2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialZiua lui Leopold Bloom va fi sărbătorită în România

Ziua lui Leopold Bloom va fi sărbătorită în România

Pe data de 16 iunie 1904, domnul Leopold Bloom a luat micul dejun, după care a ieşit din casă. Călătoria sa prin Dublin a devenit o binecunoscută odisee urbană, creată şi transmisă direct în nemurire de către marele scriitor James Joyce.

Toţi irlandezii din lume, dar şi iubitorii capodoperei lui Joyce, „Ulise“, sărbătoresc în fiecare an pe 16 iunie ziua lui Bloom. Bloomsday nu va trece neobservată nici la Bucureşti.

Astfel că la nu mai puţin de 131 de ani de la naşterea lui James Joyce, eroul său va fi sărbătorit cum se cuvine pentru că, începând de anul trecut, Bucureştiul a intrat pe harta celor 40 de metropole ale lumii în care opera lui Joyce este omagiată pe 16 iunie.

Pelerinaj pe traseul lui Leopold Bloom

Zona zero a sărbătorii literare Bloomsday este, bineînţeles, Dublinul. Acolo, pe data de 16 iunie se face un adevărat pelerinaj pe urmele lui Leopold Bloom. Traseul eroului lui Joyce este refăcut milimetric, cei dornici de aventuri literare făcând atât drumul, cât şi opririle despre care se pomeneşte în carte. „Pelerinii“ prin capodopera lui Joyce se opresc, de pildă, la Davy Byrne’s Pub de pe Duke Street 21 şi comandă „meniul” lui Leopold Bloom – sandviş cu brânză Gorgonzola şi un pahar de vin de Burgundia –, pentru ca apoi să ia prânzul la Ormond Hotel, unde beau halba de bere tradiţională şi mănâncă ceea ce-i plăcea mai mult şi mai mult personajului. „Mai cu plăcere, domnul Leopold Bloom mânca organele şi măruntaiele de vită şi păsări“», scria James Joyce şi în asta constă meniul zilei de 16 iunie. Chiar dacă între timp Dublinul s-a schimbat şi nu mai există toate locurile prin care Bloom a trecut, acelea sunt refăcute şi funcţionează ca un decor de film prin care se mişcă pasionaţii de Joyce, îmbrăcaţi în haine din epoca personajului lor preferat.

„Ulise”, citit în piaţa publică

La Dublin au loc şi lecturi-maraton ale romanului „Ulise”, care este pe 16 iunie citit din scoarţă-n scoarţă de mii de „cititori maratonişti“. Bloomsday este sărbătorită de ani buni şi la Budapesta, care se presupune a fi locul de naştere al tatălui lui Leopold Bloom, Virag Rudolf, un evreu ungur care a emigrat în Irlanda, unde s-a căsătorit cu mama lui Leopold, o irlandeză protestantă. La rândul lui, Leopold se converteşte la catolicism pentru a se căsători cu Molly, nevasta lui adulteră (o Penelopă pe dos). În ziua de 16 iunie, eroul, Ulise cel călător prin Dublin, este bântuit de fantoma tatălui, care-i reproşează convertirea. Se pare că tot din dragoste a ales şi James Joyce ziua de 16 iunie ca moment de desfăşurare a romanului său pentru că aceea era data în care a ieşit pentru prima oară la plimbare prin Dublin cu viitoarea lui muză şi nevastă, Nora Barnacle. Bloomsday a fost sărbătorită pentru prima dată în 1954, la aniversarea a 50 de ani de la evenimentele prezentate în roman. Atunci, criticul şi publicistul John Ryan împreună cu prozatorul Flann O’Brien au organizat prima călătorie pe traseul lui Leopold Bloom prin Dublin.

Cele mai citite

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...

Producția globală de vehicule atinge un record de 93,5 milioane de unități. Țările aflate în top

În 2023, producția globală de vehicule a ajuns la 93,5 milioane de unități, marcând o creștere de 17% față de anul anterior, conform datelor...

Taxa pe stâlp reintrodusă de Guvern: Impact economic și costuri pentru consumatori

Reintroducerea taxei pe stâlp este estimată să aducă la bugetul de stat între 2 și 3 miliarde de lei anual Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe...
Ultima oră
Pe aceeași temă