aceasta prevedere exista inclusiv in regulamentul scolar. Fireste, parintele isi poate duce copilul la invatatorul pe care il doreste, dar copiii din zona arondata scolii au prioritate”, a declarat Camelia Gavrila, adaugand ca pana saptamana viitoare scolile care duc acum lipsa de copii vor avea cu siguranta locurile ocupate. In deplin contrast cu „bataia pestelui” din scolile bune ale municipiului Iasi, situatia din judet este dezastruoasa…
Euroscolile, devorate de vrabii
Cele 51 de euroscoli moderne, realizate in judetul Iasi pe bani europeni, pentru a le inlocui pe cele din chirpici, si-au gasit un dusman de temut: vrabiile. Cel putin asa a sustinut vicepresedintele CJ, Iovu Brezuleanu, in urma unei recente inspectii la cateva astfel de scoli ridicate in judet de eternul abonat al lucrarilor de anvergura pe bani publici – firma de constructii Conest SA. „Scolile sunt facute din pereti prefabricati, din cate doua placi intre care se afla un fel de polistiren. Cand peretii respectivi sunt decupati pentru montarea ferestrelor, daca lucratorii nu intervin rapid, vin vrabiile si ciugulesc din bucata de polistiren si isi fac cuiburi intre pereti. Am vazut chiar eu cum distrugeau vrabiile astfel de pereti”, a relatat Iovu Brezuleanu. Directia de Sanatate Publica Iasi, in colaborare cu Inspectoratul scolar Judetean, a efectuat o prima etapa de control a conditiilor sanitare oferite de unitatile de invatamant de pe teritoriul judetului. Rezultatele sunt mai mult decat dezolante: din cele 495 de unitati de invatamant scolar si prescolar verificate, doar 160 beneficiaza de apa de la robinet, in timp ce doar 155 de scoli si de gradinite au un sistem de canalizare mo-dern. Conform rezultatelor prezentate de DSP Iasi, in 335 de unitati de invatamant din judet copiii beau apa de la fantana atunci cand vor sa-si astampere setea. Mai mult, apa a 155 din aceste fantani, cum ar fi cele de la scolile din Boureni, Blagesti, Ipatele sau Fantanele, nu corespunde normelor sanitare in vigoare. In 344 de unitati de invatamant din judet, toate din mediul rural, copiii sunt nevoiti sa-si faca nevoile in „fose sau gropi simple”. 240 din aceste toalete improvizate nu sunt corespunzatoare din punct de vedere sanitar. Cu toate acestea, chiar daca DSP Iasi va demara o noua serie de controale, pentru a verifica daca scolile au luat masuri pentru a remedia neregulile constatate, avand in vedere lipsa fondurilor, probabil ca la inceputul anului scolar elevii ieseni se vor intoarce la aceleasi conditii.