16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBD în acţiune... la muzeu

BD în acţiune… la muzeu

Zeci de persoane au savurat poveştile benzilor desenate româneşti şi străine, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul primului Muzeu BD deschis în România.

În premieră în România, s-a deschis un Muzeu al Benzii Desenate la etajul IV al Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC), dar numai pentru patru luni. Fanii s-au strâns din prima zi să admire unele dintre cele mai îndrăgite personaje ori să cumpere revistele de specialitate, cum este Comics, ajunsă la numărul patru. Comentariile şi discuţiile s-au purtat în cele două secţiuni expoziţionale, s-a făcut coadă la desenatorii care demonstrau live cum se naşte o poveste, iar pe teresa MNAC, la răcoare, s-au tras concluziile şi s-au fixau viitoarele acţiuni ale Muzeului Benzii Desenate (MBD).

Haplea şi Superman

Tăcuţi, gălăgioşi, dar nici unul indiferent, vizitatorii au redescoperit desenele din perioada numită „Vârsta de Aur” a benzilor desenate, cum au intitulat-o organizatorii, unde personaje de istorie au reapărut pe panouri. Nu puţini sunt cei care îşi mai amintesc fascinantele aventuri ale lui Haplea, a roboţelului isteţ din revistele „Cutezătorii” sau a supra-eroilor din „Carusel”… Micii vizitatori s-au bucurat de aventurierii moderni ai revistelor de benzi desenate, ca Spiderman, care au inspirat Hollywoodul. Arhicunoscutele blockbuster-uri, filme inspirate după eroii BD, au readus magia unei lumi a eroilor şi pe marile ecrane… şi parcă nu se mai opresc („Iron Man”, „Green Lantern” etc.). În consecinţă, se poate spune că juniorii au fost cei mai încântaţi şi atenţi vizitatori, iar exclamaţiile lor de surprindere au făcut cât o mie de comentarii.

Majoritatea lucrărilor originale din expoziţia permanentă evocă o veritabilă istorie ilustrată a benzii desenate româneşti în cei 120 de ani de existenţă, explorând parcursul propriei definiri a genului atât de îndrăgit astăzi. Expunerea este împărţită în trei categorii clar evidenţiate: „Tezaur – Istoria benzii desenate româneşti”, „Salonul Inter-na-ţional al Benzii Desenate din România”, unde sunt etalate contribuţiile unor mari autori străini care au fost în România de-a lungul timpului, şi „Cum se face o bandă desenată”.

Seara s-a încheiat pe nesimţite, uşor, în ritmurile celor de la Cycler şi Sensor cu PisicaPătrată, în The Graphic Show.

„Cea de-a noua artă”

În cele 120 de zile vor fi o serie de acţiuni care să readucă fascinaţia BD în atenţie. În cele două spaţii expoziţionale, mediatecă şi zona destinată creaţiei se vor derula de-a lungul celor patru luni mai multe ateliere de creaţie, lansări de carte, proiecţii de filme şi concerte, dezbateri şi conferinţe – unde se vor pune „faţă în faţă” cu arta BD genurile caricatură, animaţie şi ilustraţie de carte – şi, mai ales, sesiuni de live dra-wing. Sunt anunţate alte patru expoziţii temporare dedicate creaţiei contemporane, în timp ce expoziţia actuală va rămâne în tot acest interval neschimbată. Una dintre ele a fost vernisată cu prilejul deschiderii muzeului, „Webcomics de România”.

Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, cu sprijinul reţelei EUNIC (Uniunea Europeană a Institutelor Culturale Naţionale) în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România, se arată pe site-ul ICR.

Trebuie precizat că iniţiativa deschiderii MBD este urmarea Salonului European de Bandă Desenată organizat de EUNIC Bucureşti în 2010 şi prefaţează a doua ediţie a manifestării, care se va desfăşura în lunile octombrie – noiembrie 2011. Considerat drept muzeu de artist, Muzeul Benzii Desenate este o continuare firească a expoziţiei şi volumului „Istoria Benzii Desenate Româneşti”, realizat de Alexandru Ciubotariu împreună cu Dodo Niţă şi publicat în toamna anului 2010, în cadrul salonului.
De altfel, Alexandru Ciubotariu, cunoscut mai degrabă sub pseudonimul PisicaPătrată, a atras atenţia că vrea prin această acţiune să arate diversitatea genului pe teritoriul românesc: „Vom încerca pe parcursul unei perioade limitate de timp să arătam diversitatea şi bogăţia celei de a noua arte în România, să demonstrăm perenitatea acestei arte de-a lungul a 120 de ani, sub trei regimuri politice total diferite, fiecare cu ca-racteristicile sale, să evidenţiem legăturile dintre banda desenată şi caricatură, ilustraţia de carte, desenul animat şi literatură, să punem în valoare creativitatea tinerilor artişti BD contemporani”.

Invitaţi străini

Vor fi anunţate la timp şi evenimentele internaţionale din cadrul MBD. De pildă, Forumul Cultural Austriac şi Centrul Ceh vor pregătii proiecţii de filme luna viitoare. Artistul portughez Eugénio Silva va expune în septembrie, cu sprijinul Ambasadei Portugaliei în România.

Pe întreaga perioadă de vizitare a muzeului, vizitatorii vor avea acces la o bibliotecă internaţională cu titluri selectate de Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Belgian de Bandă Desenată şi Centrul de Carte Germană, artiştii acestor ţări fiind cunoscuţi drept cei mai activi din domeniul BD. Toamna va aduce şi o serie de surprize pregătite de British Council. Programul detaliat urmează să fie postat la adresa  www.muzeulbd.ro, unde se vor putea face şi înscrierile la ateliere. Intrarea este liberă.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă