Timp de o săptămână, cei care ajung pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău se pot plimba printre dezastrele cu care se confruntă o parte din populaţia lumii.
Labirintul din lemn e o expoziţie de fotografii dezolante cu oameni afectaţi de dezastre, din Haiti până în Republica Centrafricană. Din două în două minute se aud rafale de mitralieră, clădiri sfărâmându-se în timpul unui cutremur sau apa măturând totul în calea ei.
Lângă, într-un cort al Crucii Roşii, prezentatorul TV Lucian Mândruţă petrece două zile în condiţii de refugiat: frig, mâncare puţină şi somn pe un pat de campanie.
Iniţiativa aparţine Departamentului pentru Ajutor Umanitar al Comisiei Europene, care a cheltuit în 2009 aproape 100 milioane euro pentru a ajuta 20 de milioane de victime ale dezastrelor naturale şi conflictelor armate. La suma aceasta contribuie şi România, iar voluntari români se află în multe ţări cu probleme, cum ar fi Nepal sau Afganistan. Cu toate acestea, în ţara noastră există puţin interes pentru astfel de situaţii, spun organizatorii, pentru că nu ne-am confruntat cu ele în ultimii ani. Evenimentul încearcă să atragă tinerii spre voluntariat umanitar. „Dacă vrei să fii ajutat la un moment dat – Doamne fereşte să avem şi noi vreun necaz! -,trebuie să-i ajuţi şi tu pe alţii”, spune Lucian Mândruţă stând pe patul de campanie, într-o geacă groasă, cu steagul UE pe braţ. „Vrem să le trezim oamenilor spiritul comunitar. Am intrat în UE şi în lume, suntem într-un fel responsabili pentru ce se întâmplă aici.”
Labirintul s-a confruntat şi el cu fenomene naturale. Înainte de deschidere, ploaia şi furtuna i-au şubrezit acoperişul şi i-au dărâmat câteva panouri. În prima zi, cerul înnorat şi ploaia măruntă care se mai strecura prin acoperişul de plastic păreau că fac parte din expoziţie. Alte furtuni au mai fost anunţate până duminică, ultima zi în care se pot experimenta dezastrele.